Tarom, devansat și de BlueAir. Compania de stat a ajuns pe locul 3 raportând 1,14 milioane de pasageri în primele 6 luni din 2016

0
1926
Tarom

Compania aeriană de stat Tarom a trecut oficial pe locul al treilea în topul companiilor aeriene care activează în România, la cinci ani după ce a pierdut poziţia de lider în faţa Wizz Air, după ce a raportat un număr de 1,148 milioane de pasageri transportaţi în primele şase luni, cu 6% mai mult decât în primul semestru al anului trecut.

Primele trei companii aeriene low-cost, Wizz Air, Blue Air şi Ryanair, au înregistrat un avans de 37,2% al numărului de pasageri în primele şase ale anului.

Wizz Air are dublu pasageri față de Tarom!

După primele şase luni, compania ungară low-cost Wizz Air şi-a consolidat poziţia de lider al pieţei româneşti, cu 2,422 milioane de pasageri transportaţi.Pe locul al doilea a urcat compania românească low-cost Blue Air, cu 1,42 milioane pasageri transportaţi în primul semestru, în creştere cu 82% faţă de perioada echivalentă din 2015, care a depăşit, în premieră, compania de stat Tarom.Pe poziţia a patra, după Tarom, se află Ryanair, cu 680.000 de pasageri în primul semestru, însă transportatorul low-cost cu sediul în Irlanda a înregistat cel mai mare avans între marii jucători de pe piaţa românească, de 127% faţă de prima jumătate a anului trecut.

Datele au fost furnizate de INS

Creşterea de 6% a traficului de pasageri, înregistrată de Tarom, vine în contextul în care numărul total de pasageri care au tranzitat aeroporturile din România în primul semestru a fost de 7,15 milioane, cu 18% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). Peste 75% dintre pasagerii Tarom au fost înregistraţi pe cursele externe.

“Compania Tarom a transportat 1.148.044 de pasageri în primul semestru al acestui an, 277.513 pe rute interne şi 870.531 pe rute externe ceea ce reprezintă o creştere de 16% a numărului de pasageri pe rute interne şi o creştere de peste 3% pe rute externe. Faţă de semestrul unu al anului 2015, traficul în primul semestru din 2016 a înregistrat o creştere de 6%”, se arată în răspunsul trimis de Tarom, la solicitarea presei.

Pierderi de 28,6 milioane de lei

Tarom a pierdut poziţia de lider al pieţei în 2011, când a transportat 2,19 milioane de pasageri, iar Wizz Air 2,7 milioane pasageri pe piaţa românească.Tarom a raportat pentru primul semestru pierderi de 28,6 milioane lei (peste 6 milioane euro), de opt ori mai mari faţă de nivelul prevăzut în bugetul de venituri si cheltuieli, din cauza anulării sau întârzierii unor curse, care au generat penalităţi neplănuite şi reducerea veniturilor, dar şi pe fondul performanţei slabe a conducerii executive din primele trei luni ale anului.

A patra linie aeriană care activează în România, Ryanair, a deschis recent o nouă bază în Bucureşti, căreia îi alocă trei aeronave, după o investiţie de 300 milioane de dolari.

Compania estimează atingerea unui număr de aproape 1,9 milioane de pasageri, transportaţi în România, în 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here