„SUPER” FITERMAN, DESCOPERITORUL „SUPER” ENZIMELOR (SÂC!) ÎȘI ELIMINĂ CONCURENȚA DIN PIAȚĂ FOLOSINDU-SE DE FUNCȚIONARII DSP ȘI AI MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII

1
35520

Totul a inceput la sfarșitul anului trecut când compania Fiterman Pharma, producător de medicamente Ieșean, a sesizat către RAC (Romanian Advertising Council), al cărui membru cotizant este, că produsul cosmetic VAXICUM SPORT, produs de Woerwag Pharma, încalcă prevederile Regulamentului Uniunii Europene cu privire la comunicarea comercială, susținând că respectivului produs, atat la etichetare cat și pe site-ul de promovare www.vaxicumsport.ro,  i s-ar fi atribuit proprietăți pe care acesta „nu poate să le posede” respectiv că „nu contribuie la reducerea durerilor și disconfortului muscular, că nu are efect miorelaxant, analgezic, antiinflamator, antispastic, antioxidant și antipruriginos, etc.” prin aceasta inducându-se publicului larg „ideea falsă că produsul are carateristicile unui medicament”. Textele cu ghilimele sunt citate din adresa nr. 404/07.11.2017 inaintată de Fiterman Pharma către RAC (Romanian Advertising Council). Nimic incorect sau lipsit de sens până acum… Până la urmă fiecare este dator sa iși apere business-ul și dacă simte că este lezat în vreun fel, este liber să se adreseze organelor competente.

Dar să vedem cine este Fiterman Pharma și ce s-a scris despre această companie de-a lungul timpului. Am să vă invit să cititi articolele publicate de colegii nostri:

http://www.barfadeiasi.ro/insectarul-de-cuvinte/malaxorul-de-bani-al-familiei-fiterman/

https://www.bzi.ro/prabusirea-imperiului-de-la-arcadia-secrete-incendiare-din-interiorul-unei-caracatite-financiare-441160

https://www.bzi.ro/fiterman-pharma-otrava-in-pastile-256397

https://infocaras.ro/stiri/2017/09/08/exclusiv-super-dosar-lucrat-de-finante-lovitura-napraznica-pentru-imperiul-construit-de-familia-fiterman-inselaciune-cu-medicamente/

La acest ultim link, veți găsi un articol, extrem de bine documentat, despre modul în care Fiterman Pharma a fost sancționată de Directia Generală Regională a Finanțelor Publice Iași care a constatat că „această firmă a vandut suplimente alimentare folosind practici neloiale și forme de publicitate înșelătoare” susținand că, atenție, Superdigestivul Digex ar conține 8 superenzime. Chiar asa? SUPERenzime? Este o adevarată descoperire menită să revoluționeze lumea medicală… Lăsând gluma la o parte, este evident că acestea există. Enzimele sunt enzime și atat dar dacă prezinți că produsele tale conțin SUPERenzime, nu-i așa, poți mult mai ușor să manipulezi consumatorul neavizat și să-l determini să le cumpere.

In acest caz, inspectorii  Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Iasi care s-au autosesizat in urma a doua spot-uri publicitare difuzate pe posturile de radio, au fost indulgenti dand doar un avertisment, prin provcesul verbal de constatare intocmit la data de 9 iunie 2016, desi fapta se incadra la o amenda cuprinsa intre 3.000 si 60.000 lei. Char si asa, in document este scris, negru pe alb, ca respectiva campanie de promovare „a fost realizata prin mijoace inselatoare, care nu respecta concurenta.” Deși „a scăpat” aproape neatinsă, Fiterman Pharma a contestat în instantă procesul verbal de contravenție însă judecătorii au respins cererea ca nefondată.

În pofida sancțiunii primite și a indicațiilor de a reface comunicarea astfel încât să respecte codul etic al comunicării comerciale, la data de 18.01.2018, pe site-ul www.fitermanpharma.ro, produsul DIGEX era, în continuare, prezentat ca un SUPERdigestiv ce contine SUPERenzime. 

Specific aceasta dată, pentru că imediat după ce publicația noastră a înaintat o adresă către DSP Iași, care conținea câteva întrebări și o sesizare cu privire la nerespectarea recomandării de aliniere la prevederile codului etic de comunicare comercială, coincidență sau nu, site-ul a intrat întâi în mentenantă, dupa care a apărut într-o nouă prezentare. Okay, foarte frumos, dar dupa aplicarea sancțiunii, timp de 6 luni, vechiul site a continuat să producă efecte manipulatorii, aducând foloase, incorect obținute, companiei Fiterman Pharma.  

De fapt, site-urile companiei Fiterman abundă de dovezi ale promovarii lipsite de etică, și mă refer aici la : www.fitermanpharma.ro, www.fleximobil.ro, www.cetipicagreu.ro, sau https://www.youtube.com/channel/UCElvOdjrPqSkiAbTTsZjrQw dar așa se întâmplă când te uiți în ograda vecinului reclamând ceea ce tu întreprinzi în mod curent, cu bună știință.

Ca urmare a vizitei DSP Cluj, înainte de sărbatori, Woerwag Pharma a modificat site-ul VAXICUM SPORT, scoțând toate informațiile deranjante:  efect antiinflamator, antialgic, miorelaxant, etc., dar să te rezumi la a spune că produsul are efect doar la nivelul pielii, pe care o hidratează și catifelează, în conditiile în care Fiterman Pharma promovează propriul produs echivalent, Fleximobil gel, tot unul un cosmetic, ca având efect la nivelul articulațiilor, în tratare osteoartritei și a altor afecțiuni traumatice este, într-un fel, mult prea mult și complet disproporționat.

 Pe site-urile Fiterman si Fleximobil, produsele cosmetice Fleximobil gel, Uractiv Ultra Protect și Uractiv Day by Day sunt promovate ca fiind medicamente, cu efecte și indicații specifice doar acestoara. Au indicații cum că acționează la nivelul mușchilor și articulațiilor, că tratează diverse afecțiuni și că au efecte antiinflamatoare, condroprotectoare, venoprotectoare, vasotonice și revulsive (Fleximobil gel) sau antibacteriene, antiseptice, regenerante (Gama Uractiv). În plus, Fiterman Pharma are și suplimente alimentare pe care le promovează și le vinde ca având proprietați specifice medicamentelor. De exemplu, pe site-ul http://cetipicagreu.ro/, gama Stoptoxin – http://cetipicagreu.ro/gama/gama-stoptoxin/ tratează și are indicații terapeutice în afecțiunile de ficat gras, steatoze hepatice, hepatite acute, ciroze!!! sau eficiență terapeutică, hepatoprotector de ultima generație!!!

O categorie aparte este reprezentată de dispozitivele medicale – gama Mastrelle, REGEN-SIL, LAXIT MED, etc. – la care apar cuvinte ca tratează, previne și indicații clinice specifice.

În aceste condiții, ca în zicala românească „Hoțul strigă hoții!” Fiterman Pharma, cu o muscă mare cât casa, pe caciulă, sesizează DSP Iași care la rândul sau, prin adresa nr. 24679/16.11.2017 sesizează Ministerul Sănătății  – Inspecția Sanitară de Stat în legatură cu „neconformitați legate de etichetare și prezentare/promovare pe site-ul propriu: http//www.vaxicumsport.ro, cat și pe unele posturi de radio naționale”.

În data de 15.01.2018, Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, prin adresa nr. 64537, transmite atașat adresa primită de la DSP Iasi și solicită DSP Neamt, doamnei Movilă Anca Blănaru, director executiv să „dispună efectuarea unui control la distribuitorul S.C. Farmacia Ardealul S.R.L. în vederea aplicarii măsurilor care se impun  în conformitate cu prevederile legale în vigoare ți să comunice rezultatul controlului până la data de 15.02.2018.”

Această adresă, deși are termen de soluționare o lună de zile, până la data de 15.02.2018, devine prioritatea numărul #1 pentru DSP Neamț, pentru că , în data de 17.01.2018, efectuează controlul și întocmește Procesul verbal de constatare a condițiilor igienico-sanitare, nr. 359 prin care dispune că „produsele depistate la comercializare, 10 produse, să fie retrase de la comercializare conform Regulamentului CE 1223/2009, până la stabilirea măsurilor ce se impun conform legislatiei M.S. în vigoare”- am citat din procesul verbal atașat acestui articol. De ce la Farmacia Ardealul, în mod specific și scris cu litere îngroșate, nu ințeleg dar probabil că eu sunt departe de logica dnei dr. Simona Pârvu, șef serviciu în Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat.

Sursele noastre, pe acest subiect, ne-au comunicat că la DSP Iași, ar lucra o ruda a familiei Fiterman. cea care controleaza Fiterman Pharma. dar încă nu am primit nicio confirmare a acestui lucru deși, printr-o adresă oficială, publicația noastră a solicitat un răspuns din partea DSP Iași, pe această temă. Încercăm să nu ne lansăm în speculații ci să vă prezentăm toate lucrurile, așa cum le cunoaștem, la acest moment.

Toate aceste demersuri au fost întreprinse în pofida faptului că spotul radio, la care se face referire, nu mai este activ de la data de 1 noiembrie 2017 iar de pe site-ul www.vaxicumsport.ro au fost scoase toate paragrafele în care se vorbea despre efectele antiinflamatoare, miorelaxante, antialgice, etc.

Dialog halucinant cu un inspector al DSP Neamț

Edificatore, în sensul celor spuse anterior, este stenograma convorbirii telefonice dintre avocatul Paul Lospa, cel care reprezintă compania Woerwag Pharma și doamna Biolog Mihai Maria, inspector sanitar în cadrul DSP Iași, cea care a efectuat controlul la Farmacia Ardealul și a dispus retragerea de la comercializare a produsului Vaxicum Sport:

“P.L. Bună ziua, doamna Mihai Maria?

M.M. Da, bună ziua!

P.L. Sunt Paul Lospa, avocat. Va sun în numele companiei Woerwag Pharma, cea care distribuie, în România produsul Vaxicum Sport.

M.M. Da, da, da…

P.L. Am înțeles de la Farmacia Ardealul că undeva, în data de 17 ianuarie, ați fost într-un control în urma căruia ați încheiat un proces verbal de constatare a condițiilor igienico-sanitare.

M.M. Da, da…

P.L. Am avea rugămintea, pentru că noi suntem partea, să zicem așa, prejudiciată de chestiunea asta pentru că produsele noastre nu se mai vând, să ne trimiteți și nouă o copie a respectivului proces verbal. Noi nu am primit nimic, din partea DSP Neamț, nu ne-a fost comunicat absolut nimic oficial. Am dori să vedem și noi exact motivele, toate împrejurările, de fapt și de drept, care au dus la măsura pe care DSP Neamț a luat-o.

M.M. Noi am primit o adresă de la Ministerul Sănătății, de la serviciul nostru de inspecție sanitară, de la nivel de tară, referitor la acest produs care este unul cosmetic. Vaxicum Sport, unguentul, este notificat pe portalul Comisiei Europene ca și produs cosmetic.

P.L. Am ințeles…

M.M. Ar trebui să vă dăm o copie după adresa pe care am primit-o noi, de la Ministerul Sănătății, cu numărul de notificare pe portalul european al produsului. Vaxicum Sport este notificat… dvs. sunteți avocatul companiei, nu?

P.L. Doamnă eu știu toate lucrurile astea. Vă dați seama ca le știm pe dinafară, doar sunt produsele noastre. Ce nu știu eu, în acest moment, sunt motivele pe care DSP Neamț le-a avut în vedere atunci cănd a dispus retragerea de la comercializare a produsului nostru… Procesul verbal, trebuia să mi-l comunicați mie, în calitate de contravenient, nu știu… Pană la urmă nici nu știu dacă sunt contravenient sau nu…

M.M. Este vorba despre un proces verbal prin care am arătat adresa Ministerului Sănătății în baza căreia se face controlul, iar în baza regulamentului european, cel cu care lucrăm noi, se ia măsura de retragere…

P.L. Am înțeles… Și ați comunicat acest proces verbal? Clientul meu spune ca nu!    

M.M. Păi am făcut proces verbal la data controlului, în data de 17 ianuarie…

P.L. Asta am ințeles dar ni l-ați comunicat? În mod normal acestea se comunică, nu raman așa…

M.M. Cui să-l comunicăm?

P.L. Nouă, Woerwag, clientului meu…

M.M. Păi, nu! Noi l-am facut la Farmacia Ardealul, care este distribuitorul. Aceasta, Farmacia Ardealul, trebuia să vă comunice…

P.L. Nu doamnă, dvs. ca entitate, ca instituție trebuie să comunicați… Să faceți un proces verbal de constatare a condițiilor igienico-sanitare, pe care ințeleg că l-ați făcut, să ni-l comunicați nouă și să faceți și un proces verbal de constatare a contravenției cu care sa pot merge în instanță pentru a-l contesta. Asta ar trebui sa faceți dar, bine, sigur, nu pot să vă învăț eu dar pentru mine, ca să pot contesta ceva în instanța, este necesar să-mi comunicați ceva, să emiteți un document… Iertați-mă, îmi spuneți acum despre regulament… Bine, o fi, nu știu, vedem ce zice instanța dar pentru asta vreau să mi-l comunicați, să faceți proces verbal de constatare a contravenției …

M.M. Măsurile care se stabilesc prin regulamentul european, dvs. ați spus că stiți foarte bine, sunt oprirea de la comercializare și retragerea produsului…

P.L. Doamnă, cunoasteti HG 147/2015?

M.M. Poftim?

P.L. Cunoasteti HG 147/2015?

M.M. Referitor la?

P.L. Adoptarea unor măsuri pentru crearea cadrului de aplicare a regulamentului despre care vorbiți, 1223/2009… Este o Hotărâre de Guvern în baza careia, dvs. puteți să luați măsurile despre care vorbiți… și le luați, nu cum doriți dvs. ci printr-un proces-verbal de constatare a contravenției care se comunică. Dvs. nu cunoașteți această Hotărâre de Guvern? 

M.M. Domnu’ avocat, văd că discutăm… Ar trebui să veniți față în față, să vedem cu cine discutăm pentru că prin telefon se pot interpreta foarte multe lucruri…

P.L. Foarte bine…

M.M. Noi lucram în baza legislației noastre, în baza adreselor care ne vin de la forul nostru superior, deci, nu suntem de capul nostru… Știm sau nu știm astea sunt hotarari ale forului nostru ierarhic superior…

P.L. Iertați-mă, am exagerat! Ce vreau să vă rog…

M.M. Dacă este vorba de a contesta și așa, nu vă judecați cu mine, personal…  Eu sunt un executor, într-o funcție de execuție… Execut niște…

P.L. Da doamnă, dar s-ar putea să mă judec și cu dvs. dacă nu știți HG 147/2015… Nu vreau să fiu răutăcios… Nu mi-o luați în nume de rău… dar, vă dați seama…

M.M. Actul nostru de control este procesul verbal, prin care v-am adus la cunostința…

P.L. Mie?! Mie, Woerwag? Mi-ați adus ceva la cunoștință?

M.M. Nu dvs. pentru că noi facem controlul la distribuitori… la Farmacia Ardealul care este persoana desemnată…

P.L. Și Farmacia Ardealul produce Vaxicum?! Farmacia Ardealul doar vinde Vaxicum!

M.M. Păi, ce ați vrea? Să mergem la producător în Germania, domnu’…

P.L. Aveți reprezentanță în România, despre care stiți foarte bine…

M.M. Noi avem forul nostru superior… Cum Ardealul ia produse de la Woerwag, asa avem noi forul nostru superior,  Inspectia  Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății, care hotăraște ce masuri se iau în teritoriu…

P.L. Doamnă, cand ați luat măsura retragerii, pe cine ați sancționat? Pe Farmacia Ardealul sau pe Woerwag?

M.M. Farmacia Ardealul!!!

P.L. Ce legatură are Farmacia Ardealul cu produsul companiei Woerwag?

M.M. Păi, este distribuitor! Deci, la nivel de Inspecție Sanitară de Stat, s-a constatat că distribuitorul din Județul Neamț este Farmacia Ardealul…

P.L. Cum așa?! Farmacia Ardealul este responsabilă pentru reclama facută la Vaxicum? Că produsul cosmetic  face și drege?

M.M. Produsul este retras și trebuie să vă dea și dvs. procesul verbal, mai departe, să discutați la nivelul Inspecției Sanitare de Stat din București.

P.L. Este halucinant ce-mi spuneți…

M.M. Deci noi l-am oprit și le-am spus să facă retur, nu să arunce, sau să așa… și nu am luat altă sancțiune… Deci, asta este măsura…

P.L. Cum doamnă, retragerea de la comercializare nu este sancțiune? Este sancțiune cât casa, doamnă! Eu nu mai fac profit. Va dați seama ce spuneți? Eu nu mai fac profit!

M.M. Este vorba de 10 produse…

P.L. Da, 10 colo, 10 dincolo… dar,în final, eu nu mai fac profit pe acele produse. Pe mine mă vătămați, pe Woerwag Pharma nu pe Farmacia Ardealul, care în acest caz nu are nicio treaba. Mie trebuie să-mi comunicați…

M.M. Domnu’ avocat, daca aveți probleme în privința asta, vă rog frumos să vă adresați direcției din care fac eu parte și să discutați în termenii dvs. cu reprezentantul nostru juridic, pentru că… s-ar putea să nu ne înțelegem pe planul ăsta, pentru că eu nu sunt jurist.

P.L. Am ințeles! Astăzi (n.r. 23.01.2018), la ora 11:26, am trimis un mail, o cerere către DSP Neamț la adresele: sant@sant.ro  și la dspj@sant.ro  prin care v-am solicitat remiterea procesului verbal.

M.M. La direcție, în organizare,  este purtator de cuvant, deci eu dacă vorbesc la telefon cu dvs.îmi încalc atribuțiile.

P.L. În regulă! Deci aș putea să vorbesc cu juristul, aș putea să vorbesc cu purtătorul de cuvant, aș putea să vin în audiență, la dvs, nu?      

M.M. Sigur ca da! Cred ca da! 

P.L. Off the record, eu vă spun… în mine ați dat, în Woerwag, nu în Farmacia Ardealul.

M.M. Eu nu am dat…

P.L. Mă rog, măsura este împtriva mea, Woerwag…

M.M. Da…

P.L. Și eu să nu pot să contest asta în instanță?…

M.M. Dar banuiesc că nu numai în județul Neamț este produsul ăsta… Cred că este în toată țara, dar, în fine… dvs. veți face demersurile legale și o să vedeți toată situația…

P.L. Dacă dvs. imi recomandați ce să fac, atunci îmi permit să vă recomand și eu să citiți, în calitate de inspector sanitar de stat, H.G. 147/2015 ca să stiți ce faceți pentru că dacă nu stiți, s-ar putea să nu mai vorbim în termeni civili, s-ar putea să vorbim și în termeni specifici materiei penale pentru că dacă nu cunoasteți această Hotărâre de Guvern, lucrurile îmbracă forma unui abuz de natură penală, din partea dvs.

M.M. Cine a spus că nu o știe?

P.L. Revedeți conversația! Habar n-aveți de Hotărârea de Guvern!

M.M. La revedere!

P.L. Bună ziua!   

Sunt absolut aiuritoare răspunsurile doamnei inspector. Mie mi se pare a fi extrem de grav, nu  faptul că ai sancționat ci faptul că nu ai comunicat acest lucru celui în cauză pentru a putea contesta, pentru a se apara. În ochii celor de la DSP și de la Ministerul Sănătății, produsul Vaxicum Sport este condamnat și executat, fără drept de apel, împreună cu cei care au avut „îndrăzneala”să se asocieze la comercializarea acestuia, respectiv Farmacia Ardealul. Oare toate aceste lucruri nu îmbracă forma unui abuz? Oare printr-o astfel de acțiune, în forță, nu este favorizat, în mod explicit, un competitor? Sunt intrebări la care trebuie să primim răspuns. Nimeni nu este „mai egal”, decât celalalt, în piață, dacă vrem ca aceasta să funcționeze corect. Fiecare trebuie sancționat proporțional, pentru ceea ce a întreprins în mod greșit, fără ca, prin aceasta, unul sau altul, să fie favorizat.

Între timp, au aparut primele reactii ale companiei Fiterman. În primul rând site-ul www.fleximobil.ro a fost dezactivat, aparând mesajul „Efectuam lucrari de mentenantă”.

Pe site-ul www.fitermanpharma.ro, în noua prezentare, s-au facut modificari majore. Astfel, Fleximobil gel emulsionat apare cu o cutie nouă și sub o denumire nouă, Fleximobil Med, fiind un produs cosmetic. Pe cutie scrie explicit „ Calmează durerile musculare și articulare cronice”. La numai cateva ore distanță, produsul apare ca DISPOZITIV MEDICAL!!! Oare cum a fost posibilă această schimbare majoră care permite produsului să aibă indicații de prevenire și tratament?

Oricum, pe site-ul Fiterman este o harababură de nedescris… Au fost mutate produse dintr-o categorie în alta, peste noapte. Doar un exemplu: Uractiv Forte era cosmetic acum este supliment alimentar, promovat ca atare, cu proprietați de tratare, ca un medicament, bineințeles, și cu tânărul doctoraș, jos, în colțul din dreapta, gata să iți explice… http://www.uractiv.ro/produse/uractiv-forte/

Concluzia… Giganții pharma se luptă de mult timp, între ei, cu mijloace mai mult sau mai putin corecte, pentru a-și împărți piața… În acest moment, este evident că s-a trecut la nivelul urmator unde jocul a devenit foarte dur, îmbracand cateodată forme extreme, în sens negativ, angrenând de multe ori funcționari ai organelor de control, de la cei cu funcții de decizie pana la simpli executanți, care ar trebui, înainte de toate, să dea, în fiecare zi, masura competenței și imparțialitații, indiferent de legături sau simpatii.

PV VAXICUM Farmacia Ardealul P. Neamt.

1 COMENTARIU

  1. […] Ni se mai spune în răspunsul primit că “S-a verificat site-ul de prezentare al S.C. Fiterman Pharma S.R.L. constatându-se că produsul este prezentat cu denumirea nouă”. Nimic nou! Acelaşi lucru l-am spus şi noi, anume că după trimiterea adresei către DSP Iaşi, site-ul a fost schimbat complet dar după data de 18.01.2018, la 6 luni de la primirea sancţiunii din partea ANAF. Citeşte aici: https://www.sfin.ro/actualitate/super-fiterman-descoperitorul-super-enzimelor-sac-isi-elimina-concur… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here