Un an de criza, un an de cand mi-am rupt biletul de avion si un an de cand nu am mai zburat.

0
556

In urma cu fix un an, aveam prima mea intervenție pe tema crizei coronavirus, definind-o drept o criza pe care omenirea nu a mai vazut-o in ultima suta de ani si categoric, noi nu am mai vazut-o pe parcusul vietii noastre.

Imi rupeam biletul de avion pentru a doua zi (ca sa inteleaga toata lumea ca este o criza atat pe componenta ofertei cat si pe cea a cererii) si avertizam asupra recesiunii din Romania și din UE (in timp ce ministrul de finante de atunci, Florin, care era si premier desemnat) spunea ca ,,nu ne va afecta”. Aratam ca globalizarea intra pe revers si avertizam asupra consecintelor.

La sfarsitul anului ati vazut un deficit bugetar anual de peste 100 de miliarde de lei (cel mai mare din istorie, mai mare decat intreaga datorie publica facuta in primii 19 ani de la Revolutie), favorizat de politica #nimicpentrupopulatie si de complicitatea #guvernareafantastica si #opozitiafantastica. Astazi, Florin este premier ,,plin” si ne zice in 8 martie 2021 (cand bugetul a intrat in vigoare cu 67 de zie intarziere) ca ,,avem cel mai echilibrat buget din ultimii 30 de ani”.

Ca ministru de finante si premier, ar trebui sa cunoasca ce inseamna buget echilibrat (venituri=cheltuieli, deci deficit bugetar zero). In fapt, gaura bugetara tintita este de peste 80 de miliarde de lei, deci nici vorba de buget echilibrat.

Daca dorea sa fie onest trebuia sa zica atat: ,,avem cea mai mare datorie publica, vreodata și pentru prima oara din 1981 Romania este in risc real de incapacitate de plata, statul roman nefiind capabil sa isi indeplineasca obligatiile si de aceea, taind, prin ordonante de urgenta, drepturi legale”. Asta insemna ca ,,Romanii trebuie sa stie”. Si trebuiau sa stie inca din 8 martie 2020, cand eu v-am avertizat. Spre exemplu, aici:

Dar și aici:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here