Un record al ultimilor zece ani: Peste două milioane de turişti au vizitat anul trecut Bucureştiul

0
1153

Cu toate acestea, autorităţilor nu le pasă de promovarea Capitalei, iar site-ul pe care Primăria a dat bani, stă lăsat de izbelişte de mai bine de doi ani.

Londra, cea mai vizitată capitală Europeană. Anul trecut, 19,2 milioane de turişti au ales să viziteze capitala Marii Britanii. La palatul Kensington are loc până anul viitor o expoziţie desprestilul vestimentar al Printesei Diana.Palatul Buckingham isi deschide portile pentru vizitatori, până pe 30 septembrie, unde pot fi admirate opere de artă ale lui Rembrandt, Rubens, Vermeer şi mulţi alţii.

Paris este al doilea cel mai vizitat oraş din Europa în 2017, cu 14,3 milioane de turişti. Peste 100.000 de iubitori de muzică sunt aşteptaţi la festivalul Rock on Seine de luna viitoare din Paris, la Versailles are loc un spectacvol musical la fantani, iar 100 de opere realizate de pictorii impresionişti francezi la Londra sunt expuse laPetit Palais.

Roma se plasează pe locul trei în topul celor mai vizitate oraşe din Europa. Weekendul acesta este unconcert Sting, Bjork se întoarce şi ea pentru un concert, iar la Museo di Roma Palazzo Braschi are loc cea mai mare expoziţie a pictoruluiCanaletto.

Pe pagina oficială a Bucureştiului,SeeBucharest.ro, nu se întâmplă nimic din 2015.Economica.net a solicitat Primăriei Bucureşti informaţii cu privire la măsurile luate pentru a regla situaţia, dar şi care sunt demersurile luate de Compania Municipală Turistică Bucureşti SA pentru promovarea Capitalei ca destinaţie turistică. Răspunsul a venit în luna iulie, după cea de-a treia solicitare transmisă.

“Având în vedere solicitarea dvs., vă comunicăm faptul ca Municipalitatea, prin noua Companie Municipală Turistică Bucureşti S.A. are în pregatire mai multe proiecte destinate promovării Bucureştiului ca destinaţie turistică, printre care şi actualizarea site-ului de promovare turistică a Municipiului Bucureşti. În momentul definitivării acestor proiecte, reprezentanţii companiei le vor face publice”, este răspusul Primăriei.

Nici de pe pagina de internet a CMTB nu se poate afla mai multe, majoritatea secţiunilor fiind de luni bune…”în construcţie”. Am aflat totuşi că anul trecut, Compania nu a înregistrat venituri, dar a avut cheltuieli de peste 252.000 de lei, din care peste 50% s-au dus pe salariile angajaţilor şi a colaboratorilor.

În tot acest timp, Bucureştiul nu are un site care să ofere turiştilor, fie ei străini, dar şi români, informaţii cu privire la evenimentele care au loc, nu are decât un singur punct de informare turistică, cel din pasajul de la Universitate, iar hărţile din centrul istoric sunt aplasate pe transformatoare electrice.

În schimb, vecinii noştri de la Budapesta se promovează pe CNN. Şi nu oricând. Cel mai mare impact l-au avut pe 19 mai, atunci când toate televiziunile plantei au transmis nunta regală dintre Prinţul Harry şi Meghan Markle. Pe CNN, unul dinte cele mai urmărite posturi din SUA, a rulat videoclipul Spice of Europe – Budapest.

Autorităţile de la Budapesta au lansat pe 15 mai prima campanie de promovare a capitalei, atât în online, cât şi în print şi TV, pe cele mai importante pieţe externe. Scopul principal al acestei campanii, pe care guvernul va pune accentul în următorii patru ani, este să evidenţieze locaţia şi oportunităţile oraşului. Ungurii vor ca Budapesta sa depaseasca Praga si a ajunga la acelasi nivel cu Viena.

Pentru această campanie a fost creat un nou logo, dar şi un nou website. Vecinii noştri au plătit 745.000 de euro pentru design, producţie, filmări, etc şi cheltuie 4,12 milioane de euro pentru apariţii la CNN, dar şi în revistele companiilor aeriene Iberia, Ryanair, British Airways, Lufthansa, WizzAir, American Airlines şi United Airline.

Şi nu doar ungurii s-au promovat pe CNN de nunta regală, ci şi Bulgaria. Iar la Bucureşti, de bine, de rău, numărul turiştilor este în creştere. Dacă în 2007, atunci când România intra în Uniunea Europeană, Capitala a fost vizitată de puţin sub un milion de turişti.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că anul trecut a fost depăşit pragul de două milioane de turişti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here