Tensiuni în coaliție? ALDE nu e de acord cu propunerile pentru rectificare. PSD se laudă că are bani

0
621

Este scandal în coaliția de guvernare din cauza banilor din buget. Liderii ALDE și PSD s-au întâlnit la Guvern, pentru a discuta despre rectificarea bugetară, dar nu au ajuns la o înțelegere.

ALDE nu este de acord cu tăierile de fonduri de la ministerele Transporturilor, Educației și Sănătății și a cerut ministrului finanțelor să vină cu alte soluții pentru a reduce cheltuielile.

După două ore şi jumătate de discuţii tensionate, liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chițoiu şi Varujan Vosganian au plecat de la Guvern fără să fi ajuns la o înţelegere cu premierul Vasilica Dăncilă şi cu ministrul finanţelor, Orlando Teodorovici, în privinţa primei rectificări bugetare din acest an.

Liderii ALDE sunt nemulţumiţi că Executivul vrea să reducă bugetele alocate Transporturilor, Educaţiei şi Sănătăţii, dar şi banii alocaţi investiţiilor. În schimb, bani mai mulţi, aproximativ un miliard de lei, ar primi serviciile secrete – STS, SRI şi SIE, potrivit ALDE.

Tăriceanu cere Guvernului să scadă cheltuielile aparatului administrativ, inclusiv prin reducerea posturilor de conducere din ministere, agenţii şi autorităţi.

Şeful ALDE le-a spus liderilor PSD ca Fiscul trebuie să colecteze mai mulţi bani din taxe şi impozite, să fie diminuată evaziunea fiscală, iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile să fie mai mici.

PSD a evitat să dea detalii despre discuţia aprinsă cu ALDE şi a transmis doar ca: ″în urma discuţiei de astăzi, s-a constatat că sunt asigurate fondurile necesare pentru veniturile populaţiei (salarii şi pensii).”

Totodată, viitoarea rectificare bugetară va pune un accent deosebit pe ”investiţiile naţionale, dar şi pe cele de ordin local″.

După şedinţă cu ALDE, Vasilica Dăncilă i-a chemat pe toţi miniştri pentru a-şi prezenta fiecare ideile de reduceri de cheltuieli. Încearcă astfel să se încadreze în ţinta de deficit asumată la începutul anului, adică sub 3% din produsul intern brut. Iată ce declară săptămâna trecută şefa guvernului: ″Aşteptăm avizul CSAT pentru a aproba rectificarea bugetară prima dată. Da, menţinem ţinta de deficit bugetar”.

Reîmpărţirea banilor din buget ar fi trebuit să fie parafată deja zilele acestea, însă a fost amânată, pentru că e nevoie de avizul CSAT, care ar putea fi obţinut marți. Întârzierea are loc şi în contextul în care ministrul finanţelor trebuie să găsească soluţii pentru a aduce în vistieria statului 7 miliarde de lei, care să acopere o parte din golul bugetar.

Recent, oficialii din guvern au discutat şi despre posibila supraimpozitare a pensiilor mai mari de 10 mii de lei, reducerea beneficiilor acordate studenţilor, inclusiv a biletelor de tren gratuite, dar şi despre diminuarea unor sporuri acordate funcţionarilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here