Urmărit de poliția română pentru fuga de închisoare, Stamen Stantchev își scoate certificat că … nu mai e urmărit de Interpol

0
2285

Stanchev este un personaj aparte, atractiv fie si ca biografie. Cadru militar, acest James Bond din patria castravetilor a absolvit scoala de ofiteri si a activat în cadrul unitatii militare din localitatea Lovech, cunoscuta, conform expertilor bulgari în securitate, drept pepiniera a cadrelor de informatii. Tatal sau era tot cadru, iar legaturile acestuia cu serviciile sovietice erau cunoscute în mediile bulgare se specialitate.
În 1990, Stamen Stanchev se lanseaza în afaceri cu o mica firma prin care importa masini din vestul Europei, dar de la nivelul acesta modest ajunge brusc consilierul marelui mogul al afacerilor rusesti, Mark Rich. Stanchev si-a facut mana la compania lui Rich, „Glencore“, fiind angrenat în actiunile gruparii criminale mafiote CIK, care controla traficul ilegal de produse petroliere din Bulgaria si, în mod special, din fostul spatiu sovietic. Dupa afacerile cu carburanti, Stanchev a fost implicat în falimentarea mai multor banci din Bulgaria. Stamen Stanchev a mai avut legaturi stranse cu Multigrup – compania unui puternic mafiot bulgar, Ilia Pavlov, care a fost împuscat în anul 2003.
Cu tot trecutul sau furtunos, sau tocmai de aceea, ajunge consilier pentru investitii pentru Europa Centrala si de Est în cadrul „Credit Suisse First Boston“. Din aceasta pozitie devine factor activ si operativ pe piata romaneasca, pana la interceptarea sa de catre serviciile romanesti de contrainformatii.
Conexiunea lui Stanchev cu servicii speciale aflate în relatie de subordonare fata de Moscova da o însemnatate speciala dosarului. Totodata, prezenta pe filiera Stanchev-Benyatov a cunoscutului samsar al serviciilor speciale moscovite, evreul americano-elvetian Mark Rich, da greutate si anvergura istoriei actuale si pune într-o relatie mult mai vasta reteaua tradatorilor din Guvernul Romaniei.

La inceputul anului 2015 se dadeau verdictele definitive in dosarul privatizarilor strategice. Nume precum cele ale lui Codrus Seres sau Zsolt Nagy se regaseau pe lista condamnatilor.

Cea mai mare pedeapsa, de cinci ani si doua luni de inchisoare, a primit-o insa bulgarul Stamen Stanchev, acuzat de spionaj si initierea si sprijinirea unui grup infractional organizat. Acesta primise, in prima instanta, o condamnare de 11 ani.

Spionul bulgar, insa, nu se afla intr-una din inchisorile romanesti, ci este dat in urmarire internationala prin Interpol. Site-ul bulgaresc Blitz scrie ca, cel mai probabil, Stanchev se ascunde in China.

Din informatiile sursei citate, bulgarul intrase in afaceri dubioase cu energie, fiind un bun prieten al fostului presedinte bulgar din perioada 1997-2002, Petar Stoianov. Se pare ca ultima oara, Stanchev a fost vazut vizitandu-l pe bancherul Tzvetan Vasilev, in iunie 2013, un personaj dubios de care Stanchev se temea.

88732-1005 - Certificate - STANTCHEV Stamen Todorov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here