“Uitând” că pensiunile şi cazinourile produc profit oriunde s-ar afla, legea lui Şerban Nicolae merge înainte: afaceri de genul Belina primesc scutiri de taxe şi impozite

0
1365

Încă din această primăvară, senatorul PSD Şerban Nicolae pregătea un proiect prin care să scutească de taxe şi impozite antreprenorii care doreau construiască cazinouri sau pensiuni pe insulele care „stau în paragină”. Proiectul părea la acea vreme „cu dedicaţie”, iar acum iniţiativa pare că se potriveşte ca o mănuşă cazului Insulei Belina.

Proiectul senatorului a trecut de comisiile reunite din Senat, care i-au dat raport de admitere, urmând să fie dezbătut în plenul Senatului.

În luna martie a acestui an, Şerban Nicolae a depus la Senat un proiect, cerând să fie aprobat în procedură de urgenţă, prin care voia să acorde facilităţi fiscale unor antreprenori care construiesc cazinouri, săli de jocuri de noroc, pensiuni, dar şi afaceri cu energie regenerabilă pe terenuri concesionate de la autorităţile locale şi care „nu sunt productive”. Suprafeţele la care se referea Nicolae erau insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică.

„Nu produc nimic, stau în paragină, ar putea stimula iniţiative de afaceri aducătoare de taxe şi impozite atât la bugetul local, cât şi la cel naţional”, motiva atunci senatorul iniţiativa.  Activităţile economice scutite de impozite şi taxe urmau să fie producţia de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, dar şi servicii conexe. Iniţiativa le oferea antreprenorilor, în primul rând, terenurile în concesiune, iar în al doilea rând acestea erau scutite de impozitul pe teren şi de taxa pe teren, erau exceptate de la plata impozitului pe profit de 5%, iar taxele şi impozitele locale erau reduse cu 50%, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe aceste terenuri.

La câteva luni distanţă, portretul conturat de Şerban Nicolae în proiectul său se materializează în cazul Insulei Belina. Printr-o hotărâre de Guvern aprobată la data de 27 noiembrie 2013, Braţul Pavel şi Insula Belina treceau din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. În aceeaşi hotărâre se explică şi motivul, adică amenajarea unui complex turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca“ cu tabără de vară pentru elevi, tabără de creaţie (pictură şi sculptură) , complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv, tenis, complex turistic -hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni, pistă de biciclete Seaca -Turnu Măgurele, port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră, aquapark, drumuri de acces şi infrastructură rutieră, zonă de plajă. La câteva zile după Hotărârea de guvern, CJ Teleorman a decis trecerea Belinei şi a Braţului Pavel în administrarea Tel Drum, companie controlată de foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea.

La 22 septembrie 2017, DNA a anunţat că începe urmărire penală a fostului ministru al Dezvoltării regionale, Sevil Shhaideh, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu“, în ceea ce priveşte trecerea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel „ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private“. Procurorii DNA ceruseră şi ridicarea imunităţii fostei minister Rovana Plumb, despre care se presupunea că ar fi săvârşit complicitate la abuz în serviciu, dar, deputaţii au scăpat-o pe Plumb de urmărirea penală.

Toate detaliile pe:

http://adevarul.ro/economie/afaceri/legea-Serban-nicolae-merge-inainteafacerea-belina-primeste-scutiri-taxe-impozite-1_59ef68ad5ab6550cb8729c14/index.html

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here