Taxele introduse la finalul lui 2018 nu sunt suficiente pentru a acoperi gaura din acest an. 20 de miliarde de lei, asta este suma care îi lipsește statului

0
810

Chiar dacă Guvernul a impus ”taxa pe lăcomie” și noi taxe în energie, jocuri de noroc și telecomunicații, autoritățile au nevoie de încă 20 de miliarde de lei pentru a acoperi deficitul pe 2019, acesta fiind estimat în condițiile actuale la 4,98% din Produsul Intern Brut , mult peste limita de 3% impusă de tratatele europene.

Din această cauză, proiectul de buget pe 2019 nu a fost încă prezentat de către Ministerul Finanțelor. Problema o constituie majorarea salariilor din domeniul bugetar, în conformitate cu legea salarizării unitare, aprobată în 2017.

În plus, conform estimărilor Băncii Transilvania, economia înregistrează o încetinire puternică, de la o creștere economică de 4% în 2018 la una de doar 2,8% în acest an.

Totodată, în acest an va intra în vigoare legea pensiilor, care prevede majorarea punctului de pensie cu 15% din luna septembrie, de la 1.100 de lei la 1.265 lei, și a pensiei minime. Aceste majorări vor avea la rândul lor un impact total de 8,4 miliarde de lei la bugetul de stat.

Din acest motiv, Guvernul trebuie să aducă mai mulți bani la buget și să taie alte cheltuieli. Potrivit sursei citate, Comisia de Prognoză estimează că PIB-ul României se va situa în acest an la 1.022 de miliarde de lei. Veniturile colectate de stat ar fi fost de 245 de miliarde de lei în 2018, cu 15% peste 2017 și cu 4% peste programul inițial aprobat pe 2018.

Totuși, pentru 2019, s-ar fi cerut Fiscului încasarea unui plus de încă 15% față de 2018. Ionuț Mișa, șeful ANAF, a fost schimbat recent la cererea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta i-a reproșat nivelul colectării și atitudinea ANAF față de contribuabili. Alternativa o constituie introducerea de noi taxe sau majorarea unora actuale, ori reduceri suplimentare de cheltuieli la investiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here