Televiziunea rusă, de stat, a enumerat țintele militare americane, vizate de rachetele hipersonice

0
730

MOSCOVA (Reuters) – Televiziunea rusă, de stat, a enumerat ţintele militare americane pe care Moscova le-ar putea viza în cazul unei crize nucleare și a declarat că noua rachetă hipersonică pe care Rusia o dezvoltă în prezent ar putea să le lovească în mai puțin de cinci minute.

Pe listă se găseşte Pentagonul și reşedinţa prezidențială de la Camp David, Maryland.

Reportajul, neobișnuit chiar și pentru standardele războinice ale televiziunii de stat rusești, a fost difuzat duminică seara, la doar câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită militar pentru o criză de tipul „rachetelor cubaneze”.

Noua escaladare a tensiunii se înregistrează pe fondul creşterii temerilor pe care Moscova le are în legătură cu faptul că Statele Unite ar putea desfășura rachete nucleare, cu rază medie de acţiune, în Europa, în absenţa unui tratat de control al acestora. Preşedintele Putin a declarat că Rusia ar fi obligată să răspundă prin plasarea de rachete nucleare hipersonice pe submarinele aflate în apropierea apelor teritoriale ale SUA.

Statele Unite ale Americii declară că nu are planuri imediate de desfășurare a acestui tip de rachete în Europa și a respins declaraţiile lui Putin calificându-le drept „propagandă defăimătoare”. S.U.A nu dispune, în prezent, la sol, de rachete nucleare cu rază medie de acţiune, pe care ar putea să le desfăşoare în Europa.

Cu toate acestea, decizia să de a renunța la Tratatul privind Forțele Nucleare Internaționale (INF) semnat în anul 1987, motivată de o presupusă încălcare din partea Rusiei, vehement negată de Moscova, a dat S.U.A. mână liberă pentru a începe să dezvolte și să implementeze astfel de rachete.

Puţin a declarat că Rusia nu dorește o nouă cursă a înarmării, dar și-a reformulat retorica militară.

Unii analiști au văzut abordarea sa ca pe o tactică prin care încerca să readucă Statele Unite la masa negocierilor in legatura cu echilibrul strategic dintre cele două puteri, lucru pe care Moscova la incercat de mai multa vreme, însa cu rezultate diferite.

În emisiunea de duminică seară, Dmitri Kiselyov, prezentator al programului principal de știri TV din Rusia, „Vesti Nedeli”, a arătat pe o hartă a Statelor Unite mai multe ținte pe care Moscova ar intenţiona să le lovească, în cazul unui război nuclear.

Obiectivele pe care Kiselyov le-a descris ca fiind centre de comandă prezidențiale sau militare ale Statelor Unite includ, Fort Ritchie, un centru de pregătire militară din Maryland închis în anul 1998, McClellan, o bază americană a forțelor aeriene închisă, în California, din anul 2001 și Jim Creek, situată în statul Washington.

Kiselyov, care este un apropiat al Kremlinului, a declarat că racheta hipersonică „Tsirkon” („Zircon”) pe care Rusia o dezvoltă ar putea să atingă țintele în mai puțin de cinci minute dacă ar fi lansate de la bordul submarinelor rusești.

Viteza hipersonică înseamnă că racheta, în atmosferă, poate atinge o viteză de cinci ori mai mare comparativ cu viteza sunetului.

„Pentru moment, nu amenințăm pe nimeni, dar dacă are loc o astfel de desfășurare de forţe, răspunsul nostru va fi instantaneu”, a spus Kiselyov care conduce unul dintre principalele canale ale televiziunii de stat, cu un discurs puternic anti-american. Într-o altă situaţie acesta a declarat că „Moscova ar putea transforma oricând, Statele Unite în cenușă radioactivă”.

Întrebat cum comentează spusele lui Kiselyov, Kremlinul a declarat luni că nu intervine în politica editorială a postului naţional de televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here