Operațiunea „Marea Prăduială”! Hotelul lui Oprea, construit pe terenul „furat” de la Curtea de Conturi

2
4946
Marea Prăduială
Terenul de pe malul lacului Colentina, pe care se construia hotelul lui Gabriel Oprea, dar și alte terenuri învecinate ajunse în proprietatea unor cunoscuți politicieni sau afaceriști veroși a fost furat din proprietatea publică a statului.

Cetățeanul.net vă prezintă uneltirile prin care s-a „furat” de la Curtea de Conturi un teren de 8300 de metri pătrați și cum a ajuns acesta, ilegal, în proprietate privată, prin implicarea sau complicitatea unor persoane din conducerea Curții de Conturi a României!

Începând de marți, 28 iunie, „Cetățeanul.net” vă va prezenta numele politicienilor și afaceriștilor care au ajuns proprietari pe terenul care este și astăzi, legal, domeniul public al statului!

Notă:  Conținutul acestui articol este proprietatea Cetățeanul.net și nu poate fi reprodus fără acordul expres al acestuia

Operațiunea „Jaf la Curtea de Conturi!”

Curtea de Conturi
Terenul atribuit Curții de Conturi, chiar pe malul lacului, a aprins „pohtele” Mafiei imobiliare

Pe 16 septembrie 2004, guvernul a aprobat o hotărâre prin care atribuia Curții de Conturi un teren de 8300 de metri pătrați pentru construirea unui nou sediu. Cum terenul se află într-o zonă foarte valoroasă pentru samsarii imobiliari, pe malul lacului Colentina, și peste drum de lacurile Tei și Floreasca, Curtea de Conturi nu a mai ajuns însă să-și construiască niciun sediu.

În 2006, la pe adresa Curții de Conturi a sosit o scrisoare de la Primăria Sectorului 2, prin care instituția era întrebată dacă nu vrea să cedeze terenul Primăriei deoarece avea pentru acesta cereri de revendicare.

Curtea de Conturi
Dan Drosu Șaguna a fost de acord cu cedarea ilegală a terenului, fără hotărâre de guvern și fără să să înștiințeze plenul Curții de Conturi.

Potrivit unor surse oficiale, Președintele Curții de Conturi, Dan Drosu Șaguna a răspuns afirmativ scrisorii primăriei lui Neculai Onțanu. Răspunsul a fost dat ilegal, spun sursele, deoarece Șaguna nu a cerut aprobarea plenului Curții de Conturi și nici a comitetului de conducere, iar terenul nu putea fi luat Curții de Conturi decât printr-o hotărâre de guvern!

După răspunsul ilegal al lui Șaguna, între Curtea de Conturi şi Primăria sectorului 2 s-a semnat un protocol „penal” de predare-primire a terenului. Șaguna nu a mai semnat însă protocolul! Pe protocolul ilegal și-a pus semnătura secretarul general de atunci al Curții de Conturi, George Pufan, promovat ulterior ca reprezentant al României la Curtea de Conturi Europeană, din Luxemburg. Pufan ocupă funcția și în prezent!

Ex-președintele Șaguna susține că nu își amintește nimic

Curtea de Conturi
Hotărârea prin care a fost atribuit terenul pentru construcția sediului Curții de Conturi a fost semnată și de Șaguna, care acum a „uitat” de ea. Deși hotărârea nu a fost aprobată sau modificată niciodată, terenul a ajuns în proprietatea unor politicieni și afaceriști

Contactați telefonic, cei doi au susținut că nu-și mai aduc aminte de terenul dat prin hotărâre de Guvern. Dan Drosu Șaguna, președinte al Curții de Conturi a României până în 2008,  „Nu-mi aduc aminte! Nu știu, nu știu despre ce este vorba! Această chestiune îmi este total necunoscută! Este posibil să se fi ocupat de problema aceasta secretarul general, Pufan! Nu rețin această temă, iar eu sunt un om care are o memorie foarte bună!”, ne-a declarat fostul președinte al Curții de Conturi. Chiar dacă spune (minte?) că nu-și amintește, Dan Drosu Șaguna a semnat hotărârea de guvern prin care primea terenul (vezi, mai sus, hotărârea).

Surse oficiale susțin că tot Șaguna a semnat și scrisoarea prin care se declara de acord cu cedarea terenului, fără să existe o hotărâre de guvern și fără aprobarea plenului Curții de Conturi!

Ascultă aici discuția cu Dan Drosu Șaguna, fostul președinte al Curții de Conturi:

George Pufan, reprezentantul României la Curtea de Conturi Europeană, a uitat și el

Curtea de Conturi
Ajuns reprezentantul României la Curtea europeană de Conturi, George Pufan nu-și mai amintește despre protocolul „penal” prin care i-a cedat terenul lui Onțanu

La rândul său, George Pufan, membru al Curții de Conturi Europene, a fost lovit de aceeași amnezie. Într-o primă convorbire, Pufan a spus „O să mă uit, o să verific”, după care conxiunea s-a întrerupt. După trei sferturi de oră, Pufan a revenit și după ce i-am repetat întrebarea a răspuns într-o manieră arogantă: „Dumneavoastră ce ați mâncat la masa de seară acum două luni?”, ca și când ar fi fost întrebat de numărul de laptopuri sau de calorifere cumpărate de Curtea de Conturi, pe când lucra acolo.

După ce l-am atenționat că vorbim de un caz important și-a „amintit” că terenul ar fi fost dat de guvern sub rezerva identificării unor fonduri pentru construirea sediului. Afirmația este falsă, deoarece în hotărârea de guvern nu este prevăzută nicio condiționare, ci doar se atribuie terenul, ca domeniu public al statului. Când am insistat să ne spună în ce condiții a cedat terenul, Pufan a „uitat” din nou. „Nu știu, să caut și eu, poate am o agendă mai veche! (…) Da, poate fi un protocol, credeți că mai țin minte din 2006 încoace?”

Nicolae Văcăroiu: „Terenul a fost cedat nelegal”

Curtea de Conturi
Nicolae Văcăroiu, actualul președinte al Cirții de Contusri, confirmă că terenul a fost luat ilegal de la Curtea de Conturi

Actualul președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ne-a declarat că, în opinia domniei sale,terenul a fost cedat ilegal de Curtea de Conturi a României. „Terenul nu avea cum să ajungă legal, în proprietate privată, pentru că a fost trecut, prin hotărâre de guvern (HG 1608/2004 – n.n.) în proprietate publică.Terenul Curții de Conturi nu putea fi scos legal din proprietate publică decât tot prin hotărâre de guvern! Or, o asemenea hotărâre nu există!”, ne-a declarat Nicolae Văcăroiu.

DNA confirmă ilegalitățile

Ulterior „Terenul din strada Barbu Văcărescu ce a făcut obiectul reconstituirii fusese transferat în anul 2004 în domeniul public al statului și atribuit Curții de Conturi prin hotărâre de guvern în vederea construcției unui sediu”, precizează procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Onțanu.

Mai mult, procurorii DNA au descoperit că instituția Curții de Conturi a renunțata la teren prin implicarea unei persoane de conducere care a făcut toate eforturile, deși nu avea atribuții în acest sen, pentru ca pământul să ajungă la Primpăria Sector 2 care apoi să-l retrocedeze suspect. Rămâne de văzut dacă procurorii DNA s-au referit la „uitucii” Șaguna sau Pufan, sau la alt personaj misterios din conducerea Curții de Conturi!

Cine a înhățat terenul Curții de Conturi

Deși terenul este și astăzi, legal, domeniu public al statului destinat construirii sediului Curții de Conturi a României, el a fost demult împărțit în mai multe loturi care s-au dat sau s-au vândut mai multor personalități din lumea politicii sau a afacerilor mai mult sau mai puțin subterane.

Astfel, contra unor șpăgi de 3,5 milioane de euro date către primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru, în 2007 a fost pus în posesia terenului Tudor Ioan Ionescu (urmaș al politicianului interbelic Take Ionescu). „Ulterior, a fost emis titlul de proprietate nr. 100421 din 20.09.2007 pe numele lui Tudor Ionescu pentru o suprafață de teren totală de 9,6839 ha, compus din 7 loturi situate pe raza sectorului 2 București, printre care un teren în suprafață de 11.774,06 mp situat pe strada Barbu Văcărescu”, scriu procurorii DNA.

Terenul a ajuns apoi în posesia nepoatei a lui Gabriel Oprea, Loredana Radu, a fostului director de la Metrorex, Aurel Radu, dar și în proprietatea unei firme controlate de milionarul Dragoș Dobrescu, potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Aceasta din urmă a vândut apoi mai multe parcele către politicieni cunoscuți sau oameni de afaceri, ale căror nume le vom dezvălui începând de marți, 28 iunie.

2 COMMENTS

  1. Iata dragi mei ce se petrece in Romania noastra. As fi fericit ca DNA sa continue cercetarile si sa demonstreze cu cercitudine prin pedepse grele cu inchisoarea si mai ales cu recuperarea prejudiciilor, confiscarea averilor tuturor care nu reusesc sa justifice licit averile . Ganditi-va ca suntem oameni care ne traim zilele de pe o zi pe alta si acesti nemernici se joaca cu milioane de euro de parca au fost nascuti sau se trag din familii bogate. Legea 18 din timpul lui Ceausesc a fost o lege buna, de ce s-a abrogat. Sustin reintroducerea ei… pentru ca fiecare cetatean al romaniei sa poata sa -si justifice veniturile. Iar acolo unde nu se poate justicica averaea sa fie confiscata sau nationalizata. Urmasii acestor nenorociti, hoti si parveniti, sa stie ce inseamna munca cinstita si sa le tataie funduletele cand vine data scadenta la banca sa-si plateasca rata. Si sa va mai scriu si despre un alt aspect care nu face faima Lui Titiac. Frumos ii sta acestui om sa vorbeasca de Tiganie. Oare el ce etnie o avea. Occidentalii deja ne-au pus pecetea pe frunte, nu numai Rromilor care fac numai necazuri pe unde se duc prien Europa dar si acestor parveniti fara cultura care nemultumiti ca probabil nu au dat “la pace” cu alti infractori din conducerea actuala a statului sau a institutiilor acestora (chiar daca este vorba de sport), si-a putut permite sa spuna ca s-a saturat de tigania de aici. Ei draga D-le Tiriac, eu sunt un amarat de pensionar, dar sunt patriot. La tine patriotismul inseamna surse de venit. Daca organizai acest campionat pe banii tai ce era. Nu cunosc prea multe despre aceasa, dar vreau sa-ti aduc aminte ca ai murdarit numele “TIRIAC”. Nu mai esti Tiriac… cu care am crescut si la care ma uitamla televizor cu bucurie in suflet. Cred ca ar trebui sa iesi pe sticla si sa iti ceri ieratre acestui popor care te-a iubit. Poate nu-mi dai dreptate…. dar faooo !
    Iata dragi prieteni ca sunt multi care le-a stralucit steaua norocoasa si nu stiu cand sa se opreasca. Sa ma iertati ca am intervenit asa brutal. Poate ca suntem putini care gandim asa…. dar eu scriu un rand… tu scriii altul si impreuna vom scrie istoria faradelegilor. Curaj oameni buni !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here