Ultimele trei locuri, într-un clasament UNICEF privind bunăstarea copiilor, sunt ocupate de România, Bulgaria și Chile

0
1387

Un raport al UNICEF arată că țările din Nordul Europei, Germania și Elveția se află în fruntea unui clasament al țărilor industrializate în ceea ce privește progresul înregistrat în asigurarea bunăstării copiilor, mult în fața SUA, în timp ce ultimele trei locuri sunt ocupate de România, Bulgaria și Chile.

Cele trei țări din coada clasamentului în ceea ce privește bunăstarea copiilor— România, Bulgaria și Chile — au un venit pe cap de locuitor inferior celui din alte țări din lumea „bună”, subliniază bilanțul realizat de centrul de cercetare Innocenti al UNICEF.

Însă „poziția slabă” a unor țări precum SUA (37 din 41) și Noua Zeelandă (34) „demonstrează că un venit național ridicat nu este suficient pentru a garanta rezultate bune în termeni de bunăstare a copiilor”, subliniază autorii.

Slovenia (locul al 9-lea) depășește cu mult țările mai bogate, în privința a numeroși indicatori. În plus, Japonia, SUA și Canada sunt printre țările cu cele mai puțin eficiente politici sociale și de impozitare în sensul reducerii sărăciei în rândul copiilor, Franța, pe locul al 19-lea, se află la rândul său în treimea de țări cu rezultate medii.

Clasamentul care compară 41 de țări din Uniunea Europeană (UE) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fost stabilit în funcție de nouă criterii, care figurează printre obiectivele de dezvoltare durabilă definite în 2015 de Organizația Națiunilor Unite — reducerea sărăciei și a foametei, asigurarea unei bune sănătăți și a bunăstării, accesul la o muncă decentă și la creștere economică, reducerea inegalităților etc. În medie, un copil din cinci (21%) din cele 41 de țări așa-zise “cu venituri înalte” trăiește sub pragul sărăciei. Există însă mari variațiuni, fiind vorba de unul din zece în Danemarca, în Islanda și în Norvegia, dar și de unul din trei în Israel și în România.

Bulgaria, Spania, SUA, Mexic și Turcia prezintă și ele rate ale sărăciei infantile net superioare mediei țărilor bogate. În Franța (aproape de 18%), proporția este sub media de 21%, potrivit acestui raport. Finlanda, Islanda și Norvegia sunt țările cele mai performante în materie de reducere a sărăciei copiilor, datorită transferurilor sociale — prestații sociale și impozite menite să corecteze inegalitățile.

În două treimi dintre țări, 40% din gospodăriile cu copii cele mai sărace câștigă mai puțin decât cele 10% cele mai bogate. Un copil din opt în medie este confruntat cu insecuritatea alimentară, iar asta poate merge până la unul din cinci în Marea Britanie (pe locul 13 din 41) și în SUA și la unul din trei în Mexic și în Turcia.

Țările cel mai puțin afectate de acest fenomen sunt Japonia, Suedia, Coreea de Sud, Croația sau Germania, unde un copil din 20 este confruntat cu insecuritatea alimentară, iar proporția este de unul din 16 în Franța. Obezitatea copiilor dintre 11 și 15 ani, care “constituie de asemenea o formă de malnutriție”, este în creștere în marea majoritate a țărilor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here