Un oficial al Băncii Transilvania îi îndeamnă pe beneficiari să efectueze cheltuielile din proiecte, pentru a putea primi fondurile nerambursabile de maximum 200.000 de lei

0
1936

Banca Transilvania este instituția de credit care a acordat cele mai multe împrumuturi-punte firmelor din programul de finanțare Start-Up Nation 2017.

Leonard Cornoiu, directorul departamentului Fonduri europene din cadrul BT a atras atenția asupra termenului de 29 septembrie 2018 pentru finalizarea acestor procedure aferente programului Start-Up Nation 2017.

Într-o conferință, la București, el a explicat:

  • „Sunt clienți ai BT care au semnat contractele de finanțare încă din luna decembrie 2017, dar care nu au reușit să demareze finanțarea cheltuielilor cu echipamentele sau celelalte cheltuieli prevăzute în planul de afaceri. Primul mesaj către beneficiari este acela de a parcurge pașii cu caietele de sarcini.
  • Dosarele care merg pe fluxul după aprobarea băncii, confirmarea Fondurilor de garantare și de contragarantare nu mai au foarte mult de lucru, mai sunt câteva zeci de la Banca Transilvania. De la momentul în care s-a închis acest circuit beneficiar-bancă-fonduri de garantare, rămâne însarcina beneficiarului să-și facă respectivele cheltuieli. Nu putem să avansăm nici plăți unilateral, nici vizite la fața locului până când primim cererile din partea beneficiarilor de a atrage din creditele acordate pentru a-și implementa proiectul, pentru a-și achizițina echipamentele în prima fază. Este o constrângere foarte bună a programului, aceea de a-și achiziționa întâi echipamentele pentru a depune prima tranșă de decont.
  • Și beneficiarii trebuie să grăbească și ei un pic achizițiile, semnarea contractelor cu furnizorii și solicitarea creditelor bancare pentru a-și depune dosarele la agențiile teritoriale. Agențiile teritoriale trimit notificările către bancă, banca în câteva zile merge la avizarea pe teren și ulterior se dăavizul de plată, iar banii merg în contul beneficiarului. Deci tot acest flux funcționează, este implementat. Până pe 29 septembrie trebuie ca fiecare beneficiar să solicite implementarea proiectului și să meargă pe acest flux”.

Din cele 3 bănci partenere implicate în programul Start-Up Nation, la Banca Transilvania au conturile aproximativ jumătate dintre beneficiari: 4.527 de firme au ales să implementeze proiectul prin BT.Dintre aceștia, aproape 2.000 au solicitat credite-punte, restul mergând pe soluțiile de rambursare sau cerere de plată, care nu implică împrumuturi-punte.

Dintre cei aproape 2.000 de beneficiari cu credite-punte, de la BT, banca a realizat în cazul a 763 de firme vizitele la fața locului, a efectuat verificarea și a făcut plățile, conform raportării lui Cornoiu.

Sumele plătite până acum se ridică la un total de 173 de milioane de lei.

Leonard Cornoiu a menționat și o serie de pachete și soluții pe care antreprenorii care au obținut finanțare nerambursabilă în Start-Up Nation le pot accesa mai departe, în derulareaa facerilor, prin Banca Transilvania:

1.Contul primul an gratuit – costuri zero pentru beneficiari în primele 12 luni,

2.Instrumente care să ajute la perfecționarea abilităților antreprenoriale. „BT Club este unul dintre instrumentele care poate veni în ajuatorul antreprenorilor care au nevoie de sfaturi. Este un club al întreprinzătorilor români, are peste 20.000 de membri și, prin inițiativele sale, cursuri, workshopuri, ajută antreprenorii, beneficiarii Start-Up Nation să-și perfecționeze abilitățile de a-și conduce firmele, astfel încât să poată să își mențină atât angajații și să-și respecte rigorile programului”.

3.”Sunt și alte servicii, spre exemplu facilitatea Go Online, servicii de marketing digital la preuțuri reduse pentru beneficiarii care vor s-și facă publicitate, care vor să-și creeze o identitat evizuală”.

4.”Pentru cei care merg mai departe și reușesc să-și construiască afacerea, sunt instrumente care pt fi accesate la Banca Transilvania, chiar fără garanții materiale, unele dintre ele până la valoarea de 500.000 de lei. Pot fi pentru plata actvității curente – cum sunt liniile de credite sau scrisorile de garanții bancare -, sau pot fi credite de până la 5 ani sau suportarea a 100% a instrumentelor de plată”.

5.”Vom avea antreprenori care să se gândească la a doua investiție și atunci ceea ce se potrivește este „Investește românește”, cu condiția ca 70% din achizițiilep e care le fac antreprenorii să aibă o component românească. Unul dintre cele mai mari avantaje este că dobînda este 2,5% peste ROBOR, iar comisioanele de acordare și gestiune mai mici”.

6.”Pachetul Nelimitat este destinat IMM-urilor care au operațiuni cu diverși clienți, furnzori care sunt parteneri BT, iar costurile sunt 21 de lei pe lună”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here