Trezoreria va deschide gratuit conturi de TVA tuturor firmelor înregistrate ca plătitoare de taxă pe valoare adăugată

0
2064

Precizarea este facută de către reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în contextul scandalului iscat pe marginea proiectului normativ care prevede plata defalcată a TVA.

In acest fel, odată cu implementarea noului sistem “split TVA”, entităţile şi instituţiile publice plătitoare de TVA vor avea câte un cont la trezorie pentru plata şi încasarea acestei taxe, în cazul în care vor face operaţiuni, acestea trebuind să meargă la trezorerie ca să dea specimenul de semnătură.

Sursele citate au mai menţionat că, pentru conturile deschise de trezorerie, nu vor fi percepute comisioane, iar pentru efectuarea operaţiunilor în valută sunt necesare conturi deschise la bănci.

Băncile au voie să deschidă şi ele conturi automat, dar dacă acestea nu vor fi utilizate timp de 90 de zile, acestea vor fi închise, fără ca, în această perioadă, să fie percepute comisioane.

Conform celor mai recente modificări ale proiectului propus de Finanţe, în perioada octombrie-decembrie 2017 acest mecanism va fi opţional, iar de la 1 ianuarie 2018 el va deveni obligatoriu.

Regulile de funcţionare ale sistemului de TVA rămân neschimbate, au ţinut să precizeze reprezentanţii MFP, menţionând că toate statele membre UE analizează implementarea de măsuri fiscale pentru eliminarea evaziunii fiscale şi pentru eficientizarea colectării TVA.

“Din contul de TVA pot fi făcute plăţi de TVA furnizorilor şi poate fi încastă TVA de la buget. Vor fi date formulare electronice şi, de la 1 ianuarie, vor fi permise şi plăţile electronice”, au mai adăugat sursele citate.Totodata,

acestea au transmis că cei care optează pentru “split TVA”, în perioada octombrie – decembrie 2017, vor beneficia de unele facilităţi.

În ceea ce priveşte erorile care ar putea fi generate de implementarea în practică a mecanismului, autorităţile au prevăzut o perioadă de graţie de şapte zile pentru corectarea acestora, fără perceperea niciunei penalităţi. Dacă nu se face corecţia în această perioadă, atunci există un termen de 30 de zile în care contribuabilul să procedeze la soluţionarea problemei, timp în care este penalizat cu 0,06% pe zi din suma achitată eronat. Dacă nici după cele 30 de zile nu se corectează eroarea, atunci vor fi aplicate sancţiuni graduale, de la 10% până la 50% din sumă.

Noul mecanism de plată a TVA, care urmează să fie aprobat în Guvern, a creat valuri printre experţi şi oamenii de afaceri, care s-au arătat vehement împotriva acestui sistem.

Gabriel Biriş, membru în Consiliul de Coordonare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a spus într-o conferinţă pe subiect, că nimeni nu are de câştigat din plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată, precizând că această măsură “nu face decât rău”.

Potrivit avocatului Biriş, nici sistemul bancar nu este de acord cu “split TVA”, întrucât costurile pe care le vor avea cu adaptarea sistemelor informatice vor fi foarte mari. Statul blochează nişte bani ai contribuabilului, nu în contul lui, ci într-un cont la bancă pe care banca nici nu poate să-l folosească, a mai spus Gabriel Biriş.

Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor, consideră că, dimpotrivă, antreprenorii vor contribui la profiturile băncilor prin comisioanele pe care vor fi obligaţi să le plătească în urma implementării plăţii defalcate a TVA. Antreprenorii care plătesc, astăzi, 50 de comisioane bancare, după aplicarea noii măsuri vor plăti 100 de comisioane, a menţionat Cristina Chiriac, adăugând: “Asta înseamnă cheltuială în plus pentru antreprenori şi un beneficiu pentru instituţia bancară. Înţeleg că după declaraţiile pe care le-a făcut prim-ministrul precum că băncile nu au profit, au găsit o soluţie de a face profit bancar, pe seama antreprenorilor”.

Pe lângă comisioanele aferente conturilor de TVA deschise la bănci (dacă au operaţiuni în valută sau dacă doresc să aibă aceste conturi la instituţiile bancare cu care lucrează), contribuabilii vor mai plăti şi comisioane legate de transferul banilor din contul curent în contul de TVA deschis la trezorerie, pentru efectuarea plăţii TVA, în cazul în care nu dispune de fonduri suficiente în respectivul cont.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) susţine că implementarea noului sistem de plată a TVA fără timp de pregătire şi în lipsa unei analize de impact va genera dificultăţi majore de flux de numerar companiilor care îşi plătesc cinstit taxele, unele dintre ele putând intra în insolvenţă.

La rândul său, Gelu Diaconu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, este de părere că această măsură nu rezolvă deloc problema evaziunii, ci doar indisponibilizează sumele firmelor oneste care îşi declară obligaţia de plată a TVA.

În timp ce Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism susţine că un astfel de mecanism va afecta grav agenţiile de turism, care vor avea costuri mai mari şi vor pierde clienţi, Gabriel Biriş spune că cele mai afectate vor fi companiile de utilităţi şi telecom, iar Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) consideră că “split TVA” creează o presiune aproape ucigătoare asupra mediului de afaceri, deja încorsetat de alte obligaţii complexe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here