Tranzacţie imobiliară record a Fondului american Blackstone: valoarea tranzacţiei este estimată la 13 mld. euro şi ar fi cea mai mare tranzacţie imobiliară de până acum la nivel internaţional

0
1617
Tranzacţie imobiliară record a Fondului american Blackstone

Fondul american Blackstone, cea mai mare companie de investiţii alternative din lume, cu active în administrare în valoare totală de 368 mld. dolari,se află în proces de vânzare a spaţiilor de depozitare acumulate în ultimii cinci ani prin intermediul Logicor, inclusiv patru parcuri logistice şi peste 100 hectare de teren din România. Valoarea tranzacţiei este estimată la 13 mld. euro şi ar fi cea mai mare tranzacţie imobiliară de până acum la nivel internaţional.

Blackstone a intrat în România anul trecut, când, prin platforma Logicor, a cumpărat toate parcurile logistice deţinute de austriecii de la Immofinanz. Pentru cele patru parcuri logistice din Ploieşti, Timişoara, Mogoşoaia şi Pantelimon, plus peste 100 hectare de teren dedicat construcţiei de hale logistice, Blackstone a plătit circa 48 mil. euro. Vânzarea acestor proprietăţi ar reprezenta şi ieşirea Blackstone de pe piaţa imobiliară românească.

Blackstone a început să acumuleze proprietăţi logistice în 2012, motivat de aşteptările că magazinele online vor creşte exponenţial cererea de spaţii de depozitare. Din acelaşi raţionament, investitorii au plasat aproape 25 mld. euro în astfel de proprietăţi numai anul trecut şi doar la nivel european.

Gigantul american se află acum în negocieri cu trei potenţiali cumpărători, tranzacţia urmând a fi încheiată până în vară. Dacă nu reuşeşte vânzarea, fondul de investiţii vrea să listeze Logicor la Bursa de la Londra până la sfârşitul anului, potrivit unor persoane familiare discuţiilor citate de Financial Times şi Bloomberg.

Lista scurtă a potenţialilor cumpărători este formată din China Investment Corporation (fondul suveran al statului chinez), Global Logistic Properties (cel mai mare proprietar de spaţii logistice din Asia) şi două fonduri de investiţii legate de guvernul din Singapore, Mapletree şi Temasek, potrivit FT. Statul singaporez este deja prezent pe piaţa românească prin fondul suveran GIC, care deţine dezvoltatorul imobiliar P3. GIC a plătit anul trecut pentru achiziţia proprietăţilor locale ale P3 circa 180 mil. euro.

Pentru varianta listării la bursă, Blackstone a numit Bank of America, CitiGroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley drept coordonatori ai ofertei publice iniţiale. Dacă listează 30% din Logicor, acesta va fi unul dintre cele mai mare IPO-uri de pe piaţa imobiliară europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here