Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România consideră că plafonarea tarifelor pentru poliţele asigurărilor de răspndere civilă auto de către Guvern încalcă legislaţia comunitară, astfel că va sesiza Comisia Europeană

0
2087
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România

Guvernul României ar putea fi sancționat pentru că a recurs la plafonarea tarifelor RCA.

„Ca urmare a aprobării de către Guvern a tarifelor plafonate pentru poliţa de asigurare obligatorie auto, UNSAR îşi reafirmă intenţia de a acţiona pe toate căile posibile pentru ca reglementările specifice acestui domeniu să respecte cadrul legislativ existent atât la nivel naţional, cât şi european”, se arată într-un comunicat al UNSAR.

Încalcă un principiu de baxă

Uniunea consideră că plafonarea tarifelor RCA „încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituţia României, cel al unei pieţe libere, concurenţiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acţiona împotriva acestei prevederi”.UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE şi ale Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene, „existând premisele ca România să fie sancţionată pentru încălcarea legislaţiei comunitare”, avertizează reprezentanţii societăţilor de asigurare.

Este interzisă plafonarea

Conform normelor europene menţionate, atât plafonarea unor tarife în absenţa unui sistem general de control al preţurilor, cât şi posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protecţie pentru o anumită industrie sunt interzise. „Având în vedere faptul că România nu are un sistem general de control al preţurilor, este imposibil din punct de vedere legal să aibă un cadru care să se refere strict la piaţa de asigurări. Mai mult, modul în care au fost emise aceste reglementări conduce la ideea că această măsură a fost luată doar pentru a răspunde la presiunile transportatorilor, invocându-se o situaţie de criză în piaţă. Această criză nu a putut fi fundamentată economic, printr-o analiză financiară solidă a pieţei de transporturi din România. De fapt, criza invocată se regăseşte la nivelul societăţilor de asigurare şi reasigurare”, se mai arată în comunicatul UNSAR.

Infuzii de capital în valoare de 90 milioane de euro

Potrivit Uniunii, în ultimele nouă luni asigurătorii din România au primit infuzii de capital de la acţionarii străini în valoare de 90 de milioane de euro, afacerile pe această linie generând pierderi uriaşe: 2,8 miliarde de lei în nouă ani.

„În urma măsurilor aprobate de Guvern, pierderile societăţilor de asigurare vor creşte şi nu se vor limita doar la cele şase luni prevăzute pentru plafonare de Ordonanţa de Urgenţă 54/2016, ci îşi vor face simţite efectele pe o perioadă mult mai lungă, greu de estimat, dat fiind specificul asigurării RCA, ceea ce înseamnă, în principiu, că nu funcţionează pe sistemul <<prime colectate versus daune plătite pentru aceeaşi perioadă de timp>>. De exemplu, o daună cu vătămari corporale poate genera obligaţii de plată pentru asigurator pe o perioadă îndelungată, de până la 20-30 de ani~, arată UNSAR.

Efecte negative

Efectele negative ale acestui pachet normativ `vor fi resimţite, pe termen mediu şi lung, şi de asiguraţi, intervenţia de plafonare a tarifării fără a ţine cont de realităţile pieţei de asigurări, ducând la o nivelare a preţurilor poliţelor RCA. Astfel, diferenţele între preţurile poliţelor RCA pentru categoriile de clienţi cu o conduită rutieră bună şi preţurile pentru categoriile cu grad de risc ridicat vor fi mult mai mici decât înainte, iar cei dezavantajaţi vor fi clienţii cu o conduită rutieră bună”.

În fine, UNSAR anticipează că „după încheierea perioadei de şase luni în care tariful este plafonat, cel mai probabil vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situaţie care va crea din nou percepţia unor dezechilibre în piaţă”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here