Teoria preturilor de transfer si a privatizarilor frauduloase, sau cum sa scoatem banii prin Panama…

1
3575

Panama nu este cel mai des utilizat paradis de catre romani. Este folosit cu predilectie de falanga prorusa a afaceristilor locali. Know-how-ul se regaseste in pregatirea specifica predecembrista.

Romanii au mai multi bani si active parcate in Elvetia, Luxembourg, Austria, Olanda, Cipru.

Maniera in care se pot muta banii in afara tarii fara “camion” sunt multiple de la preturi de transfer la privatizari in pierdere pentru statul roman.

Cateva exemple concrete:

1. Insolvente fraudulente. Multe din insolventele de rasunet in Romania au fost premeditate, de la distribuitori de medicamente la companii din industria neferoaselor. Transferul de valoare din compania tinta, inaintea declararii insolventei, a fost efectuata prin tranzactii succesive in care compania “pierdea” valoare/active in raport cu offshore-urile folosite ca si destinatie. In cazul unei mari companii de distributie de produse IT&C aceasta a mutat cateva zeci de milioane de euro in Cipru prin pierderea de procese de “daune” (sumele per litigiu variind de la zeci la sute de mii de euro) in diferite tribunale din tara pe parcursul unui an.

2. Chirii.
Primaria Bucuresti sta in chirie. Renovarea cladirii de baza se amana pentru ca valoarea chiriei (235 mii euro pe luna) este interesanta pentru anturajul fostului primar Oprescu. Valoarea creditului de finantare a constructiei cladirii este acoperita de chiria pe 2 ani. Cladirea este detinuta de un offshore bazat in Cipru. Mentinerea unei astfel de cladirii in offshore faciliteaza transferul de parti pentru cei care au aprobat tranzactia.

3. Vanzarea de active, portofolii subevaluate.
http://lucianisar.com/banking-at-large/cea-mai-buna-tranzactie-a-anului-2015-vanzarea-de-portofolii-bancare/

4. Emisiuni de datorie a statului sau de datorie municipala.
http://lucianisar.com/general/primaria-bucuresti-cum-fura-obligatiunile/

5. Concesiuni.
– ADS http://lucianisar.com/general/concesiunile-ads-sunt-echivalentul-contractelor-hidroelectrica/
– Arena Nationala http://lucianisar.com/general/arena-nationala-incredibila-tentativa-de-concesionare-pe-49-de-ani-la-un-pret-cat-dobanda-pe-2-ani/

6. Achizitii externe la suprapret

Comisioanele legate de importurile de gaz ale Romaniei, un mit urban?

In ultimii ani sumele platite pentru a facilita captura statului au depasit capacitatea platitorilor de a genera cash-ul necesar.

Transferul de actiuni/bani in offshore-uri a rezolvat aceasta problema.

1 COMMENT

  1. Priviti ” insolventele ” deschise la Constanta si ” incheiate ” cu inghitirea actiunilor ca” unic ” plan de reorganizare” de catre o societate pff shore maltezo-cipriota , fosta panameza .. pastrand administratori semianalfabeti fosti puscariasi pt furt si administratori judiciari – avocati dubiosi amici cu judecatori sindici . Contestatiile sunt de prisos . Destinul E SCRIS fara sanse celorne ofshoristi. La Constanta pe cand curatenie in Instante ?!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here