Un acționar ELECTROARGEȘ S.A. sesizează ASF asupra ilegalității ofertei publice de preluare

0
799

AMATTIS S.A., în calitate de acționar al ELECTROARGEȘ S.A., a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra caracterului ilicit al ofertei publice de preluare a emitentului și solicită respingerea avizului pentru aceasta.

Amattis S.A. aduce la cunoștința publicului faptul că prin sentința civilă nr. 132/02.04.2019,   pronunțată în dosarul 2897/121/2017/a1*   de către Tribunalul Galați – Secția a II-a Civilă, instanța a anulat tranzacțiile frauduloase cu un pachet de 16.000.000 acțiuni emise de Electroargeș S.A., reprezentând un procent de 22,93% din totalul acțiunilor deținute de Investment Constantin SRL, companie controlată de Ștefan Constantin, deoarece acesta nu a plătit prețul aferent acestora. 

De asemenea, subliniem faptul că mai multe tranzacții cu acțiuni emise de Electroargeș S.A., pe care societatea Investment Constantin SRL le-a dobândit în 2015 în același mod fraudulos (fără plata prețului acțiunilor),  fac obiectul unor acțiuni în anulare, aflate încă pe rolul instanțelor de judecată.

Decizia instanței certifică, de fapt, că Investment Constantin SRL nu a fost niciodată proprietarul  pachetului de 16.000.000 acțiuni emise de Electroargeș S.A. (echivalentul a 22.93% din companie), așa cum, în mod fals, pretinde Ștefan Constantin, în încercarea de a prelua emitentul prin operațiunea de piață anunțată recent de Cardinal Main SRL, companie care aparține aceluiași Ștefan Constantin.

Având în vedere că Ștefan Constantin deține și controlează atât Investment Constantin S.R.L., cât și pretinsul ofertant Cardinal Main SRL, fiind în același timp și președinte al Consiliului de Administrație Electroargeș S.A., anunțul derulării ofertei publice de preluare nu poate fi interpretat decât ca un act ilicit, o încercare de inducere în eroare a acționarilor ELGS, de fraudare a încrederii investitorilor în piața de capital, dar mai ales o tentativă de menținere a controlului emitentului, în scopul spolierii continue a patrimoniului acestuia și a societăților la care este acționar. Relevant în acest sens este faptul că se invocă “obligativitatea” de derulare a ofertei publice, care se întemeiază pe o pretinsă deținere de 33% acțiuni ELGS, obținută din tranzacții fie anulate deja de instanță, fie în curs de anulare.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ștefan Constatin este susținut și asistat în demersul său fraudulos de către SCP Gherbovan – Silinescu și asociații (fondată de fosta judecătoare ICCJ Claudia Silinescu) și de către apropiatul acestora, Octavian Avrămoiu, avocat, membru al Consiliului de Administrație Electroargeș S.A. și vicepreședinte al Consiliului de Administrație Brainconf S.A.

Din datele pe care le deținem și pe care le-am pus integral la dispoziția autorităților competente, Ștefan Constantin a transferat deja din patrimoniul Electroargeș S.A. în patrimoniul personal sau al firmelor pe care le controlează, cât și în beneficiul unor colaboratori apropiați, mai multe milioane de lei. În același timp, pachetele de acțiuni deținute de Electroargeș S.A. la alte societăți au fost folosite pentru a prelua controlul consiliilor de adminstrație, urmând aceleași procedee ruinătoare, multe dintre aceste societăți înregistrând pierderi uriașe, fiind la data prezentei în pragul insolvenței.

„Am solicitat ASF, de asemenea, să identifice sursa fondurilor puse la dispoziție pentru derularea ofertei Electroargeș S.A. la intermediarul SSIF Vienna Investment Trust S.A., precum și respectarea de către aceasta a prevederilor specifice privind spălarea banilor. În ceea ce ne privește, operațiunea prezintă importante indicii de spălare a banilor sifonați din emitenții subiecți ai devalizării sau atrași din alte surse, având în vedere că societatea ofertantă (Cardinal Main SRL) este înființată ,,pro causa”, în urmă cu o lună, având ca acționari un lanț de societăți constituite recent (a căror beneficiar real este Ștefan Constantin), companii fără activitate și fără venituri înregistrate, care să acopere  contravaloarea ofertei.

Este de-a dreptul sinistru să asistăm, în 2020, la astfel de practici prin care se eludează fonduri financiare importante și se compromite activitatea unei companii cu tradiție, un emitent valoros al Bursei de Valori București. Sper că ASF și autoritățile competente să intervină prompt și temerar în sensul protejării investitorilor și a piețelor reglementate”, a declarat Daniel Stoicescu, avocat specializat în piața de capital.

Pentru toate motivele invocate mai sus, Amattis S.A., în calitate de acționar, consideră că intenția derulării ofertei publice de preluare a Electroargeș S.A. este ilegală, oneroasă și lipsită de legitimitate.

Vom continua să monitorizăm cu atenție situația expusă și să ținem la curent atât acționarii ELGS, cât și toți participanții la piață, asumându-ne să devoalăm public orice tentativă de încălcare a legii de către Ștefan Constantin și a grupului de interese din jurul său.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here