Trump interzice călătoriile în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări din Orientul Mijlociu, „uitand” de societatile americane fondate de imigranţi sau de copiii acestora, printre care se numără: Apple, Google, Face-book, Amazon, Oracle, IBM, Uber, Yahoo, EMC, eBay, AT&T, Tesla şi Reddit

1
2775
Trump interzice călătoriile în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări din Orientul Mijlociu,
WASHINGTON, DC - JANUARY 25: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump (C) displays one of the four executive orders he signed during a visit to the Department of Homeland Security January 25, 2017 in Washington, DC. Trump signed four executive orders related to domestic security and to begin the process of building a wall along the U.S.-Mexico border. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Trump interzice călătoriile în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări din Orientul Mijlociu,  „ uitand” de societatile americane fondate de imigranţi sau de copiii acestora, printre care se numără: Apple, Google, Face-book, Amazon, Oracle, IBM, Uber, Yahoo, EMC, eBay, AT&T, Tesla şi Reddit.

 Decretul în acest sens, semnat vineri de preşedintele Donald Trump, le interzice temporar cetăţenilor din Siria, Sudan, Somalia, Irak, Iran, Libia şi Yemen să intre în SUA.

 Parteneriatul pentru o Nouă Economie Americană: “45% dintre companiile high-tech americane aflate în topul Fortune 500 au fost fondate de imigranţi”

Brian Chesky, Airbnb: “Vom furniza cazare gratuită oricărei persoane căreia nu i se permite intrarea pe teritoriul SUA”

Agenţia Reuters relateaza ca industria tehnologică americană a ripostat recent la decizia administraţiei Statelor Unite de a interzice călătoriile în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări din Orientul Mijlociu, menţionând că unii lideri au catalogat această decizie drept imorală şi contrară valorilor americane.

Imigranţii au jucat un rol important în construirea unor mari companii din SUA, în special în sectorul tehnologiei. Un raport din anul 2011, realizat de Parteneriatul pentru o Nouă Economie Americană, estimează că 45% dintre companiile high-tech din SUA aflate în topul Fortune 500 au fost fondate de persoane dintr-o primă sau o a doua generaţie de imigranţi.

Şeful Apple Inc., Tim Cook, le-a trimis angajaţilor o scrisoare în care susţine: “Decretul nu reprezintă linia politică pe care o sprijinim noi”. Acesta a promis să-i ajute pe angajaţii afectaţi, potrivit CNN.

De asemenea, Tim Cook a menţionat că “Apple nu ar exista fără imigraţie”, referindu-se la faptul că unul dintre co-fondatorii companiei, Steve Jobs, avea origini siriene.

“Vom ajunge până la Casa Albă ca să explicăm efectul negativ asupra colaboratorilor şi companiei noastre”, a adăugat Cook.

Un alt lider al unui gigant din domeniul tehnologiei, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a declarat, într-o postare apărută vineri, că este “îngrijorat” de decret şi şi-a exprimat sprijinul pentru imigranţi. Totodată, Mark Zuckerberg a afirmat în mesajul publicat pe reţeaua de socializare pe care o conduce: “Bunicii mei au venit din Germania, Austria şi Polonia. Părinţii Priscillei (n.r. soţia lui Mark Zuckerberg) au fost refugiaţi din China şi Vietnam. Statele Unite reprezintă o naţiune de imigranţi şi ar trebui să fim mândri de asta”.

Elon Musk, născut în Africa de Sud, fondatorul Tesla şi SpaceX, care s-a întâlnit recent cu Trump, afirmă, la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter: “Interzicerea intrării în ţară a unor cetăţeni din state musulmane nu reprezintă cea mai bună metodă de a rezolva problemele ţării”.

Travis Kalanick, CEO-ul companiei de taximetrie Uber, despre care s-a spus ca îl susţine pe Donald Trump, a încărcat pe Facebook o scrisoare către angajaţi: “Această interdicţie (n.r. recent decisă de Trump) va avea un impact asupra multor oameni nevinovaţi – o problemă pe care o voi ridica când voi merge la Washington pentru prima reuniune a grupului consultativ de afaceri cu preşedintele Trump”.

Jeff Weiner, CEO-ul reţelei de socializare profesională LinkedIn, este de părere că “toate grupurile etnice ar trebui să aibă acces la oportunităţi”, acesta fiind un “principiu fondator” al Statelor Unite, transmite CNN.

Directorul general al Netflix Inc, Reed Hastings, a apreciat, la rândul său: “A venit timpul să ne unim ca să protejăm valorile Americii: libertatea şi oportunităţile”.

În urma deciziei lui Trump, “Alphabet” – firma mamă a Google -, le-a cerut angajaţilor străini să revină urgent în SUA şi le-a solicitat celor care ar putea fi afectaţi de interdicţie să nu părăsească teritoriul Statelor Unite.

CEO-ul grupului, Sundar Pichai, a trimis un email în care arată că peste 100 de angajaţi ai Google sunt afectaţi de restricţiile privind imigraţia.
“Suntem îngrijoraţi de impactul acestui decret şi de orice propunere care impune restricţii angajaţilor Google şi familiilor lor, sau care ar putea crea bariere în aducerea marilor talente în SUA”, a precizat Google într-un comunicat de presă.

     Google a creat un fond de criză de două milioane de dolari pentru ajutorarea refugiaţilor, precizează Zerohedge.com. Banii vor fi donaţi către American Civil Liberties Union (ACLU), Immigrant Legal Resource Center, International Rescue Committee şi către UNHCR.

De asemenea, reţeaua americană de transport Lyft a anunţat că va dona un milion de dolari către ACLU în următorii patru ani, în timp ce Uber a declarat că va crea un fond de apărare legală de trei milioane de dolari pentru conducătorii auto afectaţi de reglementarea lui Trump şi va oferi asistenţă juridică acestora.

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a anunţat, într-un email postat pe reţeaua LinkedIn, că 76 de angajaţi ai companiei, cetăţeni ai statelor vizate de decret, sunt direct afectaţi de interdicţie.

Cofondatorul şi directorul general al Airbnb (platformă online prin care se pot închiria, oriunde în lume, camere, apartamente sau case întregi direct de la proprietar), Brian Chesky, susţine:

“Nu este corect să nu permiţi intrarea în America a cetăţenilor altor state şi refugiaţilor. Noi trebuie să fim alături de cei afectaţi”. Airbnb va furniza cazare gratuită oricărei persoane căreia nu i se permite intrarea pe teritoriul Statelor Unite, a afirmat Chesky.

La rândul său, Aaron Levie, fondatorul şi şeful companiei de file sharing Box Inc, a declarat: că restricţiile SUA privind imigraţia sunt imorale şi contrare valorilor americane.

1 COMMENT

  1. o parte din companiile alea sunt pe doctrina de stânga, aşa că nu e de mirare. spre exemplu, ăştia de la Tesla am văzut că sunt susţinuţi şi daţi ca exemplu de rusofilii de la noi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here