TABLOU DE FAMILIE ÎN CISNĂDIE – Primarul GHEORGHE HUJA, tatăl, managerul Spitalului Orăşenesc MARIA DELIA MINCĂ, fiica şi apriga doamnă MARIA HUJA, soţie şi mamă. O fascinantă incursiune prin declarațiile de avere oficiale.

4
8268
Foto: Peisaj superb, surprins de pe terasa pensiunii Râu Sadului, casa de vacanță a surorilor Huja. Asta înseamnă să poți!
Foto: Peisaj superb, surprins de pe terasa pensiunii Râu Sadului, casa de vacanță a surorilor Huja. Asta înseamnă să poți!

După a doua interpelare transmisă către Spitalul Orăşenesc Cisnădie s-a aşternut tăcerea… Nici managerul, doamna Maria Delia Mincă şi nici purtătorul de cuvânt, domnul Mircea Antoniu Novac, nu au considerat că trebuie să îmi răspundă… “Lasă fraierul să bată câmpii… Se satură el, la un moment dat!” şi-or fi spus… Okay, este dreptul şi răspunderea domniilor lor de a alege să tacă dar aceasta nu însemnă că răspunsurile nu se vor arăta, la un moment dat.

Un lucru este limpede, articolul meu a avut darul de a împrospăta memoria doamnei Maria Delia Mincă din moment ce, în data de 9.10.2019, înregistrează sub nr. 16 şi publică pe site-ul www.socisnadie.ro o a doua declaraţie de avere, rectificativă. Prima poartă nr. 6/13.06.2019.

Vedeţi aici:

http://socisnadie.ro/wp-content/uploads/2019/06/Declaratie-de-avere-si-interese-Minca-Delia.pdf

http://socisnadie.ro/wp-content/uploads/2019/10/Declaratie-avere-Delia2.pdf

Astfel, în noua declaraţie de avere a doamnei Maria Delia Mincă apar: PATRU TERENURI, DOUĂ AUTOVEHICULE VOLKSWAGEN TRANSPORTER T4 ŞI T5, PLUS O MOTOCICLETĂ SUZUKI. Unul dintre autoturisme şi motocicleta, apar ulterior şi la rubrica “Bunuri cu valoare mai mare de 3.000 euro, înstrăinate în ultimele 12 luni”.

Mă bucur, de fiecare dată, când constat că articolele mele produc efecte pozitive, aşa cum m-am bucurat şi atunci când domnul primar Gheorghe Huja, tatăl doamnei Mincă şi-a amintit şi a publicat Raportul primarului Oraşului Cisnădie pe anul 2018 la sfârşit de august, 2019.

Acum lucrurile s-au mai apropiat de adevăr… Frumoasa pensiune Râu Sadului, declarată casă de vacanţă (Categoria 3), de 496mp construiţi, se află aşezată pe două loturi de 4746 mp şi 2916 mp, cumpărate în anul 2007. Prin urmare cele două surori Huja, la o vârstă aflată în jurul a 25 de ani, more or less, au dispus de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unei suprafeţe de teren de trei sferturi de hectar şi pentru demararea impozantei construcţii, în plin boom imobiliar, împreună cu dl. Dorian Hozat, soţul Danielei, sora cea mică. Mă declar absolut uimit de o asemenea performanţă cu atât mai mult cu cât am aflat, tot de pe internet, ca în data de 16 mai 2008, doamna Maria Delia Mânca, pe atunci Șuilea-Huja, înfiinţa compania de mare succes, bănuiesc, PFA Șuilea-Huja G. Maria Delia – Agent de vânzări.

Vedeți aici: http://www.firme.info/suilea-huja-g-maria-delia-agent-vanzari-cui23888978/

Pe site-ul Ministerului de Finanţe apare informaţia că la data de 01 iunie 2011, doamna Mincă s-a săturat să mai fie Persoană Fizică Autorizată. Drept urmare, a închis activitatea. Din păcate nu am găsit nicio situaţie financiară dar nu mă îndoiesc de succesul înregistrat având în vedere evoluţia domniei sale. Nu-i așa? Omul sfințește locul! Probabil, domnia sa a decis că trebuie să se orienteze către idealuri mult mai înalte… Cred cu tărie că a făcut foarte bine pentru că, iată, astăzi a ajuns să poarte responsabilitatea sănătăţii cisnădienilor, prin numirea în funcția de manager al Spitalului Orașenesc de către însuşi tatăl, primarul oraşului, bineînteles, în urma câştigării concursului organizat, cu nota 9.41. Felicitari!

Din păcate, pentru noi toţi, doamna Maria Delia Mincă nu doreşte să ni se arate… Deşi este persoană publică, plătită din banii contribuabililor, care va reprezenta o parte importantă a echipei care va gestiona un proiect uriaş pentru Oraşul Cisnădie, domnia se ascunde într-o umbră perfectă… Ieşiţi doamna Mincă, cu curaj, la lumină! Dorim să vă cunoaştem… Să aflăm ce instituție de învățământ superior și ce cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății Publice și stabilite prin ordin al ministrului sănătății publice, aţi absolvit, conform art. 178 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Să aflăm unde aţi mai lucrat şi cu ce rezultate, de la etapa PFA Șuilea-Huja G. Maria Delia – Agent de vânzări, pentru că, anterior, am înţeles că v-aţi ocupat cu achiziţii şi construcţii imobiliare.

Am solicitat documentele concursului şi CV-ul doamnei Mincă şi la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu care m-a direcţionat către Consiliul Local Cisnădie, în subordinea căruia se află Spitalul Orăşenesc. Răspunsul poartă şi semnătura consilierului juridic al DSP Sibiu, domnul Florin Chetroni, pe care l-am întâlnit, în documente, ca membru al comisiei de examinare a concursului de ocupare a postului de manager. Practic m-a trimis către colegii săi din comisie, membrii ai Consiliului Local Cisnădie despre care, va amintiți ce spunea, într-un interviu, domnul Huja: “Am avut norocul că am avut o majoritate în Consiliul local și am putut să îi lămuresc”. Pe cale de consecință, rezultă ca membrii comisiei fac parte din majoritatea pe care domnia sa poate să o lămurească. Mai simplu de atât, nici că se poate! Primarul ne-a oferit cheia înţelepciunii si a întelegerii… Toate iţele pleacă de la domnul Gheorghe Huja şi se întorc, tot la domnia sa… Asta înseamnă să fii primar!

Tot în declaraţia rectificativă, doamna Maria Delia Mincă îşi aminteşte că mai are şi un credit în valoare de 63.364 franci elveţieni (chf), contractat de la Raiffeisen Bank, pe 456 de luni (?!), în anul 2008. Care or fi fost veniturile legal declarate şi garanţiile furnizate de foarte tânără doamnă, la acea vreme, în baza cărora a obţinut împrumutul? Realizaţi cât de puţin înseamnă rata la acest credit, pentru dna Mincă, din moment ce a uitat că îl are, în condiţiile în care au fost atâtea discuţii despre situaţiile limită în care au ajuns cei mai mulţi dintre cei care s-au împrumutat în franci elveţieni, indiferent de bancă?

Un alt lucru, despre care pot spune că mi-a stârnit uimirea, este norocul celor din familia Huja… Oamenii primesc donaţii! În prima declaraţie de avere, doamna Maria Delia Mincă, împreună cu soţul, apar ca beneficiari ai unei donaţii, primite în anul 2018, constând într-o casă de locuit de 115mp, situată în Sibiu. În declaraţia rectificativă, casa devine apartament, îşi păstrează suprafaţa de 115 mp, dar i se adăugă un teren de 90,86 mp reprezentând “părţi comune indivize apartamentului”, dobândit tot prin donaţie. Poţi spune altceva decât bravo?! Asta înseamnă să fii fiică de primar!

Din păcate, nu există în declaraţiile de avere o rubrică destinată generoşilor donatori.

În cele din urmă am realizat că norocul şi priceperea în domeniul imobiliar s-a transmis în familia Huja, de la mamă către fiice. Doamna Maria Huja, soţia dlui Gheorghe Huja şi mamă a doamnei Maria Delia Mincă, este la fel de iscusită…

În declaraţiile de avere depuse începând cu anul 2012, domnul primar Gheorghe Huja şi soţia domniei sale apar ca deţinători, cu cote egale, a două imobile achiziţionate prin contract de vânzare-cumpărare după cum urmează: o casă de 160 mp, din anul 1992 şi o alta de 380 mp, din anul 2002.

De remarcat faptul că în declaraţiile de avere completate de domnul primar, doamna Maria Huja apare cu venituri anuale foarte mici, realizate la SC D&D Heltau SRL şi la SC Teolin Food SRL. Practic, prin ieşirea la pensie, în anul 2016, veniturile anuale ale doamnei Huja se dublează dar rămân scrise tot cu 4 cifre. Cu toate acestea, în declaraţia de avere rectificativă, aferentă anului 2014, domnul primar Gheorghe Huja renunţă la părţile sale din cele două imobile, prin partaj voluntar, trecându-le integral pe numele soţiei. Deşi ne aflăm în anul 2014, la rubrica „Bunuri mobile, a căror valoare depăşeşte 3.000 euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni” apare la data înstrăinării prin convenţie partaj, anul 2012. (?!). Din data de 21.07.2014, când a fost depusă declaraţia de avere, privind înapoi până în 2012, sunt 12 luni? În declaraţia întocmită în anul 2013, domnul primar Huja apare drept coproprietar… Cel putin curios lucru, nu-i așa?! De ce să treci două case mari pe numele soţiei ale cărei venituri anuale declarate nu au cum să acopere costurile de întreţinere ale acestora nici măcar pentru 3 luni? Ce ar fi de înţeles din toate aceste mişcări? Ne lămuriți, domnule Huja?

Dar, aşa cum spuneam, aceşti oameni au har pentru că, la final, veţi vedea cât de frumos s-au aşezat lucrurile…

În anul 2018, doamna Maria Huja, rămasă unic proprietar al celor două imobile, se activează… Vinde în data de 25 mai, casa de 380 mp, din anul 2002, la preţul de 1.157.275 lei. Primeşte prin donaţie două terenuri intravilane, în Cisnădie, de 530 mp şi respectiv, 601 mp, după care, în data de 28 noiembrie, în prag de iarnă, vinde şi a doua casă, cea de 160mp, din anul 1992, cu preţul de 280.000 lei, către SC Teolin Food SRL, compania de la care a ieşit la pensie în anul 2015-2016.

Aici logica mea se fracturează… Este foarte curios, de-a dreptul bizar, cum a realizat doamna Huja venituri, în anii 2012 şi 2013, la SC D&D Heltau SRL, companie radiată din data de 26 noiembrie 2010, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, www.mfinante.ro. La fel de curios este cum a vândut doamna Huja, în luna noiembrie 2018, o casă, cu preţul de 280.000 lei (aprox. 62.300 euro), către compania SC Teolin Food SRL care se afla in stare de suspendare din data de 21 noiembrie 2017, conform aceluiaşi site. În Cisnădie, companiile suspendate pot achizționa case? Oare cui aparțin sau au aparținut aceste firme? (Print Screen ataşat la final)

Credeţi că familia Huja a rămas fără casă? No way! Tot în anul 2018, doamna Maria Huja construieşte o casă nouă, de 230.mp, probabil pe cele două terenuri dobândite prin donaţie în care investeşte toţi banii încasaţi din vânzări, din moment ce aceştia nu mai apar pe nicăieri, în declaraţia de avere pe anul 2019 a domnului primar Huja. Mai puteţi spune ceva? Aprigă, doamna Huja, nu-i aşa?! Asta înseamnă să fii soţie de primar! Gospodarul, gospodarului!

Încântătoare, de-a dreptul, aceste tablouri cu familii de succes! Mă contrazice cineva?

4 COMENTARII

 1. Avalanșă de cetățeni de onoare la Cisnădie. Printre propuneri, și cuscrul primarului – Turnul sfatului – De Traian Deleanu – 10 mai 2016, 14:30
  ”Pe lângă cei cinci a existat și o a șasea propunere, care nu a mai apucat însă să devină hotărâre: cea a lui Zaharie Hozat, cuscrul primarului Cisnădiei, Gheorghe Huja
  Primarul Huja spune că a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi în urma unor atacuri pe care le pune pe seama alegerilor apropiate. ”S-au făcut o serie de glume proaste pe seama faptului că acest om este și cuscrul meu. Dar este un serios, un om de frunte al acestui oraș se ocupă de copii prin intermediul unei grădinițe, are 500 de oameni la biserica pe care o conduce. Deci glume proaste. Nu mi-e de mine, ci de omul acesta care pur și simplu nu a mai vrut să fie nominalizat. S-a retras. De aceea am retras în cele din urmă proiectul de pe ordinea de zi. Dar așa sunt oamenii, urmăresc tot felul de chestii doar-doar mai câștigă teren. Ce să-i faci, asta-i viața. E vorba de oameni de nimic, care nu au serviciu și se țin numai de glume proaste”, a declarat Huja pentru Turnul Sfatului.”
  Zaharie Hozat – cuscrul primarului – este consilier local din 2008. Interesante si declaratiile de avere ale acestuia.Cu cata usurinta, primarul Huja catalogheaza pe cei care au indraznit sa nu fie de acord cu propunerea sa: “oameni de nimic, care nu au serviciu si se tin de glume proaste”.
  Primarul a avut grija ca fiicele sale sa se bucure de un peisaj superb de pe terasa casei de vacanta. In Cartierul Arhitectilor a obstruat cu blocuri peisajul de care se bucurau cei care si-au construit case unifamiliale.Peisajul de care se bucura cei care locuiesc la bloc este descris de un locatar dezamagit ´in presa locala:Turnul Sfatului – de Stefan Dobre – 12 aprilie 2018, 20:06
  „Sfaturile unui locatar în Cartierul Arhitecților pentru cine vrea o locuință aici”
  Acesta este primarul care promite si face doar pentru familia sa.

 2. Locuitorii orasului, nu va contrazic.Important este ca si institutiile statului sa se implice si sa cerecteze abuzurile primarului. Este plina presa locala de nemultumirile locuitorilor, de comportamentul arogant si dispretuitor fata de acestia si fata de reprezentanti ai institutiilor cu care ar trebui sa colaboreze in interesul cetatenilor.
  Suntem optimisti ca veti persevera in a obtine toate informatiile.Este o practica constanta la nivelul primariei de a nu furniza informartiile solicitate, de a da informatii false,incomplete, neclare,cu intarzire, de a determina cetateanul sa renunte intr-un final.
  Consiliul local si functionarii publici din primarie fac front comun cu primarul asa incat cetateanul platitor de taxe si impozite, nu poate decat sa se resemneze si sa-si accepte neputinta de a lupta impotriva abuzurilor.

 3. Sa nu uitați de Carmen amanta de care știe toată lumea din Cisnădie și de fiul legitim al primarului. Interesant cum a crescut de frumos averea acesteia.

 4. Interesant :Dr Novac Mircea Antoniu –purtator de cuvant al Spitalului Cisnadie – nu mai este si director medical interimar.Acesta ar putea sa fie motivul pentru care nu ati primit niciun raspuns la solicitarea adresata. Din data de 10 octombrie, prin decizia primarului – a fost numit un alt director medical interimar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here