Surpriză după adoptarea bugetului pe 2019 : veniturile au scăzut, cheltuielile au crescut, dar deficitul rămâne același  

0
684

Ministerul de Finanțe a publicat, aproape de miezul nopții, și forma finală a proiectului bugetului pe 2019, diferită însă de ce anunțase inițial Eugen Teodorovici.

Surpriză – veniturile au scăzut, cheltuielile au crescut, dar deficitul rămâne același. Cel puțin procentul de 2,55. În bani, însă, România va avea un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei.

După trei luni de amânări, ministerul de finanţe a trimis, în sfârşit, bugetul pe 2019 în Parlament. Pe un stick, un CD şi un dosar cu mii de pagini. Aleşii nu au apucat să citească cifrele venite de la Guvern, mai ales că au fost publicate pe site ul Ministerului aproape de miezul nopţii. Cu totul altele faţă de cele anunţate iniţial.

În noua formă a proiectului de buget, Ministerul de Finanţe a estimat venituri mai mici cu aproape 185 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile au crescut cu peste 1 miliard de lei.

Creditele de angajament, adică acele cheltuieli care vor fi decontate în anii viitori, au crescut cu peste 4,6 miliarde de lei, iar deficitul, cel puţin pe cifre – creşte cu 1,3 miliarde de lei. Ca prin minune, procentul de 2,55 a rămas neschimbat”

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului:

 „Am să vă rog să puneţi această întrebare ministrului de Finanţe. Nu am apucat să parcurg documentul pe care l-am primit astăzi.”

Mădălina Prună, liderul deputaţilor USR: 

„Este rodul creativităţii acestor politicieni care au ignorat total Parlamentul României. Nu mă miră dacă s-au mai adăugat ceva cheltuieli în plus.”

Deşi a participat, timp de o săptămână, la negocierile din coaliţie pentru buget, Călin Popescu Tăriceanu nu ştie nici el cum s-a ajuns la noile cifre.

Specialiştii în economie au o singură explicaţie.

Adrian Benta, consultant fiscal:

„S-au însumat toate cheltuielile cunoscute, s-au însumat toate veniturile posibile, iar diferenţele au fost estimate prin viitoare noi taxe sau transferuri de la un capitol bugetar la altul. Deci avem este o construcţie matematică care trebuia să dea”.

După apariţia noilor cifre, Ministrul de Finanţe nu a dat un răspuns privind modificările operate. Şi cu o zi înainte, explicaţiile au fost vagi.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor , declara în 8 februarie:

“Ceea ce contează este faptul că modul în care guvernul calculează, actoneaza şi într-un final închide anii fiscali sunt foarte aproape cu ce am estimat. Pe ce mă bazez, pe modul în care merge astăzi economia”.

Guvernul a estimat pentru 2019 o creştere economică de 5,5%. Mult mai optimistă decât calculele Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale care prevăd o creştere cu cel puţin 1,5 puncte mai mică. Bugetul va fi dezbătut în Parlament săptămâna viitoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here