Transferurile în fotbalul din Anglia au depășit un miliard de lire sterline!

0
1556
fotbalul din Anglia
Criza nu se resimte în Premier Legue unde echipe ca Manchester United sau Manchester City au investit, fiecare, în jur de 180 de milioane de euro în transferuri de jucători.
Brexitul nu a afectat deloc afacerile fotbalistice din Marea Britanie, cluburile din prima ligă engleză cumpărând în această vară (între 1 iulie şi 31 august) jucători de peste un miliard de euro. Ieri a expirat perioada de transferuri și cluburile din Anglia ajunseseră la o sumă totală a transferurilor efectuate în această vară de 1,165 miliarde de lire sterline euro, doar în ultima zi de transferuri cheltuindu-se 155 milioane de lire sterline.
Cât a investit fiecare echipă
Celelalte campionate din Europa nu mai pot face faţă acestei concurenţe, doar câteva cluburi (Barcelona, Real Madrid, Paris Saint Germain, Bayern Munchen, Juventus Torino) putând rivaliza pe piaţa transferurilor cu echipele din Premier League. Iată cât au investit cluburile din Anglia în transferuri, ordonarea este făcută în funcţie de locul ocupat în clasament în ultima ediţie de campionat: Leicester City: 47,5 milioane de euro, Arsenal: 113, Tottenham: 34, Manchester City: 180,8, Manchester United: 185, Southampton: 47,2, West Ham: 62,3, Liverpool: 79,9, Stoke City: 20,79, Chelsea: 79,8, Everton 52,4, Swansea: 32, Watford: 67,45, West Bromwich: 21,7, Crystal Palace: 58,5, Bournemouth: 37,4, Sunderland: 15,9, Burnley: 12,9, Middlesbrough: 25, Hull City: 14,7.
Pogba-118 milioane euro
După cum se poate observa, West Ham United, echipă eliminată de Astra Giurgiu în play-off-ul Europa League, a cheltuit pe cumpărarea de jucători mai mult decât bugetele însumate ale tuturor echipelor din Liga 1. Niciun jucător autohton nu a fost transferat în această vară în Premier League, de altfel, Liga 1 vinde foarte rar în Anglia. Pe primul loc in topul transferurilor din Anglia se afla Manchester United, cu 185 milioane de euro investite, noua echipa a lui Jose Mourinho fiind urmată de rivala City cu 180,8 milioane de euro. United a realizat și cel mai scump transfer: Pogba de la Juventus Torino, jucător pe care a plătit 118 milioane de euro.
Televizarea costă 7 miliarde de euro
Sumele care se rulează în fotbalul englez sunt colosale, de la bugetele echipelor până la banii plătiţi de televiziuni pentru transmiterea partidelor. În urmă cu un an, drepturile de transmisie ale Premier League din perioada 2016-2019 au fost cumpărate de Sky Sports şi BT Sport cu 5,1 miliarde de lire sterline (7 miliarde de euro). Conform contractului, Sky Sports va difuza 126 de partide pe sezon iar BT Sport 42, fiecare meci transmis costând aproximativ 13.500.000 de euro.
Iniţial se spera ca drepturile să fie cumpărate cu 6 miliarde de euro, sumă care era oricum cu 40% mai mare decât cea din contractul precedent, dar în cele din urmă toate estimările optimiste au fost depăşite. În acest moment, Premier League este cel mai bine vândut campionat de fotbal din lume, distanţa faţă de principalele urmăritoare (campionatele din Spania, Germania şi Italia) fiind una extrem de mare. Prin acest contract fotbalul a ajuns la un nivel similar cu cele trei mari campionate sportive ale SUA (NBA – baschet, NFL – fotbal american şi MLB – baseball) care până acum deţineau supremaţia în privinţa vânzării drepturilor TV. În 2014, Liga nord-americană de baschet (NBA) a semnat un contract pe opt ani cu Turner Broadcasting şi Walt Disney Company pentru cedarea drepturilor TV.
Suma este una absolut impresionantă, 24 de miliarde de dolari pentru perioada 2016-2025, 2,66 miliarde de dolari pe sezon. Trebuie precizat că acest contract vizează doar drepturile de difuzare pe teritoriul SUA. Prima poziţie însă în privinţa vânzării drepturilor este deţinută de campionatul profesionist de fotbal nord-american. Conducerea NFL a cedat drepturile TV către televiziunile CBS, NBC, Fox şi ESPN pentru 39,6 miliarde de dolari pentru opt sezoane (2014-2022), 4,95 miliarde de dolari pe sezon. MLB, liga de baseball, a cedat în 2012 drepturile către Fox Sports şi Turner Broadcasting pentru nouă sezoane, suma fiind de 6,8 miliarde de dolari, 755 milioane de dolari pe sezon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here