Un studiu al organizaţiei nonguvernamentală Oxfam arată că primele 20 de bănci europene au declarat că în 2015 au obţinut aproximativ un sfert din profiturile lor în paradisuri fiscale, preferate fiind Luxemburg şi Irlanda

0
1505
paradis fiscal

Acest studiu, realizat împreună cu Fair Finance Guide International, arată că în anul 2015 marile bănci europene au declarat că au obţinut profituri de 25 de miliarde de euro, aproximativ 26% din profiturile lor, în paradisuri fiscale, chiar dacă realizează aici doar 12% din cifra de afaceri şi numai 7% din angajaţii lor lucrează în aceste paradisuri fiscale.

Aceleaşi bănci au declarat că au realizat profituri de 628 milioane de euro în paradisuri fiscale unde nu au nici măcar un singur angajat. Exemplu este banca franceză BNP Paribas SA, care în 2015 a declarat că a realizat un profit de 134 milioane de euro în Insulele Cayman deşi nu are niciun singur angajat acolo.

De asemenea, în Irlanda cinci bănci – RBS, Société Générale, UniCredit, Santander şi BBVA – au obţinut o rentabilitate mai mare de 100% şi înregistrează profituri mai mari decât cifra de afaceri.

„Această utilizare abuzivă a paradisurilor fiscale permite băncilor să delocalizeze în mod artificial profiturile pentru a-şi reduce contribuţiile fiscale, să faciliteze evaziune fiscală a clienţilor lor şi să ocolească obligaţiile legale”, subliniază Oxfam.

Autorii studiului se bazează pe datele a căror publicare a devenit obligatorie pentru băncile din Uniunea Europeană. Începând din 2015 băncile europene trebuie să publice datele privind profitul, cifra de afaceri şi angajaţii pentru fiecare ţară în care sunt prezente.

Conform acestor date, în 2015 primele cinci mari bănci franceze – BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole, Crédit Mutuel-CIC şi Société Générale – au declarat că au realizat profituri de 5,5 miliarde de euro în paradisuri fiscale. Oxfam dă drept exemplu Insulele Cayman, unde sunt prezente patru bănci franceze – BNP, BPCE, Crédit Agricole şi Société Générale – care au realizat profituri de 174 milioane de euro fără a avea un singur angajat şi fără a plăti impozite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here