Un studiu recent arată că numărul băncilor europene aflate în pericol a crescut accelerat anul trecut şi a ajuns la nivelul anului 2013

0
1006

Analiza companiei de consultanţă Bain&Company, care clasifică băncile în 4 categorii , include 111 bănci, care sunt clasificate în funcţie de profitabilitate, calitatea activelor bilanţiere şi stabilitatea mediului operaţional.

Relaxarea cantitativă şi dobânzile aflate la minime istorice nu au reuşit să stabilizeze sistemul bancar european.
La sfârşitul anului 2016, numărul băncilor aflate în cea mai slabă categorie a crescut până la 31, de la 23 în anul precedent, în condiţiile în care 35 de bănci se aflau în categoria respectivă în 2013

„Băncile fragile care nu au acţionat eficient sau au întârziat măsurile de redresare se găsesc acum într-o poziţie extrem de dificilă”, a declarat Joao Soares, partener la Bain & Company şi autorul raportului, pentru Financial Times.

În opinia sa, băncile care au prezentat iniţial doar probleme la nivelul profitabilităţii, s-au confruntat ulterior cu deteriorarea bilanţurilor, odată cu creşterea pierderilor din creditare.

Joao Soares a mai declarat că majorările de capital cerute de instituţiile de reglementare nu au fost suficiente, în condiţiile persistenţei volumului mare de credite neperformante. Conform datelor din analiza de la Bain & Company, 11 bănci din Italia se aflau în cea mai slabă categorie la sfârşitul anului trecut.

Circa 38% dintre bănci se află în cea mai bună categorie, iar aici cel mai bine sunt reprezentate sistemele bancare din Scandinavia, Olanda şi Belgia.

Dintre băncile analizate, circa 28% se confruntă cu riscuri majore conform studiului de la Bain, în creştere de la 26% în 2013, iar cele mai multe sunt din Italia, Grecia, Portugalia şi Spania.

În cea mai slabă categorie de clasificare se regăsesc, alături de cele 11 bănci din Italia, şase bănci din Spania, cinci din Germania şi două din Grecia.

Cea mai bună categorie include câte 5 bănci din Germania, Franţa şi Olanda şi 4 bănci din Suedia. Din eşantionul analizat fac parte şi 4 bănci din Marea Britanie, dintre care una a fost inclusă în cea mai bună categorie, iar celelalte trei în categoriile intermediare.

Pentru circa 17% dintre băncile europene este prioritară restructurarea bilanţieră, după cum mai arată studiul companiei de consultanţă, în timp ce un număr similar de instituţii financiare trebuie să-şi îmbunătăţească modelul de afaceri.

O concluzie surprinzătoare a analiştilor de la Bain este aceea că „toate marile bănci din Germania intră în categoria unui model de afaceri mai slab, în condiţiile în care profitabilitatea şi eficienţa lor se află la un nivel similar cu al instituţiilor financiare comparabile din Grecia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here