Urmează vremuri grele pentru milioanele de români împrumutați . Indicele ROBOR a început iar să crească

0
868

Banca Naţională nu va mai injecta bani în piaţă, iar asta înseamnă că dobânzile la care băncile se împumută între ele vor creşte. Pe scurt, ratele românilor, care şi aşa cu crescut cu până la 20-25% faţă de anul trecut, urmează să crească iar.

Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank România, susţine că aceasta creştere a indicelui ROBOR, care vine înaintea anunţului Băncii Naţionale a României referitor la organizarea de operaţiuni de piaţă, provoacaă îngrijorare că banca centrală nu va mai injecta lichiditate în piaţă.

„Creşterea ROBOR vine înaintea anunţului de luni al BNR referitor la organizarea de operaţiuni de piaţă, existând temeri privind neorganizarea unor operaţiuni repo de injecţie de lichiditate pentru a compensa deficitul de lichiditate din piaţa  monetară preconizat pentru noua perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii ce va începe cu data de 24 octombrie. În lipsa unui angajament din partea băncii centrale privind organizarea consecventă a operaţiunilor de piaţă, aceasta incertitudine se reflectă în creşterea cotaţiilor ratelor de dobândă. De asemenea, probabil piaţa consideră că presiunile de depreciere ale leului observate în ultima perioadă, pe fondul contextului extern mai tensionat, ar putea determina banca centrală să limiteze operaţiunile de injecţie de lichiditate”, a declarat Dascălu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here