Taxele mari pe care le aplică statul firmelor, le determină pe acestea să plătească salarii la negru

0
1188

La fiecare 100 de lei primiți de angajat în mână, statul încasează încă aproximativ 75 de lei, iar unele dintre firme sunt împinse spre plata salariilor „la negru” pentru că „nu au de ales”, spune  antreprenorul Mircea Căpățînă, cofondator al sistemului electronic de facturare Smart Bill, care explica:

Salariul e compus din 4 taxe. Înainte erau mai multe, acum a scăzut numărul lor, nicidecum și valoarea totală, 3 plătite de angajat și 1 de firmă. În teorie și în acte! În practică… vezi mai jos detaliile:

Pornind de la sfârșit, fără să ne legăm de cum se face contabilicește. De ce? Pentru că așa e banal de calculat, ușor de ținut minte și cu acuratețe de >95%. Și cum e ușor de ținut minte sper să-ți las un pitic pe creier și să-ți amintești mereu, mereu, mereu!

Iată “formula magică”:

Statul ia cam 75% din cât angajatul în mână. La fiecare 100 lei pe care-i ia salariatul, statul ia vreo 75 de lei.
Dacă tu ai 3.000 de lei în mână, statul, pe munca ta, ia cam 2.250 de lei. Firma plătește 3.000 + 2.250=5.250 de lei. La 4.000 ai tăi, statul ia 3.000 și firma plăteșe 7.000. Spendid!

Desigur, nu luăm în calcul cazurile cu plata la negru spre care multe firme sunt împinse pentru că nu au de ales.

O realitate care nu place nimănui:

Teoretic, 3 din 4 taxe sunt plătite de angajat, doar că, în practică, eu nu am auzit niciodată vreun cunoscut sau pe cineva la angajare să ceară salariul brut sau să discute despre costul total cu salariul lui așa că, generalizând, putem spune că doar firmele plătesc taxe, chiar dacă, scriptic, ele sunt trecute la angajat.
Când, la angajare cerem 2.500 net și nu știm (să fim sinceri, mai nimeni nu știe!) și nici nu ne interesează cât plătește firma în plus, nu putem vorbi de taxele pe care le plătim noi. Noi vrem sa știm câte mii luam în mână.
Nu e vorba că statul nu ia mulți, mult prea mulți bani de pe angajați ci despre ce înseamnă acei bani pentru aceștia.
Problema e următoarea: oamenii, cerând și știind doar salariul net, nu simt că dau banii ăia mulți la stat și atunci îi doare mai puțin de cum arde statul banii. Banii sunt ai statului undeva, acolo. Știm că vin de la noi, dar nu simțim asta și atunci ne doare mai puțin de cum sunt făcuți praf.

Acum gândește-te pentru o clipă: dacă ai primi toți cei 7.000 de lei în „mână”, după care ar trebui să plătești tu, cu mâna ta 3000, în fiecare lună, cum te-ai simți? Te-ar interesa mai tare ce se întâmplă cu banii ăia?

Toate detaliile pe:

https://mirceacapatina.ro/antreprenoriat/cati-bani-ia-statul-de-pe-munca-ta-calcul-in-5-secunde-plus-o-realitate-care-nu-ne-place/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here