Suprataxare pentru firme. Care va fi suma plătită din 2019 pentru fiecare angajat

0
1477

După trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, măsură ce a creat foarte multe inechități în sistem și a scos foarte mulți români în stradă, în presă, au apărut informații potrivit cărora, Guvernul Dăncilă ar pregăti desființarea Pilonul II de pensii. În acest sens, Comisia de Prognoză a fost pe punctul de a declanșa un mare scandal, după ce a trecut, din greșeală, suspendarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii în programul legislativ al guvernului pentru restul acestui an.

Acum, Guvernul Dăncilă se sucește la 90 de grade. Potrivit unei măsuri prezentată succint în programul legislativ al Executivului pentru anul 2018, angajatorii ar putea plăti, din nou, la stat, o parte din contribuția la pensii (CAS) a angajaților.

O „contribuție angajator egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit în funcție de mărimea companiei (50, 25, zece angajați)”, apare în document.

Este vorba despre o nouă contribuţie a angajatorului, care va plăti, de la 1 ianuarie 2019 o sumă fixă de 84 de lei pentru fiecare angajat în primul an și care să crească anual până la 125 în interval de cinci ani. Aceasta ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit, în funcţie de mărimea companiei,scrie avocatnet.ro. Propunerea de taxare suplimentară a fost făcută de preşedintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu.

Potrivit sursei citate, este vorba despre contribuția care merge spre pilonul de pensii private (II), dar nu este exculsă varianta pilonului de stat (I).

Informaţia apare în acelaşi document oficial de pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, în care este prevăzută şi suspendarea contribuţiilor la Pilonul 2, de la 1 iulie.

Concret, la un salariu de 4000 de lei brut, de exemplu, în prezent, 850 de lei se duc la Pilonul 1 de pensii, cel de stat, şi 150 de lei, adică 3,75% din brut, la Pilonul II.

De la 1 iulie, proiectul de lege pregătit de Guvern prevede desfiinţarea acestei contribuţii şi timp de 6 luni statul va încasa integral câte un sfert din toate salariile din România. În exemplul de mai sus, suma ar fi de 1.000 de lei. Iar din toată ţara se vor strânge aproape un miliard de euro, în jumătate de an.

Florin Câțu, senator PNL: “Anul trecut, tot printr-o ordonanţă, Guvernul a introdus impozitul pe cifra de afaceri până la un milion de euro. În România, astăzi, sunt 90% din companii cu cifra de afaceri până la un milion de euro. Deci 90% din companii nu îşi pot deduce din impozitul pe profit.

Claudiu Năsui, deputat USR: “Mărim practic povara fiscală pe muncă, ceea ce este o mare mârlănie într-o ţară ca România, care are impozite pe munca foarte mari. Vă reamintesc că aproximativ pentru fiecare leu pe care dvs, eu, oricine primeşte un leu de la angajatorul sau, încă un leu trebuie plătit la stat.”

O altă problemă ar fi în cazul salariului minim pe economie, de 1900 de lei brut. Noua contribuţie de 84 de lei nu ar avea din ce să fie dedusă, pentru că impozitul pe venit este de 75 de lei, aşa că salariile ar scădea cu aproximativ 10 lei după introducerea noului bir. Şi nu este vorba despre câţiva oameni, ci de 3,2 milioane de salariaţi care au acum acest venit înregistrat în Revisal.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here