Taxa de 2% pe cifra de afaceri va scumpi facturile la electricitate pentru consumatorii industriali și diferite produse

0
1052

Efectele negative ale OUG 114/2018 încep să își facă apariția în zona de energie. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenționează să majoreze cu aproximativ 2,5% tarifele de distribuție a energiei electrice, din cauza taxei de 2% pe cifra de afaceri.

“Având în vedere creşterea valorii prognozate a ‘Costurilor rezultate cu plata impozitelor, redevenţelor, taxelor şi vărsămintelor asimilate, stabilite conform legislaţiei în vigoare sau de către autorităţile locale’, cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizată în anul 2018 de la 0,1% la 2%, considerăm necesară efectuarea corecţiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuţie şi corectarea tarifelor de distribuţie valabile de la 1 martie 2019′, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordin aflat în discuţie.

Mai departe, această majorare se va vedea cel mai mult în facturile consumatorilor industriali, cele mai afectate fiind IMM-urile. Pentru a rezista pe piață, consumatorii industriali vor scumpi ceea ce produc. În final, cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt persoanele cu venituri mici.

În nota de fundamentare a ANRE asupra proiectelor de ordin privind majorarea tarifelor de distribuție, se mai arată:

“Noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice propuse prin actuala modificare a ordinelor în vigoare, conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuție a unor costuri pentru serviciul de distribuție conform creșterilor de tarife menționate în proiectele de ordin.”

În condițiile în care Guvernul și ANRE au decis, în mod populist, ca timp de trei ani, consumatorii casnici să plătească facturi la preț plafonat, cei care vor prelua întreaga povara a taxei de 2% pe cifra de afaceri aplicată operatorilor din energie vor fi consumatorii industriali, care folosesc multă energie pentru activitatea lor. În final, cei vor avea cel mai mult de suferit, suportand întreg lanțul de scumpiri, sunt persoanele cu venituri mici.

Practic, vor crește prețurile pe piața liberă. Însă aceste scumpiri se vor vedea și în prețurile altor produse. Producătorii de pâine, de exemplu, vor fi nevoiți plătească facturi mai mari la energie. Pentru a rezista pe piața, acei fabricanți vor scumpi produsele de panificație. La fel și în cazul altor mărfuri.

Legea energiei permite protejarea consumatorilor vulnerabili, însă autoritățile nu au făcut nimic până acum în privința lor. Nici măcar nu a fost definit consumatorul vulnerabil. Practic, au tot amânat rezolvarea problemei consumatorilor vulnerabili. În schimb, au preferat această măsură populistă prin care prețurile la energie sunt plafonate pentru toți consumatorii casnici, indiferent de veniturile lor, fie asistați sociali, fie persoane care locuiesc în vile de sute de metri pătrați, chiar cu riscul de a afecta întreaga economie.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here