Teodorovici nu renunță la Fondul Suveran. Va fi înființat prin Hotărâre de Guvern

0
1043
ministrul-economiei

După ce Curtea Constituţională a anunţat că este neconstituţională înfiinţarea printr-o lege a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, acesta va fi înfiinţat prin hotărâre de Guvern , a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

După decizia Curţii Constituţionale, paşii următori sunt la nivel de Guvern emiterea unei ordonanţe pentru a crea cadrul legal general pe care Curtea l-a considerat necesar, iar pasul următor va fi emiterea unei hotărâri de Guvern pentru a stabili înfiinţarea Fondului”, a spus ministrul de Finanţe.

PNL a anunţat deja că va va ataca în instanţa de contencios administrativ orice act normativ iniţiat de Guvern pentru înfiinţarea Fondului Suveran. Curtea Constituţională a României (CCR) a dezbătut trei obiecţii de neconstituţionalitate formulate separat de 51 de deputaţi aparţinând USR şi PMP, 66 de deputaţi aparţinând PNL, respectiv de preşedintele Klaus Iohannis.

În urma deliberărilor, CCR, cu majoritate de voturi, a admis obiecţiile de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii SA şi pentru modificarea unor acte normative este neconstituţională, în ansamblul său.

Potrivit unui comunicat de presă, în motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a reţinut că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii SA dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, aplicabile, prin definiţie, numai unui singur caz expres determinat, creând o societate cu un singur acţionar supusă regulilor prevăzute de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1066 din 17 noiembrie 2004, şi art. 17 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 8 august 1990, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora „unităţile economice de interes republican se organizează ca societăţi comerciale prin hotărâre a Guvernului”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here