Tot ceea ce trebuie să știți despre “interdicția musulmană” ordonată de preşedintele Donald Trump

0
1855
Trump interdictia musulmana

Ce reprezintă un ordin executiv?

Un ordin executiv reprezintă o declarație oficială din partea președintelui, care indică precis agențiilor guvernamentale cum să-şi folosească resursele. În cazul “interdicției musulmane” ordonate de Donald Trump, cetățenilor din șapte țări cu majoritate musulmană li se interzice intrarea în SUA pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea se suspendă sistemul pentru refugiaţi în Statele Unite pentru o perioadă de 120 de zile. Donald Trump spune că sistemul necesită o “verificare extremă pentru a ține teroriștii islamici, radicali departe de Statele Unite”.

Pe cine afectează acest ordin?

Ordinul în sine nu numește țările ai căror cetățeni au interdicţie de a pătrunde pe teritoriul SUA, dar face referire la șapte națiuni cu populaţie majoritar musulmană. Acestea sunt Siria, Iran, Sudan, Libia, Somalia, Yemen și Irak iar măsura interdicţiei accesului pe teritoriul S.U.A. se referă, inclusiv, la persoanele care au dublă cetăţenie.

Anumite categorii de vize, cum ar fi cele pentru diplomați, sunt exceptate.

În aceste condiţii s-au înregistrat nenumărate plângeri din partea unor rezidenţi legali, posesori de Carte Verde, cărora li s-a refuzat îmbarcarea în avioanele cu destinaţia S.U.A.

Secretarul pentru securitate al S.U.A., John Kelly, a declarat că cetăţenii aparţinând celor şapte state, posesori al Cărţilor Verzi, deci care au rezidenţă legală permanentă, nu au fost blocaţi de acest ordin, să revină în ţară. În fapt, acest lucru s-a întâmplat.

În ordinul executiv, posesorii de Carte Verde, nu sunt menţionaţi în mod explicit şi mai mult, în mod ciudat, nu se aplică nicio interdicţie cetăţenilor proveniţi din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt, ţările originare ale teroriştilor care au efectuat atacurile de la 11 Septembrie 2001.

Cum sunt afectaţi refugiații?

Interdicția suspendă complet programul pentru refugiaţii sirieni în Statele Unite ale Americii. Prin acest program, în anul 2016, au fost acceptaţi in S.U.A. un număr de 12,486 cetăţeni sirieni. Ordinul oferă prioritate  refugiaților creștini proveniți din Orientul Mijlociu dar reduce, pentru anul 2017, plafonul privind numărul total de refugiați cărora li se va permite intrarea pe teritoriul S.U.A., de la 110.000 la doar 50.000.

Este acest ordin executiv, legal din punct de vedere juridic?

Ordinele executive sunt obligatorii și sunt înregistrate în Registrul Federal, acolo unde se gasesc toate reglementările federale, propunerile și anunțurile publice. Cu toate acestea ele pot fi supuse analizei juridice și potrivit New York Times, ordinul de “interdicţie musulmană” este ilegal, pentru că încalcă Legea privind imigrația și naționalitatea din anul 1965 prin care a fost interzisă orice formă de discriminare a imigranților pe baza originii naționale.

Ce se va întâmpla în continuare?

Opozanţii ordinului de “verificare extremă” spun că vor lansa atacuri legale pe două fronturi. Este de așteptat ca ei să susțină faptul că ordinul preşedintelui Trump încalcă al cincilea amendament privind dreptul la un proces echitabil. Pe de altă parte, vor argumenta că tratamentul preferențial în favoarea creștinilor încalcă primul amendament privind libertatea religioasă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here