Urmează un deceniu de oportunități pentru profesia de contabil – ne aflăm într-un moment decisiv

0
771

Deceniul acesta va fi plin de oportunități pentru profesioniștii contabili din generația Z și pentru angajatorii lor, spune studiul realizat de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) și IFAC (Federația Internațională a Contabililor) “Inovatorii: Gen Z și viitorul contabilității”.

Reunind opiniile a 9.000 de tineri între 18 și 25 de ani la nivel global – inclusiv 490 din Europa Centrală și de Est – raportul pune într-o nouă lumină aspirațiile și temerile acestei generații viitoare de tineri profesioniști, oferind în același timp sfaturi atât pentru ei, cât și pentru angajatorii lor.

62% dintre respondenții din Europa Centrală și de Est consideră contabilitatea drept o carieră atractivă, oferind perspective pe termen lung și posibilități de mobilitate, cu acces la locuri de muncă la nivel internațional și în diverse domenii economice. Dar aceasta este o generație preocupată de viitor – 60% dintre respondenți sunt îngrijorați de bunăstarea și sănătatea lor mintală; 42% sunt îngrijorați de lipsa oportunităților de pe piața muncii și de siguranța locului de muncă, iar 30% de starea economiei globale.

Raportul arată, de asemenea, că, din postura de angajator, profesia nu valorifică toate oportunitățile de a atrage tinerii.

În plus tinerii din Europa Centrală și de Est nu au foarte mare încredere în imaginea corporațiilor – doar 31% cred că acestea luptă împotriva schimbărilor climatice; doar 30% cred că liderii de companii sunt integri și fac ceea ce spun și doar 39% spun că acestea acordă prioritate angajaților și au grijă de ei. Totuși, 59% dintre tineri consideră, de asemenea, că afacerile au un impact pozitiv asupra societății în general.

Andreia Stanciu, Director  ACCA pentru Europa de Sud Est, declară: „Rezultatele acestui studiu prezintă atât provocări, cât și oportunități pentru profesia de contabil și pentru companiile din întreaga regiune extinsă pe care am analizat-o mai în detaliu, Europa Centrală și de Est. Acest lucru se datorează faptului că tinerii vor dori mai multă responsabilitate de la liderii organizațiilor în care activează și vor avea, de asemenea, așteptări mari privind echilibrul lor între viața profesională și viața personală și modul în care este gestionată bunăstarea lor.”

 • Generația Z din Europa Centrală și de Est este hotărâtă: raportându-se la propriul grup de colegi, 83% spun că sunt ambițioși și dornici să progreseze rapid; și 86% prețuiesc un salariu mai mare și un titlu prestigios.
 • Așa cum era de așteptat, sunt și experți în tehnologie – 87% spun că sunt foarte confortabili cu tehnologia și asimilează rapid noi tehnologii, iar în aceeași proporție declară că tehnologia va permite profesioniștilor din domeniul finanțelor să se concentreze asupra activității cu valoare adăugată ridicată.
 • Dintre cei care lucrează deja pe posturi de contabil, 47% au fost atrași de această profesie datorită perspectivelor de carieră pe termen lung și 43% pentru oportunitatea de a dezvolta o gamă largă de competențe. Aceste percepții sunt, în linii mari, aceleași și pentru acei respondenți care își doresc să devină contabili, 43% dintre ei fiind atrași de profesie pentru abilitățile pe care le implică și 42% pentru că este o carieră care asigură mobilitate și care permite oamenilor să preia roluri de finanțe din toate domeniile de activitate.

Andreia Stanciu conchide: „Lumea cere acum mai multă responsabilitate și mai multă transparență – tendința este clară: partenerii unei companii contează și ei foarte mult, nu doar acționarii. Pentru profesia de contabil, acesta reprezintă un potențial moment de cotitură, iar acești tineri vor contribui la crearea unei forțe de muncă mai diverse, mai tolerante și care va obliga companiile să fie mai conștiente de rolul lor în societate.

Raportul nostru explică modul în care Gen Z va contribui cu talentul și cunoștințele sale tehnice la profesie și o va schimba, urmărind cariere cu scop și ocupând posturi din care pot să facă o diferență. Este un mesaj plin de speranță pentru realizarea în 2030 a obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă.”

Pentru a ajuta Gen Z să-și găsească drumul în viitor, raportul ACCA le recomandă modalități prin care își pot asigura propriile cariere în viitor și își pot îndeplini visele pe măsură ce munca se schimbă:

 1. Contribuiți cu cunoștințele voastre tehnice la organizație: veți fi foarte apreciați pentru acest lucru.
 2. Lucrați la propriul vostru branding: adăugați o notă personală pentru a construi relații mai profunde la locul de muncă.
 3. Aveți grijă de sănătatea voastră și întăriți-o.
 4. Țineți cont că sunteți într-un joc de echipă: tehnologia vă ajută să construiți relații și există multe oportunități care vă permit să învățați de la colegii de muncă.
 5. Transformați-vă permanent: gândiți „lateral” și fiți adaptabili.
 6. Căutați mentori și sponsori: îndreptați-vă activ către mentori și colegi din alte generații pentru a găsi sprijin esențial și a vă ajuta să vă completați lacunele cu cunoștințe vitale și concluzii rezultate din experiență directă.
 7. Învățați continuu: pentru a fi protejat în viitor, trebuie să acumulezi noi cunoștințe, dar și să fii adaptabil și proactiv și să ai o mentalitate deschisă către noi abilități, pentru a-ți demonstra în viitor competența.
 8. Recunoașteți importanța „primilor ani”: în cele din urmă, singurii responsabili pentru carierele voastre sunteți voi și, ca tineri care intră pe piața muncii, este esențial să recunoașteți importanța uceniciei în muncă.
 9. Construiți relații pe tot parcursul vieții: rămâneți conectați și construiți o rețea externă puternică pentru a vă extinde oportunitățile de învățare și de carieră. Timpul investit în relații personale importante, pe termen lung, va plăti întotdeauna dividende.
 10. Urmați-vă visele: pandemia îi determină pe mulți să-și reconsidere carierele, iar locurile de muncă în contabilitate se schimbă, oferind oportunități fantastice de a contribui și de a face diferența. Urmăriți lucrurile care vă interesează, care vă oferă o motivație bună și vă aduc împlinire. Și chiar dacă nu v-ați decis încă, găsirea unui lucru care vă interesează și la care vă puteți pricepe va aduce beneficii pe termen lung.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here