Torticolisul

0
1091

Dr.Alin Popescu
Medic primar medicină sportivă
Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă

Torticolisul este o afecțiune cunoscută frecvent sub numele de “ gât strâmb ”, în care capul pacientului este înclinat . Bărbia este îndreptată spre unul din umeri, în timp ce capul este înclinat spre celălalt umăr.

La început apare o senzație de discomfort și rigiditate a gâtului , apoi capul se înclină într -o parte datorită contracției spastice unilaterale a muschiului sternocleidomastoidian. Această contractură mai mult sau mai puț în dureroasă a mușchilor gâtului limitează mișcările de rotație ale capului.

Uneori, această contractură este asociată cu cea a mușchilor de la nivelul umărului din partea opusă sau poate apărea un spasm muscular în jurul gurii. Simptomele dispar în timpul somnului.

Există mai multe tipuri de torticolis:

  1. Torticolis banal – care apare după o mișcare bruscă și forțată a gâtului , după o poziție inadecvată în timpul somnului. Este și cel mai frecveant. Idealul este, fie că dormim pe o parte sau pe spate, că pernă pe care dormim să urmeze linia axei gâtului.
  2. Torticolis muscular congenital – prezent de la naștere, cauzat de o dezvoltare insuficientă a mușchiului responsabil de extensia gâtului : sterno-cleido-mastoidian. În acest caz, torticolisul este permanent și nedureros. Nu se cunoaște cauza scurtării muschiului sterno-cleido-mastoidian. Unii medici consideră că mușchiul poate fi întins sau rupt în timpul nașterii. Leziunea produce hemoragie care apoi se absoarbe, ducând la apariția unei cicatrici ce scurtează mușchiul . Unele cazuri de torticolis congenital sunt produse de o afecțiune osoasă a părții superioare a măduvei spinării ( coloana cervicală ). Această afecțiune este cunoscută ca malformație congenitală a coloanei cervicale. Este important ca părinții , imediat ce au observat prezența torticolisului, să consulte un medic, deoarece și alte afecțiuni pot cauza această poziție vicioasă.
  3. Torticolis spasmodic – de cauza necunoscută , este clasificat printre distonii (boli în decursul cărora contracturile provoacă poziții anormale ale corpului ). Se observă accese de dureri și de redoare a gâtului , în timpul cărora survin contracturi succesive. Capul poate fi în rotație (torticolis), în înclinație pe o parte (laterocolis), în flexie spre în față (antecolis) sau în extensie spre spate (retrocolis).
  4. Torticolis simptomatic – nu este decât unul dintre simptomele unei boli cauzale. Multe leziuni ale coloanei vertebrale cervicale pot provoca un torticolis.

Tratament

Torticolisul obișnuit sau banal dispare în mai puț în de 3 zile după odihnă și după administrare de medicamente analgezice și miorelaxante (decontracturante musculare), în variant topica inițial sau și pe cale orală ulterior.

Tratamentul torticolisului congenital este necesar pentru a preveni creșterea asimetrică a copilului și pentru a corectă mobilitatea limitată a gâtului și capului. Torticolisul congenital este tratat prin exerciții fizice menite să întindă mușchiul gâtului. Kinetoterapeutul va învață părinții aceste exerciții , astfel încât să poate fi efectuate la domiciliu de câteva ori pe zi. Exercițiile fizice pot fi incluse și în joacă , prin plasarea jucăriilor sau a altor obiecte în anumite locuri ce solicită copilul să îndrepte capul spre ele, întinzând astfel mușchiul gâtului . Dacă starea copilului nu se ameliorează în 2 sau 3 luni atunci trebuie contactat medicul, deoarece poate există și altă problema sau este necesară intervenția chirurgicală pentru întinderea și alungirea muschiului . Chiar dacă torticolisul congenital nu este produs de scurtarea muschiului gâtului , ci de o anomalie a coloanei cervicale, și această poate fi tratată în unele cazuri.

Tratamentul torticolisului spasmodic constă în kinetoterapie, care vizează întărirea mușchilor antagoniști mușchilor atinși . Acesteia i se adaugă același tratament de baza că și pentru torticolisul banal ( în mod obligatoriu cu un miorelaxant topic) și eventual injecții locale, cu doze infime, de toxina botulinica (botulismul fiind o intoxicație alimentară caracterizată prin paralizii); se obține astfel paralizia mușchilor prea activi.

Tratamentul torticolisului simptomatic este cel al durerii și al contracturii, ca pentru un torticolis banal, completat cu tratamentul, uneori chirurgical, al cauzei, dacă aceasta este cunoscută .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here