Tranzactii si tendinte in domeniul energiei: T3 2018

0
781

Tranzacţiile cu gaze și energii regenerabile impulsionează fuziunile şi achiziţiile din domeniul energiei şi al utilităţilor

  • Valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și al utilităților atinge recordul de 241,8 miliarde USD, în ciuda provocărilor legate de reglementare
  • 57% dintre executivii de la nivel global estimează că vor derula o tranzacție în următoarele 12 luni
  • Tranzacțiile cu gaze ating un nivel record, în timp ce energiile regenerabile cumulează 41% din volumul tranzacțiilor

 Valul de tranzacţii cu gaze şi energii regenerabile din al treilea trimestru al anului 2018 a generat o creştere record a valorii cumulate a tranzacțiilor din energie și utilități de la nivel global, atingând 241,8 miliarde USD, conform raportului EY Power transactions and trends: Q3 2018 (PTT) – Tranzacţii  şi tendinţe în domeniul energiei: T3 2018. În ciuda incertitudinii din zona de reglementare și a tensiunilor geopolitice continue, cel mai recent Global Capital Confidence Barometer (CCB) al EY indică de asemenea faptul că 57% dintre executivi se așteaptă să încheie o tranzacție în anul următor.

După un început în forță al anului pentru fuziuni și achiziții, activitatea de tranzacţionare în întregul sector a rămas intensă, în ciuda unei scăderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde USD de la 83 miliarde USD.

Tranzacțiile cu utilități din sectorul gazelor au atins un record în trimestrul al treilea 2018, cumulând 59% din valoarea tranzacțiilor globale (36,5 miliarde USD), mai mult de jumătate (51%) dintre acestea fiind derulate în cele două Americi (18,3 miliarde USD). Toate regiunile au continuat să urmărească investiții în surse de energie regenerabilă, cu 58 de tranzacţii reprezentând 41% din volumul tranzacțiilor globale.

În Europa, tranzacțiile din zona energiei regenerabile au cumulat 78% din valoarea tranzacțiilor (8,1 miliarde USD) și au marcat un trimestru mai slab decât s-a așteptat.

Pe plan mondial, investitorii financiari se orientează către capacități de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile. Aceasta conduce la creșterea valorii specifice a tranzactiilor cu astfel de active, comparativ cu investițiile în active de rețele, supuse presiunii reglementatorilor. În multe cazuri, diverse scheme de sprijin aplicate de autorități intensifică această tendință.

În Europa, asistăm la consolidari pe verticală și pe orizontală (generatorii din surse convenționale achizitionează capacități în domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului și creșterea flexibilității propriei producții), în combinație cu capacități de stocare a energiei.

 Devin din ce în ce mai frecvente acordurile bilaterale private de achiziționare a energiei electrice (Corporate Power Purchase Agreements), prin care corporațiile achiziționează electricitate din surse regenerabile, garantând dezvoltarea acestora, ca parte a efortului de participare la combaterea schimbărilor climatice și ca afirmare a angajamentului de sustenabilitate.

 Prevedem și în România o răspândire rapidă a soluțiilor descentralizate ce utilizează surse regenerabile de energie, combinate cu soluții de stocare, în paralel cu intensificarea activității tranzacționale în domeniul capacităților de producție existente din surse regenerabile, spune Valeriu Binig, Senior Advisor, EY România.

Predomină tranzacţiile din zona energiei regenerabile și a utilităților de gaze

Valoarea tranzacțiilor din Americi a înregistrat o creștere trimestrială de 7%, la 28,8 miliarde USD, reprezentând aproape jumătate (46%) din valoarea totală a tranzacțiilor globale. Al treilea trimestru a demonstrat apetitul pentru investiții în surse de energie regenerabilă, atingând o valoare de 4,5 miliarde USD, care include achiziţia anunţată de Edison a activelor Sempra Energy, în valoare de 2,1 miliarde USD – subliniind  impactul activismului acționarilor din cel două Americi. Statele Unite s-au menținut ca principală destinație de investiții din regiune.

În ciuda scăderii cu 78% a valorii tranzacțiilor din Europa, la 10,1 miliarde USD, parcurile eoliene offshore au oferit investitorilor financiari randamente solide, compania Global Infrastructure Partners, cu sediul în SUA, acceptând să achiziționeze o participație de 50% într-o fermă eoliană offshore de 1,2 GW de la compania daneză Ørsted A/S.

Se așteaptă ca încheierea negocierilor dintre cele 28 de state membre ale UE privind viitorul cadru al pieței de energie electrică să consolideze investițiile în T4.

Asia-Pacific a înregistrat o creștere trimestrială a valorii tranzacțiilor de 118%, atingând 22,5 miliarde USD, o mare parte a datorată planurilor anunțate de achiziție a APA Group din Australia, pentru suma de 16,3 miliarde USD, de către CK Infrastructure, CK Asset şi Power Assets Holdings. Această tranzacție se pregătea să fie cea mai mare tranzacție din domeniul utilităților de gaze de până acum. Cu toate acestea, guvernul federal a transmis un comentariu preliminar prin care se înțelege că aceasta tranzactie ar fi blocată, urmând să fie emisă în curând o decizie oficială.

Încrederea economică încurajează perspectivele de tranzacţionare

Privind în perspectivă, CCB indică faptul că liderii din sector rămân încrezători în dezvoltarea economiei. Cu încă un an de prognoză de creștere puternică a PIB-ului, 86% dintre executivii din domeniul energiei și al utilităților se așteaptă la o îmbunătățire a perspectivelor de creștere în următoarele 12 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here