Taxa pe lăcomie și problemele pe care le crează

0
989

Taxa pe lăcomie, de 2% pe activele financiare ale băncilor, impusă prin Ordonanța de Urgență 114 ar putea avea viață scurtă pentru că a fost construită pe un fundament fragil.

În primul rând, aceasta încalcă articolul în care se spune că România este o economie liberă de piață iar pragul de 2% pus pe Robor nu are niciun temei. În plus, actul normativ amintit încearcă subordonarea politicii monetare obiectivelor de politică fiscală, prin acea legare de Robor (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele). Se încalcă astfel Statutul Băncii Naționale a României, dar si tratatul de aderare la UE unde independența băncilor centrale este la loc de cinste.

Taxarea activelor financiare pune in pericol finanțarea curentă a deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Băncile sunt taxate pentru că împrumută statul, iar în această situație apetitul lor pentru titluri de stat este retezat. Costurile cu dobânda crescută pot astfel contrabalansa periculos veniturile din taxa ”pe lăcomie”.

Finanțele trebuie să plătească lună de lună pensii, salarii, subvenții, să plătească alte credite din trecut. Pentru că nu au banii necesari, recurg la împrumuturi de pe piața externă și internă. Principalii finanțatori interni sunt băncile. Acum, băncile vor fi taxate cu 2% pentru fiecare împrumut dat statului român, ceea ce înseamnă un cost în plus pentru ele. În aceste condiții, există posibilitatea ca unele dintre ele să nu mai dorească să facă acest lucru.

Ordonanța invită practic băncile la transferul activelor din Romania si la reducerea creditării cu majorarea dobânzii ceea ce se va reflecta rapid și-n sens negativ asupra veniturilor bugetare. De la începutul anului am văzut că leul a atinge niveluri minime record în raport cu moneda europeană. Acesta este efectul imediat al acestei OUG întrucât sucursalele și filialele autohtone ale băncilor străine au cumpărat masiv euro de pe piață astfel încât să poate face transferuri către băncile mamă.

Ordonanța vine într-o conjunctură în care țara noastră iese în evidență în UE prin deficite gemene, bugetar si de cont curent, în creștere, în ciuda creșterii economice. Asta înseamnă că ies bani din țară și că România contribuie la producția altora. Costul de finanțare pe piețele externe este deja în creștere, iar ”pedepsirea” băncilor locale nu ajută deloc la scăderea acestuia.

Toate detaliile pe:

https://www.cotidianul.ro/marile-probleme-ale-taxei-pe-lacomie/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here