Surplusul de bani pe care băncile îl plasează doar în titluri de stat va dispărea în două luni

0
943

Economiştii şefi ai băncilor comerciale spun că avem deficite, comerciale şi de cont curent, ajunse la maxime istorice, dar supralichiditatea din piaţa bancară, indusă în mare parte şi de rectificarea bugetară a Finanţelor, dă încă o senzaţie de confort deplin. Pe de altă parte, trezorierii din bănci sunt de părere că în maximum două luni supralichiditatea din piaţă va dispărea, iar de anul viitor vom asista la reversul medaliei: deficitul va sparge bula confortabilă, iar efectele imediate vor fi explozia cursului şi majorarea dobânzilor.

În primele șapte luni ale anului 2019, deficitul comercial s-a extins cu 25% față de aceeași perioadă din 2018, la 9,5 miliarde de euro. “Numai în iulie a adăugat 1,76 miliarde de euro la deficitul comercial, cea mai mare sumă lunară până în acest an și doar a doua cea mai mare de la sfârșitul anului 2008”, comentează economiştii ING Bank. Cu toate acestea, licitaţiile de titluri de stat sunt mai mereu suprasubscrise graţie unei lichidităţi generale a pieţei monetare.

Excedentul de lichiditate de pe piața monetară pare să se fi micșorat în septembrie, cel puțin daca socotim în funcție de rezultatele licitației de luni, când 4,22 miliarde lei au fost plasate de 15 bănci la banca centrală, dublu față de săptămâna trecută, dar puțin sub licitațiile corespunzătoare ale lunii trecute. Curba a rămas neschimbată în urma licitației și, din acest motiv, analiştii ING Bank nu se aşteaptă la volatilitate pe piața monetară.

Într-adevăr, nici trezorierii şefi ai unor bănci comerciale nu se aşteaptă la mari fluctuaţii şi văd mişcările leu-euro între limitele 4,72 – 4,75 lei, chiar un 4,78 lei, “o depreciere de circa 1%, care poate fi îngurgitată uşor de piaţă, iar dobânzile care sunt oricum real negative nu vor creşte anul acesta”, spune unul dintre dealeri. În plus, ei subliniază că supralichiditatea din piaţă este indusă de faptul că persoanele fizice şi juridice creditabile s-au împuţinat considerabil, iar băncile se îndreaptă doar către titluri de stat ca mijloc de investiţie.

Pe de altă parte, supralichiditatea se datorează şi banilor noi introduşi în piaţă de către Ministerul Finanţelor după rectificarea bugetară, în ciuda sterilizărilor săptămânale ale BNR, dar şi injecţiilor făcute de multe fonduri de investiţii străine (mai puţin săotămâna aceasta). După deciziile Băncii Central Europene şi Federal Reserve, aceste investiţii se vor relua.

Cu toate acestea, dealerii bancari sunt de părere că în maximum două luni această supralichiditate din piaţă va dispărea. Chiar dacă deficitul bugetar se va putea încadra anul acesta în limita de 3% cu preţul unor investiţii zero, anul viitor bula deficitelor şi dezechilibrelor acumulate în acest an se va sparge. Reversul medaliei: o explozie a deprecierii cursului de schimb, urmată de o majorare a dobânzilor, inclusiv la împrumuturile statului de la bănci.

Toate detaliile pe:

https://www.economica.net/dealerii-bancari-sunt-de-parere-ca-supralichiditatea-din-piata-va-disparea-in-maximum-doua-luni-dar-bula-dezechilibrelor-va-exploda-anul-viitor_173639.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here