Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a RADET

0
1022

Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), decizia fiind cu posibilitate de recurs.

Totodată, la nivelul Primăriei Capitalei a fost decisă înfiinţarea a două noi societăţi ale municipalităţii, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti, prin divizarea actualei Companii Municipale Energetica.

Prima ar urma să preia serviciul de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, iar a doua, alte activităţi ale actualei Energetica, printre care reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri UE disponibile de peste 170 milioane euro. Potrivit Profit.ro.

În luna martie, Primăria Capitalei a susţinut că procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situaţie juridică a RADET.

Compania Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), a anunţat, în martie, că alimentarea Capitalei cu apă caldă riscă să fie oprită în perioada următoare, în condiţiile în care Primăria Capitalei nu a plătit subvenţia la energia termică şi, astfel, ELCEN nu poate să îşi achite facturile către furnizori.

Despre falimentul RADET, Primăria spune că nu e nicio problemă pentru că noua companie municipală va prelua activele şi furnizarea, dar problema este în altă parte: Primăria trebuie să plătească până la data de 8 mai o parte din subvenţia la energia termică, adică 150 de milioane de lei. Amintim că populaţia Bucureştiului plăteşte unul dintre cele mai mici preţuri din ţară, 163 de lei Gigacaloria, care are însă un cost de 398 de lei, diferenţa fiind subvenţionată de primărie.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here