Ursache declară că se va face un studiu de impact în ceea ce privește opționalitatea Pilonului II de pensii

1
1372

Mircea Ursache, vicepreședinte ASF, responsabil cu piața de capital, a declarat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va face un studiu de impact cu privire la opționalitatea Pilonului II de pensii asupra bursei românești.

„Nu știu să vă spun (de impactul asupra pieței de capital în cazul în care Pilonul II de pensii va fi opțional n.r.). Eu, ca profesionist, până nu fac un studiu de impact, nu pot să mă pronunț. Ce înseamnă un Pilon II opțional, nu știu să răspund la întrebarea asta.

Sigur că se va face un studiu de impact. Noi am făcut studiu de impact și la Solvency II, la MiFID II, adică trebuie să ai”, a spus Ursache, pentru HotNews.ro.

Fondurile de pensii din Pilonul II aveau la sfârșitul anului trecut investiții în valoare de peste 6,95 miliarde de lei în acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București, iar fondurile din pilonul III aveau dețineri de peste 337,9 milioane lei, potrivit datelor Asociației de Pensii Administrate Privat (APAPR) furnizate la solicitarea HotNews.ro.

Cumulat investițiile reprezentau practic 4,4% din capitalizarea bursei. Fondurile din Pilonul II dețineau acțiuni de peste 1,06 miliarde lei la Banca Transilvania, de peste 1,02 miliarde lei la Fondul Proprietatea, de peste 906,6 milioane lei la Romgaz și de peste 872 milioane lei la OMV Petrom.

 

1 COMENTARIU

  1. Propunere – poate citeste cineva cu functie de decizie – Sa lase oamenilor posibilitateade a opta intre un pilon sau altul ori pentru ambele. Daca o persoana doreste sa cotizeze doar la pilonul 2 este o buna oportunitate pentru stat de a diminua treptat in viitor deficitul bugetului de asigurari sociale, despre care se tot spune cxa la un moment dat va intra in colaps.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here