Trei regiuni din România aveau în 2016 un PIB pe cap de locuitor de sub 50% din media UE, fiind printre cele mai scăzute din UE

0
704
Economia-subterana-din-Romania

Potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat, România are trei regiuni în care nivelul de trai este mult sub cel al mediei din UE, PIB-ul pe cap de locuitor fiind utilizat drept instrument de comparare a nivelurilor de trai sau de monitorizare a procesului de convergenţă sau divergenţă economică în Uniunea Europeană (UE).

Conform  statisticii, cele trei regiuni sunt:

  • zonele de Nord-Est,
  • Sud-Vest Oltenia,
  • Sud-Muntenia.

În anul 2016 aceste zone aveau un PIB pe cap de locuitor, măsurat în funcţie de puterea standard de cumpărare, de sub 50% din media europeană.

Potrivit statisticii, în 2016, regiunea Nord-Est avea un PIB pe cap de locuitor de numai 36% din media Uniunii Europene, regiunea Sud-Vest Oltenia de 42%, iar regiunea Sud-Muntenia de 46%.   Cele mai scăzute niveluri ale PIB pe cap de locuitor au fost înregistrate în regiunea Severozapaden din Bulgaria (29%), Mayotte, Franţa (33%), Severen Tsentralen, Bulgaria (34%) şi Iuzhen Tsentralen, Bulgaria (34%).

Eurostat indică 21 de regiuni în care PIB-ul pe cap de locuitor a fost de sub nivelul de 50% din media Uniunii Europene, din care cinci au fost din Bulgaria şi Polonia, patru în Ungaria, câte trei în România şi Grecia şi una din Franţa.

Cele mai mari valori ale PIB pe cap de locuitor sunt în Inner London-West din Marea Britanie, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 6 ori mai mare faţă de media UE (611%), Luxemburg (257%) şi Sud-Estul Irlandei (217%).   În total, în 19 regiuni PIB-ul pe cap de locuitor a fost cu cel puţin 50% peste media UE în 2016, respectiv cinci în Germania, trei în Marea Britanie, două în Austria şi câte una în Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franţa, Olanda, Slovacia şi Suedia, precum şi în Marele Ducat al Luxemburgului.

Eurostat notează faptul că pentru unele regiuni datele sunt influenţate semnificativ de fluxul mare de navetişti, care ridică foarte mult nivelul PIB-ului pe cap de locuitor.

PIB pe cap de locuitor este utilizat drept instrument de comparare a nivelurilor de trai sau de monitorizare a procesului de convergenţă sau divergenţă economică în Uniunea Europeană (UE).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here