Un proiect de lege prevede ca multinaționalele să plătească impozit pe împrumuturile acordate filialelor din România

0
2115
parlament

„Costurile excedentare ale îndatorării sunt deductibile doar până la 30% din câştigurile contribuabilului”, se arată într-un proiect de lege privind „stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale” iniţiat de un grup de 23 de deputaţi PNL.

Una dintre metodele de evitare a obligaţiilor fiscale practicate în prezent de către majoritatea multinaţionalelor constă în împrumutarea filialei şi apoi utilizarea câştigurilor acesteia pentru rambursarea împrumutului, cheltuiala respectivă fiind deductibilă fiscal (scutită de impozitare).

Impozitarea în locul în care a fost realizat profitul

Astfel că, în loc de profit, filiala locală rambursează, deductibil, împrumutul acordat de compania-mamă, erodându-şi marja de profit. Proiectul PNL vine să limiteze la 30% din câştiguri această cheltuială cu rambursarea de împrumuturi, restul urmând a se impozita cu 16% (ca impozit pe profit).Iniţiativa legislativă prevede impozitarea firmelor în locul (ţara) în care a fost realizat profitul şi transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului European, măsură pentru care România are anul 2019 ca termen de implementare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here