Topul companiilor de asigurări cu cel mai mare grad de randament al satisfacţiei în rândul clienţilor

0
2028
asigurari

Allianz-Ţiriac, Generali România şi Groupama sunt companiile de asigurări pentru care gradul de satisfacţie al clienţilor este cel mai înalt, în timp ce la coada clasamentului se află Asirom, City Insurance şi Forte, potrivit unui top al asigurătorilor activi în România realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Topul măsoară gradul de satisfacţie al clienţilor, în funcţie de trei indicatori specifici calculaţi de ASF pentru a stabili gradul de conformitate a conduitei asigurătorilor.

Primul indicator calculează raportul dintre numărul de petiţii formulate de clienţi şi numărul de contracte încheiate de asigurător, al doilea măsoară raportul dintre petiţii şi daunele avizate, iar al treilea raportul dintre petiţiile favorabile şi daunele avizate.

Potrivit datelor ASF, doar cinci societăţi de asigurare din zece şi-au menţinut încadrarea în gradul de conformitate bun. Acestea sunt, în ordinea performenţei obţinute, Allianz-Ţiriac, Generali România, Groupama, Omniasig VIG şi Uniqa. Al şaselea asigurătordin top, Euroins, a obţinute rezultate bune la primul indicator, dar medii la ceilalţi doi. Al şaptelea clasat, Carpatica Asig, a obţinute rezultate bune la primul indicator, dar slabe la ceilalţi doi. Firmele de pe următoarele două poziţii, Asirom VIG şi City Insurance se încadrează într-un grad de conformare redus pentru toţi indicatorii.

Potrivit ASF, aceste rezultate ”arată că societăţile nu s-au preocupat îndeajuns de respectarea drepturilor şi nevoilor financiare ale consumatorilor săi, au deficienţe în ceea ce priveşte activitatea de instrumentare a dosarelor de daună şi în ceea ce priveşte conformitatea soluţiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale”.

Potrivit autorităţii, valorile referitoare la Asirom şi City Insurance confirmă situaţiile constatate în cadrul controalelor efectuate de ASF anul trecut. „Conducerile celor două companii de asigurare au fost sancţionate de către consiliul ASF, totodată stabilindu-se în sarcina acestora obligaţia întocmirii unor planuri de măsuri în vederea remedierii celor constatate. City Insurance este în procedură de supraveghere specială pe bază de plan de redresare din aprilie 2016, dar măsurile de recapitalizare nu au fost îndeplinite. Asirom VIG a efectuat o majorare de capital de 84,5 milioane de lei, care îi îmbunătăţeşte lichiditatea şi solvabilitatea”, se arată în comunicat. Cele mai slabe rezultate au fost obţinute de Forte Asigurări – Reasigurări, aflată în procedură de faliment, care s-a încadrat într-un grad de conformare redus pentru toţi indicatorii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here