Un buget mai sărac cu 7 miliarde de lei va fi anul viitor. Este efectul tăierilor de taxe şi impozite: reducerea TVA de la 20 de procente la 19, eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei din carburanţi. Toate vor avea efect asupra consumului

0
1450
taieri taxe si impozite

Tendinţa de creştere ar trebui să se menţină, dacă taxele mai mici ar aduce şi preţuri mai mici. Economiştii avertizează însă că dacă economia se va baza numai pe consum, efectele pe termen lung nu vor fi bune.

Scăderea TVA de la 1 Ianuarie 2017

Cota generală de TVA ar urmă să scadă de la 1 ianuarie 2017 de la 20 la 19 %. Doar din reducerea TVA cu un punct procentual statul va încasa cu 2,5 miliarde de lei mai puţin.Eliminarea supraaccizei la carburanţiînseamnă un minus de alte aproape 2,9 miliarde, în timp ce scoaterea taxei pe construcţii speciale, celebra taxă pe stâlp, care acum înseamnă 1 la sută din valoarea estimată a construcţiei, ar însemna un miliard de lei mai puţin în încasările statului.

Minus 6,7 miliarde de lei la buget

Adunate, toate aceste măsuri de modificare a Codului fiscal vor aduce un minus de 6,7 miliarde de lei, bani care nu vor mai fi colectaţi în bugetul de stat.„Orice decizie s-ar mai lua între timp, trebuie să plece de la această constrângere, spaţiul bugetar este extrem de limitat, chiar inexistent”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.„Personal pot să spun că bugetul pe 2017 se va construi destul de greu”, a avertizat şi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Posibila eliminare a timbrului de mediu

Un alt element care ar putea afecta bugetul anului următor este posibila eliminare a timbrului de mediu. Adică acei bani din care acum se plătesc despăguburile celor care au plătit taxa auto şi au câştigat în instanţă dreptul de a-şi primi banii înapoi. Doar aici trebuie asigurate trei miliarde.

„Omul de rând se uită şi spune: plătesc mai puţine taxe, dar el nu se gândeşte că aceşti bani trebuie să vină de undeva… de unde? De la agenţii economici! Iar agentul economic trebuie să spună – bine, ca să plătesc aceste taxe şi impozite trebuie să am profit corespunzător. Ce-o să fac? O să majorez preţul bunurilor şi serviciilor”, explică Ionuţ Simion, preşedintele AmCham.

Efecte asupra consumului

„Practic, oferim nişte bani pe termen scurt, cu un cost care se va vedea pe termen lung”, subliniază Ciprian Dascălu, economist-şef ING.Toate măsurile prevăzute în Codul fiscal pentru a fi introduse din 2017 vor avea efecte asupra consumului. Mai mulţi bani rămaşi în portofelul românilor înseamnă şi o putere de consum mai mare. „Un consum care creşte prea repede şi creează dezechilibre”, menționează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Specialiştii spun că dezechilibrele apar pentru că economia a crescut bazându-se pe avansul puternic al consumului, şi nu pe investiţii.

După reducerea TVA din ianuarie 2016 de la 24 la 20 % consumul a crescut imediat cu 21%, apoi avântul s-a temperat. La alimente, scăderea TVA din 2015 până la 9% a adus o creştere a consumului şi mai mare. De peste 30%, dar şi aici efectul a fost de scurtă durată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here