Testele rapide pentru depistarea SARS-CoV-2 au ajuns în România prin intermediul Fundației Bill și Melinda Gates

0
1998

Țărilor cu venituri mici și medii li s-au promis 120 de milioane de teste de diagnostic covid-19, care pot oferi rezultate în 15 până la 30 de minute, de către un grup de organizații, inclusiv Fundația Bill și Melinda Gates și Organizația Mondială a Sănătății.

Miscarea vine după ce OMS a aprobat primul test rapid de depistare a covid-19 pentru uz de urgență – testul SD Biosensor – pe 22 septembrie. Mai sunt în dezvoltare și alte câteva teste care nu necesită prelucrarea în laborator, inclusiv unul de la Abbott care trece în prezent prin etapele finale de aprobare.

În România, testul este distribuit în exclusivitate de Medimfarm S.A. Ploiești. Acesta este primul și până în acest moment singurul teste avizat de către Organizația Mondială a Sănătății destinate diagnosticării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Medimfarm S.A. Ploiesti, companie cu experiență de peste 30 de ani în domeniul farmaceutic, a anunțat ieri lansarea pe piața autohtonă, in calitate de distribuitor exclusiv pentru România, a testelor “Standard Q Covid-19 Ag”, primele și până în acest moment singurele teste avizate de catre Organizația Mondială a Sănătății destinate diagnosticării infectării cu virusul SARS-CoV-2 pe baza detecției de antigen. Testele sunt capabile să identifice rapid proteina specifică virusului în exudatul nasofaringian al pacientului (rezultatul se obține în decurs de 15 – 30 de minute). Cu o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%, acestea sunt un instrument de încredere in diagnosticare.

Testele sunt produse de catre SD Biosensor Inc. din Coreea de Sud, companie care ocupă locul 1 la nivel mondial in domeniul diagnosticării in vitro, prin inovatii tehnologice continue. Acestea respectă Directiva 98/79/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro.

Incepând de sâmbătă, 17 oct 2020 testele “Standard Q Covid-19 Ag” pot fi achiziționate de la depozitul Medimfarm – Ploiești, str.Târgoviștei nr.11, tel.0746245175, office@medimfarm.ro.

Informații suplimentare se pot obtine in farmaciile Medimfarm Topfarm, ale căror adrese și numere de telefon sunt disponibile pe site-ul www.medimfarm.ro/pharmacies.

Acordurile separate între SD Biosensor, Abbott și Fundația Bill și Melinda Gates înseamnă că un total de 120 de milioane de teste vor fi puse la dispoziția țărilor cu venituri mici și medii. Prețul este stabilit în prezent la 5 USD (3,9 GBP; 4,3 EUR) pe unitate, dar reprezentanții OMS au spus că se așteaptă ca prețul să scadă.

Fondul Global, care reunește resurse pentru a investi în programe de sănătate, a pregătit inițial 50 de milioane de dolari pentru a permite țărilor cu venituri mici și medii să obțină cel puțin 10 milioane de teste.

Centrele din Africa pentru controlul și prevenirea bolilor, Unitaid, inițiativa Clinton Health Access și Fundația pentru noi diagnostice inovatoare contribuie, de asemenea, la sprijinirea țărilor care încorporează aceste teste în răspunsurile lor covid-19. Se preconizează că lansarea va începe în până în 20 de țări din Africa în octombrie.

BMJ a aflat că guvernul britanic este, de asemenea, în discuții cu companiile pentru a achiziționa teste rapide. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Îngrijire Socială a spus: „Creștem capacitatea la 500.000 de teste pe zi până la sfârșitul lunii octombrie, iar capacitatea de a obține rezultate rapide la fața locului ne va spori semnificativ capacitatea de a lupta împotriva coronavirusului. ”

Testul dezvoltat de SD Biosensor necesită un tampon nazofaringian și oferă rezultate precum un test de sarcină, cu două linii care apar în fereastra de rezultate a dispozitivului de testare dacă este pozitiv, o linie de control care apare dacă rezultatul este negativ și fie nu există linii, fie doar o linia de testare apare dacă testul este invalid.

Conform fișei cu informații despre test, 1 există totuși limitări. „Un rezultat negativ poate apărea dacă concentrația de antigen sau anticorp într-un specimen este sub limita de detecție a testului sau dacă specimenul a fost colectat sau transportat în mod necorespunzător, prin urmare un rezultat negativ al testului nu elimină posibilitatea SARS-CoV-2 infecție și ar trebui confirmată prin cultură virală sau printr-o analiză moleculară sau ELISA. ”

În ciuda acestui fapt, OMS a aprobat testul pentru utilizare de urgență, declarând că este mai rapid și mai ieftin decât testele de laborator și va permite țărilor să mărească ritmul de testare, urmărire și tratare a persoanelor cu covid-19, în special în zonele cu sisteme de sănătate cu resurse limitate.

Citeste mai mult pe money.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here