Un mail pentru mine, mai tânăr

0
589

Dragă Tudor,

În luna iunie a anului 2021 o să stai pe canapeaua apartamentului din București, ușor extenuat și fizic și psihic. La intrarea blocului e o piramidă de gunoaie, dar paradoxal nu asta e partea cea mai nasoală a lucrurilor. Din locul unde stai în timpul săptămânii în București, apartamentul din Dămăroaia a devenit cazarea ocazională când duci pe cineva drag la spital la luptă cu marele C.

Ai ajuns în 2021 după ce în martie 2020 tata a plecat cu viteză, în stilul lui atât de caracteristic în care făcea totul pe repede înainte și fără prea multă planificare. Și pentru că șocul nu părea să te fi pus în fund de tot, au urmat apoi câteva luni de carantină medicală și a trebuit să stai separat de partenera ta de viață, o tipă strașnică pe nume Roxana.

Da, pandemiile există și nu sunt doar povești, o să vezi tu când ajungi în 2020 ce pot să facă și în ce stare te vor aduce. Pregătește-te, știu că în sinea ta ești convins că psihicul tău e de beton armat, dar o să vezi că va fi destul de dificil cu căpuțul și cu statul pe linia de plutire – vei deveni mai agresiv și mai intolerant, ceea ce nouă nu prea ne stătea în fire.

Dar m-am luat cu vorbele, să revenim la povestea cu canapeaua pe care stai într-o seară cumva anesteziat și te uiți la seriale fără noimă pe Netflix. Nu contează ce e Netflix, o să vezi că e o chestie mișto, ce e important e că de-a lungul timpului ai constatat că uitatul la astfel de seriale e un soi de golit de creier. În 2021 la asta-i zice mindfulness, dar zău că nu e important.

Și cum te uiți tu la serialul ușor romance cu peisaje montane (poate de-aia l-ai și ales), unul din personaje răspunde la întrebarea “do you have any regrets?” aș

I don’t have regrets. I make choices and I live with the consequences.

Pam pam.

Tudor, dacă aș putea să-ți dau un singur sfat în ceea ce privește viața ta profesională, ăsta ar fi.

Când nu vei dormi la debutul tău profesional nopți la rând în apartamentul fără pat din Oradea și te vei întreba dacă nu era mai bine să accepți oferta profesorului tău de diplomă în loc să o iei haiducește prin țară să informatizezi primăriile, ține minte: regretele-s inutile, concentrează-te pe a gestiona consecințele acestei alegeri.

Și când vei pleca prin demisie de la primul tău job, neluând în calcul că din poziția de șomer nu ai putere de negociere și iar n-ai putut dormi nopțile ți-aș zice la fel: nu are sens să regreți, ține minte asta în viitor și concentrează-te pe a îți găsi un nou job.

Iar când vei pleca dintre prieteni înapoi în IBM, nedormind din nou câteva nopți bune, e bine să-ți aduci aminte că nu toate alegerile se fac cu inima; unele din ele trebuie făcute și cu capul – și de regulă astea dor cele mai tare.

Tot în 2020 vei ieși dintr-un proiect profesional alternativ (cel mai ascultat podcast din România) ca să scrii și să înregistrezi povești pentru copii. Vei petrece câteva luni bune întrebându-te dacă ai ales cum trebuie, până într-o zi când mama unui băiețel îți va trimite un filmuleț cu el vorbind fascinat despre personajele tale. Te vei panica gândindu-te că poveștile tale ar putea modela creierele tinere ale unor copii, dar te va liniști gândul că și alții ca tine au făcut același lucru pentru tine.

Tudor, viața noastră a fost și va fi plină de alegeri. Unii oameni ne vor judeca pentru alegerile făcute și modul în care le-a schimbat viața, iar alții vor spune că alegerile noastre i-au dus și pe ei la nivelul următor.

Fiecare alegere grea te va face să te întrebi “și ce-ar fi fost dacă”, iar eu îți scriu acum că energia și timpul pe care le consumi încercând să găsești un răspuns la întrebarea asta pot fi folosite la lucruri mult mai utile, pentru tine și pentru cei din jurul tău.

Sunt multe de spus care ți-ar face / care ne-ar face viața profesională mai ușoară și mai frumoasă. Dar dacă ar fi un singur lucru pe care să ți-l pot zice (călătoria în timp fiind ceva foarte scump, se știe) e exact ăsta: uită regretele, fă alegeri și învață să trăiești cu consecințele acestor alegeri.

Semnat,

Tot tu dar cu barba albă.

PS, pentru cititori: dacă ar trebui să vă dați un singur sfat profesional și ați putea, care ar fi acela?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here