Un Grande Fiasco

1
3187
In this April 5, 2015 US Navy handout image, the USS Jason Dunham (DDG 109)(R) and the Romanian corvette ROS Sebastian (F 264) operate together during a passing exercise in the Black Sea. Jason Dunham, an Arleigh Burke-class guided-missile destroyer homeported in Norfolk, is conducting naval operations in the US 6th Fleet area of operations in support of US national security interests in Europe. AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY / MC3 WESTON JONES == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY / MC3 WESTON JONES "/ NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Bulgarii ne-au spus foarte foarte clar – noi nu suntem turci sau americani sau… noi suntem bulgari – noi avem o strategie de securitate națională și n-o schimbăm dacă nu suntem amenințați – noi respectăm un parteneriat strategic- militar dar noi nu ne pișăm pe vecinii noștri. Ca să ți se spună public “noi nu tinem partea unor asemena idei și propuneri” – asta-i un Grande Fiasco pentru București. Dar mai ales pentru MAE și Apărare – care-au adormit în post.

Încă o lecție pentru români – pupincurismul nu este agreat de toată lumea – adică a fi partener nu înseamnă a fi și câinele care latră cel mai tare când dulăul cel mare se uită spre poartă.  America încearcă să reintroducă Turcia în jocul împotriva Rusiei.  Asta va fi însă fără îndoială, scânteia războiului – al marelui război pe care această administrație crede că-l poate câștiga.  Altfel, de ce atâta insistentă în nesfărșite provocări??  Pana și la fotbal, englezii se bat cu poliția din Marseiile cu trei zile înaintea meciului – în fiecare zi, iar după meci toate ziarele Franței țipau că sunt 150 de “bine pregătiți” ruși care au provocat scandalul… C’mon.  Eu cred ca nu vor exista câștigători dacă reușim până la urmă destabilizarea Rusiei și implicit marele război.  Vor exista doar milioane de victime.

Deci, România a fost aleasă vârful de lance pentu această Operațiune – nimica rău până aici, ba chiar lăudabil – dacă nu cumva România a fost vârful de lance al Turciei – nu m-aș mira deloc, considerând relațiile strânse cu-ai lor apărători – ba chiar și-ntre marile moschei să fie…

Oricum o fi fost – dar cum poate o administrație prezidențială, cu atâtea minți luminate acolo – la București, să-și lase propriul președinte într-un așa fiasco?  Nu s-a aflat încă la Cotroceni că un președinte nu face propuneri directe până când nu există un acord prealabil, măcar un acord de principiu?  Adică, un președinte nu întreabă niciodată dacă nu știe răspunsul.  Asta-i treaba – aproape, exclusivă a MAE, și în acest caz particular, al Apărării.  Unii dorm în post și România se trezește iarăși cu o palmă peste gură.  De președinte ce să mai zicem, pentru el asta-i ca un pumn în ochi.  Da ce mai contează – rămâne că iar ne-am luat-o.  Chiar era necesar să ne spună Boikov de la obraz – în declăratii publice, că bulgarii sunt încă ortodocși și slavi și că ei nu văd Rusia ca pe o Amenințare?  Adică SIE – MIE – ȚIE, nimeni în Românica aia plină de tot felul de servicii, nimen nu știa de lucrurile astea înaintea vizitei prezidențiale?  Sau chiar înaintea hotărârii de-a merge la Sofia cu așa o propunere – tocmai la nivel de președinte?  Enjoy :))

Bulgaria respinge ideea creării unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România, a declarat premierul Boiko Borisov, joi, la Sofia, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Rosen Plevneliev şi ministrul apărării, Nikolai Nencev, transmite BTA.

Borisov a precizat că poziţia Bulgariei a fost exprimată miercuri la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu preşedintele Plevneliev, cu şeful statului român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Bulgaria.

La rândul său, preşedintele Plevneliev a afirmat că, în materie de apărare, Bulgaria se conformează documentelor strategice adoptate de guvern şi de parlament.

‘Nicio iniţiativă şi niciun act al guvernului nu pot fi o improvizaţie: ele trebuie să se bazeze pe aceste documente [strategice]’, a menţionat Plevneliev.

Potrivit şefului statului bulgar, aceste documente au realizat o evaluare adecvată a mediului de securitate şi ‘nu credem că s-a schimbat ceva’.

Rosen Plevneliev a amintit că planul de dezvoltare a forţelor armate bulgare cuprinde nouă proiecte prioritare de modernizare, care includ şi achiziţia a două nave de patrulare.  El a numit ‘improvizaţie’ orice referire la achiziţia altor nave. ‘Dacă nu este vorba despre planul de modernizare, nu o putem face’, a subliniat Plevneliev.

Preşedintele bulgar a mai arătat că partea română a venit cu o nouă iniţiativă de cooperare regională de apărare maritimă. ‘Bulgaria o va sprijini doar într-un format NATO’, a declarat şeful statului bulgar.

El a afirmat că aceasta este o iniţiativă de instruire şi a cerut presei să înceteze să mai scrie despre ‘construirea unei flote împotriva cuiva’.

‘Bulgaria nu este parte a unor astfel de propuneri şi idei’, a insistat el.

1 COMMENT

  1. Adica fostul body-gard ajuns sef al statului bulgar are dreptate sa se poarte umil fata de rusii pravoslavnici ? Cu alte cuvinte, bulgarii nu vor sa-i supere pe rushi de la care asteapta o pax sovietica sulfuroasa, iar noi trebuie sa privim cu admirataie aceasta tinuta onctuoasa a rusofonilor de la sud de Dunare?. E limpede ca sasul nostru nu e un as al diplomatiei. Dar asta nu trebuie sa ne umple de bale admirative fata de vecinii nostri gata oricand sa se plece servil in fata tarului de la Kremlin !!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here