Teodorovici: „Amnistia fiscală e un subiect pe care îl avem în lucru la Ministerul de Finanțe. E un posibil mecanism pentru a stimula partea de economie românească”

0
1305

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bistrița, că „e în lucru un astfel de mecanism” privind o amnistie fiscală, dar arată că de abia de acum înainte urmează să se discute la nivelul coaliției PSD-ALDE și al Guvernului.

„Nu am să vă dau acum prea multe detalii despre această idee”, a spus ministrul în conferința de presă organizată de filiala PSD Bistrița Năsăud.

„Amnistia fiscală e un subiect pe care îl avem în lucru la Ministerul de Finanțe. E un posibil mecanism pentru a stimula partea de economie românească. Este în lucru un astfel de mecanism. Vom discuta în următoarele zile la nivelul Coaliției și Guvernului pentru a vedea dacă o astfel de măsură poate fi aplicată și care vor fi efectele. Nu are nicio legătură cu domnul președinte Iohannis. Mai mult, lui nu i se aplică o eventuală amnistie pentru că alea sunt venituri din chirii”, a mai spus Teodorovici, fără a da alte detalii.

Contribuabilii persoane fizice au datorii către Stat de 14-15 miliarde de lei acumulate în ultimii cinci ani, iar 11.000 de cetațeni au datorii mai mari de 15.000 de lei la ANAF.

Doi dintre principalii beneficiari ai unei eventuale amnistii fiscal ar fi primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care figurează cu obligații fiscale de peste 230 milioane de lei la Fisc și fostul edil al sectorului 5 Marian Vanghelie, care  are datorii de aproape 140 mii de lei.

Finanţele vor ca măcar o parte să fie achitate în acest an, susține ministrul Teodorovici. „Am vorbit de acest lucru la începutul acestui an, când am făcut declaraţia unică şi la acea dată vorbeam de restanţe, de faptul că ANAF nu a trimis în ultimii cinci ani de zile decizii de impunere către anumite categorii de persoane, de contribuabili”, a spus ministrul, într-o conferinţă pe teme financiare organizată de Business Review.

Subiectul amnistiei fiscale a reapărut brusc pe agenda publică după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat public deranjat de faptul că Ministerul de Finanțe și ANAF nu recuperează banii pe care i-ar datora președintele Klaus Iohannis.

„Eu îl întreb şi acum pe domnul Mişa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi uneori Ministerul de Finanţe au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis. Îi întreb acum, public, dacă au atât de mulţi bani la buget şi nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală, dacă sunt prea mulţi bani şi nu mai au loc în cuferele de la trezorerie sau de la domnul Mavrodin”, a declarat Dragnea.

La doar doar câteva zeci de minute de la afirmațiile șefului său de partid, ministrul Eugen Teodorovici a arătat că o consideră ideea amnistiei fiscale „foarte bună”, urmând ca în ziua următoare, să declare:

O amnistie fiscală a fost promovată și de Guvernul Ponta în 2015, când ministru de Finanțe era tot Eugen Teodorovici.

Atunci, o serie de obligații fiscale stabilite abuziv de Fisc au fost anulate, precum și obligațiile provenite din reîncadrarea activității independente în activitate dependentă sau din stabilirea de contribuții de sănătate pentru venituri mici.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here