Ultimele mișcări și noutăți din piața Metalelor Prețioase

Aurul urcă pe locul al doilea în topul celor mai populare investiții pe termen lung în SUA.

Încrederea în aur ca activ sigur prinde proporții
Numărul americanilor care consideră aurul ca fiind cea mai bună investiție pe termen lung a crescut de la 15% în 2022 la 26% în 2023, cea mai mare proporție în ultimii 11 ani. Aurul este cea mai populară investiție pe termen lung, după investițiile în proprietățile imobiliare.După ce se va sparge bula imobiliară, ar trebui să fie haos în achiziționarea metalelor prețioase. Acum sunt întârzieri la livrările de metale prețioase, darămite când se va sparge bula imobiliară.Când investitorii vor vedea că piața imobiliară a picat, vor trece la aur în secunda doi. După ce se vor epuiza stocurile de aur de la toți comercianții, vor cumpăra argint și platină, fiecare pentru el, ca să nu-și piardă banii și să salveze ce mai pot salva din averea lor.Investițiile în monede și lingouri de aur din primul trimestru
Investitorii americani au achiziționat 36 de tone, conform ultimului raport Gold Demand Trends al Consiliului Mondial de Aur, o creștere semnificativă față de trimestrul precedent. Anul trecut, unul din trei investitori era de acord că aurul este o bună protecție împotriva perioadelor de incertitudine politică și economică. Anul acesta, doi din trei investitori susțin aceeași opinie, iar aurul câștigă noi investitori din alte piețe financiare.Investitorii din piața imobiliară și piața burselor se află în stadiul în care își pierd încrederea în aceste piețe. Încrederea reprezintă un centru de bază pentru orice piață. Există câteva categorii de investitori care nu au deținut niciodată metale prețioase și care vor face pasul investiției în astfel de metale. Aceste categorii de investitori au puterea să falimenteze toți comercianții și pot bloca piața metalelor prețioase prin câteva achiziții serioase în doar câteva ore.

Dacă doar 10 investitori serioși din piețele financiare din întreaga lume, cu aproximativ 200 trilioane de dolari investiți, se îndreaptă către aur, atunci piața metalelor prețioase va exploda. Asta dacă mai vei putea cumpăra ceva, poate doar peste câțiva ani serioși. Efectul acestor acțiuni va trimite prețurile metalelor prețioase în stratosferă, dar nu vei mai găsi să cumperi și va trebui să te mulțumești cu ceea ce deții, dacă deții vreun gram.

Un salt imens a avut loc în anii ’70, când prețul unei uncii de aur a crescut de la 40$ la 800$, compensând deținătorii de aur pentru declinul dramatic al puterii de cumpărare a dolarului.

Pot să vă ofer un exemplu foarte simplu despre cum funcționează inflația în cazul banilor fizici comparativ cu aurul pe o perioadă de 98 de ani:
În anul 1925, o uncie de aur costa 20$, în timp ce o mașină Ford costa mai puțin de 300$ (putem pune 300$ pentru mașină). Acum, 300$ (mașina) împărțit la 20$ (uncia de aur) = 15 uncii de aur, adică o mașină Ford costa 15 uncii de aur în acel moment.

În schimb, astăzi, în țara noastră, o mașină Ford pleacă de la 16.800 de euro, dar noi o putem considera 25.000 de dolari, iar prețul unei uncii de aur poate fi considerat 1.950$ (cursul valutar de la Banca Națională a României în data de astăzi, 05.06.2023: 1 EUR – 4.9633 Lei; 1 USD – 4.6099 Lei). Astfel, 25.000$ (o mașină Ford) împărțit la 1.950$ (o uncie de aur) = 12.8205 uncii de aur (aproximativ 13 uncii de aur pentru o mașină Ford).

“Se pare că prețul aurului a anticipat inflația și a reacționat în avans. Prin urmare, este natural să se consolideze, pregătindu-se pentru o mișcare viitoare”, spun analiștii din piață. Eu consider că prețul aurului nu are abilități de predicție, cu atât mai puțin de a anticipa inflația.

Inflația nu ne va părăsi până nu vom trece la CBDC (moneda digitală a băncii centrale)
Când va intra CBDC-ul în scenă, atunci vom avea o monedă nouă, o monedă puternică care ne va ajuta să scăpăm de datoriile acumulate.

Multe persoane îmi spun că noi avem încă toaletele în curte și că nu vom trece la CBDC. Nu se va întâmpla asta la noi, deși… noi avem deja o infrastructură digitală pusă la punct și pregătită pentru CBDC. Avem educație financiară aplicată forțat seniorilor noștri și celor care nu dețineau un card. Toate tipurile de ajutoare sunt pe card (ajutor social, ajutor pentru lemne, ajutor pentru gaze, ajutor pentru energie electrică, bonuri de masă etc.). Toate persoanele care nu dețineau un card și persoanele care primeau pensia în mână știu acum să folosească un card.

Trecerea de la a folosi un card și a plăti cu telefonul nu este o tehnologie avansată și poate fi reținută de oricine, doar că obiceiul de a plăti fără bani fizici este un pic mai greu de implementat. Orice învățare are și dezvățare, iar obiceiul vechi de peste 100 de ani al societății noastre, în care s-a plătit cu bani fizici, nu face excepție de la regulă.

Foarte mulți români se află în sistemul de testare al CBDC-ului
Românii folosesc CBDC-ul în prezent (Revolut – nu este o monedă digitală a băncii centrale, dar este totuși o monedă digitală), chiar dacă mulți nu o știu. De aici putem trage concluzia că nu toți poștașii își vor păstra locurile de muncă, vor urma restructurări și în această categorie, și nu suntem departe de a deschide Camera de Comerț Digital.

Revoluția industrială, revoluția internetului și revoluția social-media
Economia mondială urmărește creșterea și îmbunătățirea calității cu energia verde, folosind aur, argint, platină și paladiu. Nu sunt specialist în resurse umane, dar nu am putut să nu remarc faptul că îmbunătățirea calității își face loc și în piața muncii din România.

În revoluția industrială, străbunicii și bunicii noștri au muncit pentru a supraviețui.

În revoluția internetului, bunicii și părinții noștri au muncit pentru a cumpăra o casă/un apartament și pentru a supraviețui, în scopul de a lăsa proprietatea mai departe.

Revoluția social-media ne-a crescut standardele și așteptările referitoare la următorul loc de muncă, deoarece pe social-media, majoritatea postărilor sunt despre mașini luxoase, vile luxoase și oameni frumoși, ceea ce implicit a crescut atât stima de sine, cât și standardele noastre.

În revoluția social-media, oamenii se angajează în locuri de muncă unde au condiții foarte bune, un pas dificil de făcut în țara noastră, dar atenție, dificil nu înseamnă imposibil. Angajatorul care oferă calitate angajaților găsește și își păstrează angajații. Dacă angajatul beneficiază de un mediu de lucru de calitate din punct de vedere colegial (respect din partea colegilor și a conducerii firmei/companiei) și financiar (un salariu decent în adevăratul sens al cuvântului), atunci va fi un angajat de bază. În schimb, dacă angajatul trebuie să presteze muncă pentru 2-3-4 posturi și este plătit doar pentru unul singur, va fi nevoit să-și caute următorul loc de muncă.

Faptul că vedem zi de zi doar lucruri bune pe social-media ne face să dorim și noi lucruri mai bune în viața noastră, să avem o viață mai bună și, automat, vom avea și așteptări mai mari.

Într-adevăr, suntem într-un proces de transformare al angajatorilor, pe care majoritatea dintre ei aleg să nu-l vadă, deși se află chiar în fața lor și nu au avut parte de acest proces în cariera lor. Românii plecați în țările străine au plecat în căutarea calității (respect, onestitate, transparență și satisfacție din punct de vedere financiar).

Este evident că banii nu înseamnă totul, pentru că poți primi un salariu de 10.000 euro pe lună, dar dacă nu ai plăcere să lucrezi cu echipa din care faci parte, îți vei căuta alt loc de muncă, chiar dacă ești plătit mai puțin. Un angajat este productiv într-un mediu în care îi face plăcere să muncească.

Dacă angajatorul nu delegă sarcini angajaților, va pierde timp prețios și va face cel puțin un pas serios înapoi cu întreaga sa afacere.

Lumea evoluează către economia digitală
Companiile și firmele nu vor mai depinde de o infrastructură fizică costisitoare. Spre exemplu, în țara noastră, asigurările, împrumuturile bancare, închirierile de mașini și imobile, precum și diverse cumpărări și vânzări, majoritatea românilor le fac online. Nu mai este necesar să ai un punct de lucru cu o locație fizică, ci ai nevoie de o prezență online. Cei care nu accesează site-ul firmei respective care oferă servicii/produse trimit un e-mail către persoanele cu care au lucrat în trecut sau, eventual, le scriu pe WhatsApp.

Chiar și taxiurile sunt comandate prin aplicații, oamenii apelând tot mai rar la taxiuri direct din stradă.

Un simplu videoclip îți poate expune afacerea într-un mod în care nicio platformă de vânzare sau site de prezentare nu ar putea-o face.

Terenul de testare pentru viitorul economiei mondiale se află în Zimbabwe
Zimbabwe este o țară unică și pionieră, fiind prima țară din lume care lansează o monedă digitală susținută de aur în cele mai ideale circumstanțe.

Zimbabwe a lansat o monedă digitală susținută de aur pentru a relansa economia pe 8 mai 2023. Aceasta reprezintă un teren de testare pentru alte țări, deoarece Zimbabwe se află în cel mai dificil colț al lumii din punct de vedere economic, având condițiile ideale pentru testare (devalorizarea monedei locale și hiperinflația sunt deja instalate, iar cetățenii de rând nu mai au încredere în stabilitatea economică a țării).

Monedele digitale susținute de metale prețioase:
Moneda digitală susținută de aur: Rezervele de aur ale Zimbabwe, care susțin moneda digitală, expun națiunea la volatilitatea prețului aurului. Aceasta implică o volatilitate acceptabilă într-o economie în care forțele politice nu intervin în noul sistem financiar (în primii 5-10 ani de viață ale sistemelor financiare care au existat, nu au suferit modificări sau intervenții, dar toate sistemele financiare au suferit ulterior alterații);

Moneda digitală susținută de argint: Având în vedere volatilitatea argintului, care este extrem de mare (atunci când crește în preț, are potențialul de a crește de zeci de ori, iar când scade, are potențialul de a scădea de zeci de ori), aceasta nu reprezintă o monedă digitală stabilă;

Moneda digitală susținută de platină: Stabilă;

Moneda digitală susținută de paladiu: Stabilă.

Imaginația mea bogată:
Moneda digitală susținută de aur-argint: Cu semnul întrebării;

Moneda digitală susținută de aur-platină: Stabilă;

Moneda digitală susținută de aur-paladiu: Stabilă;

Moneda digitală susținută de aur-platină-paladiu: Stabilă;

Moneda digitală susținută de aur-platină-argint: Stabilă într-o oarecare măsură.

Zvonul pieței:
În timp ce lumea petrecea de Ziua Copilului (01.06.2023), un investitor privat a cumpărat în mod anonim, de la bursa de mărfuri COMEX din SUA, aur în valoare de 3 miliarde de dolari.

Investitorul anonim cred că este o instituție privată, deocamdată știrea nu este oficială, dar se știe în piață despre această achiziție. Vom vedea pe parcurs dacă apare ceva oficial.

Marii jucători din piață au început să intre în metale prețioase. Încă câțiva investitori serioși ca acesta și prețul metalelor prețioase va exploda.

Perspectiva în care te afli te menține în zona pozitivă sau negativă. Dacă deții metale prețioase, este un lucru bun pentru tine că marii jucători intră în metale prețioase. Dacă nu deții metale prețioase, este un lucru nasol pentru tine, deoarece nu deții absolut nimic și nu vei câștiga absolut nimic, doar o noutate care trece pe lângă urechile și buzunarele tale.

Argintul este cel mai subevaluat activ din lume în prezent
Astăzi, raportul aur-argint este de 85:1 (cu 85 de uncii de argint poți face schimb cu o uncie de aur).

În ultimii 250 de ani, raportul aur-argint este de 40:1 (cu 40 de uncii de argint poți face schimb cu o uncie de aur).

Din punct de vedere istoric, atunci când diferența devine atât de mare, argintul poate crește rapid pentru a reduce discrepanța.

Raportul a scăzut la 30:1 în 2011 și sub 20:1 în 1979.

Cine profită de această divergență?

Pe 8 Martie 2023, BlackRock Inc., cel mai mare manager de active din lume, a dezvăluit într-o declarație reglementară că a achiziționat 16,1 milioane de acțiuni ale fondului de tranzacționare a argintului (ETF) Sprott Physical Silver Trust (PSLV), reprezentând o participație impresionantă de 10,9% în fond.

Când investitorii instituționali se orientează spre argint, este un semnal că se apropie câștiguri semnificative.

Problema este că nu se declară prea des când investitorii instituționali investesc sume masive în argint.

Încă nu există o bază de date publică cu achizițiile de argint la nivel mondial. Spre exemplu, băncile centrale achiziționează argint pe lângă aur și nu au nimic public în această privință.

Ce se aplică la aur se aplică și la argint, statul care deține cel mai mult aur stabilește prețul aurului.

Instituțiile private și publice dețin cea mai mare cantitate de argint.

Multe persoane consideră că nu au bani de investiții în metale prețioase, însă nu trebuie să cumperi tone din prima, poți începe să cumperi un ban de argint pe lună la prețul de 150-170 lei.

Poți cumpăra închizători de brățări, lanțuri sau pandantive care sunt foarte ieftine. Obiceiul este important să-l dezvolți, restul vine de la sine.

Deocamdată nu s-a declarat nimic oficial despre vreo bancă care întâmpină dificultăți. Cred că se întâmplă multe lucruri în spatele ușilor închise, iar vom afla prea târziu când următoarea bancă va da faliment, eventual în aceeași zi.

S-a constatat pe piața de mărfuri COMEX că investitorii financiari nu comandă de la retaileri de metale prețioase, ci folosesc piața COMEX pentru livrări de metale prețioase fizice.

Toate materialele de la care am tras concluziile pe care le-ați citit mai sus sunt expuse pe canalul meu de YouTube.

Drepturi de autor
Orice articol de pe acest site care sunt copii ale scrierilor mele publicate în altă parte pot fi preluate de pe site-ul original.
Pentru articolele de pe acest site care sunt publicate inițial pe Raportul de Aur, aveți permisiunea de a copia conținutul, în întregime sau parțial, cu condiția să-mi acordați credit corespunzător și să includeți URL-ul potrivit. Numele Eduard A. Gherghe și un link către postarea originală trebuie incluse în introducerea dvs. De exemplu, “Scris de Eduard A. Gherghe pentru Raportul de Aur”. Toate celelalte drepturi sunt rezervate. Îmi rezerv dreptul de a retrage permisiunea de a copia conținutul pentru orice sau toate site-urile în orice moment.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here