Teodorovici reclamă: Guvernul nu are bani de salarii din cauza lui Iohannis. În cazul neaprobării rectificării bugetare, luna septembrie rămâne neacoperită

0
857

Ministrul Finanţelor,Eugen Teodorovici a declarat că luna septembrie va rămâne neacoperită pe partea de salarii pentru mai multe instituţii, dacă rectificarea bugetară nu este aprobată. Reacţia sa vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a suspendat şedinţa CSAT, după ce nu s-a ajuns la un consens şi nu a putut fi dat un aviz pe rectificare.

Klaus Iohannis a declarat că nu s-a putut abţine consens adică unanimitate în CSAT pentru rectificarea bugetară şi nu s-a putut emite avizul necesar.

Drept urmare, preşedintele a decis să suspende şedinţa CSAT şi a cerut Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară.    Iohannis a reclamat faptul că proiectul prezentat de Finanţe este o „şicană politică” şi că nu înţelege de ce „s-a insistat pe diminuarea fondurilor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale”.   Anterior, Eugen Teodorovici a transmis că noua rectificare bugetară va merge înainte chiar şi fără avizul pozitiv al CSAT.

După şedinţa CSAT, Teodorovici a declarat:

Am să insist pe câteva elemente care arată foarte clar că orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei:

1.În cazul neaprobării rectificării, luna septembrie rămâne neacoperită pe partea de salarii pentru o serie de entităţi la nivel public.

2.Partea de investiţii atât la nivel central cât şi la nivel local poate avea de suferit. Se pot întâmpla întârzieri şi desigur cu penalităţi, cu blocaje în derularea de proiecte publice.

3.De asemenea, la nivel local avem proiecte foarte multe de investiţii care sunt în curs de derulare şi care printr-o astfel pot să întâmpine dificultăţi. avem proiecte de investiţii în zona de drumuri judeţene, comunale, străzi, alimentare cu apă, şcoli şi alte astfel de proiecte necesare la nivelul comunităţilor locale.

4.De asemenea, efectul neplăcut al pestei porcine, aici sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare bugetară pentru a asigura partea compensaţiilor pentru animalelel sacrificate astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească totuşi o compenasţie. de asemena, dezinfectanţi, incineratoare mobile şi alte astfel de activităţi care impun acţiuni imediate şi cu efect bugetar.

5.De asemenea, pentru partea de agricultură, pot apărea întârzeri în asigurarea finanţării campaniei de toamnă şi a investiţiilor în zootehnie pentru sectorul agricol şi nu numai.

6.În domeniul sănătăţii, faptul că nu se produce rectificarea bugetară, se pot produce efecte neplăcute şi poate pune chiar în pericol accesul la tratament al pacienţilor, asigurarea rezervelor de sânge şi aşa insuficiente şi necesare în unităţiile sanitare pentru realizarea transfuziilor, precum şi trimiterea la tratament în străinătate pentru pacienţii care nu pot fi trataţi în România.

7.Suspendarea şedinţei CSAT nu are temei legal.

8.Opinia celor prezenţi diferă de opinia pe care a transmis-o preşedintele în mod public.

9.Este necesar să cerem desecretizarea stenogramei din şedinţa CSAT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here