Suntem unici in lume – inventăm impozitul pe gospodărie. Nu există impozit pe gospodărie, impozitul se plătește pe venit

0
1960
grindeanu-impozit pe gospodarie

Guvernul Grindeanu vrea să introducă un impozit pe fiecare gospodărie din România, de care să se ocupe un consultant fiscal. „Ne propunem să fiscalizăm aproape totul, pentru că în economia neagră sunt în continuare foarte mulți bani”, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Prin noul concept de impozitare, PSD vrea ca toti românii să depună declarație inițială de avere și după aceea să introducă impozitul pe gospodării. „Nu ne propunem să punem biruri pe români, dar ne propunem să fiscalizăm aproape totul, pentru că în economia neagră sunt în continuare foarte mulți bani”, a spus Vasilescu.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a explicat că acest impozit se va aplica de la 1 ianuarie 2018 și va fi de 10%, dar se va aplica venitului global al unei gospodării, după ce se vor face anumite deduceri, precum cheltuieli cu școlarizarea copiilor. „Facem globalizarea tuturor veniturilor și dacă ele se situează sub 2.000 lei, atunci impozitul e zero.

Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectivă fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună și atunci acceptă pe propria declarație să se înregistreze la fisc cu patrimoniu comun”, a explicat ministrul Finanțelor.

De relația cu Fiscul a contribuabilului se va ocupa consultantul fiscal, care va fi un fel de „medic al gospodăriei”. „El va fi de profesie liberală, va beneficia de un onorariu din partea Ministerului de Finanțe, așa cum medicul primește plată de la Casa de Sănătate, în funcție de câte gospodării are în administrate”, a adăugat Viorel Ștefan.

Potrivit acestuia, în România ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanți fiscali, care ar putea fi luați din rândul inspectorilor fiscali: „Un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. Îi asigură și un onorariu suficient de tentant, poate să se ducă până la 10.000 lei, pe medie”.

Citeste si  Saptamana Financiara cu Kristine Bago la Profit News TV-15.07.2022

Pe de altă parte, preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a declarant că schema de personal a instituției este deja subdimensionată cu 3.000 de posturi şi că inspectorii fiscali nu pot fi şi consultanţi fiscali. La rândul său, consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, este de părere că un impozit pe gospodărie este o idee nesustenabilă.

„Vor trebui să depună declarație de venit toate gospodăriile, inclusiv amărâții cu WC-ul în curte și fără curent electric. E important să nu greșească. Ce o să se întâmple, o să zăngănim cătușele pe toate ulițele din țară?”, a spus Biriș. El a mi atras atenția că, dacă legea privind evaziunea fiscală rămâne așa cum e, va ploua cu sesizări penale pentru sume derizorii. „Deja se întâmplă lucrul acesta, dar deocamdată doar împotriva antreprenorilor. O astfel de lege va crea insecuritate pentru toți românii”, este de părere specialistul. În plus, el se întreabă cum va putea ANAF să proceseze  7 milioane de declarații, cu un centru de calcul care e la pământ.

Pe de altă parte, deputatul USR Cristian Ghinea este de părere că PSD „inventează” impozitul pe gospodărie, probabil o idee a consultanților israelieni. „Suntem unici in lume – inventăm impozitul pe gospodărie. Nu există impozit pe gospodărie, impozitul se plătește pe venit. Aceasta este o altă formă de a nu spune ca vor reintroducerea impozitului progresiv, acel impozit la care cu cât câștigi mai mult, cu cât muncești mai mult, cu atât statul te pedepsește pentru acest efort”, susține Ghinea.

Preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a admis ieri că încasările ANAF sunt mai mici decât îşi propusese Executivul. El a declarat că încasările din primul trimestru al anului sunt mai mari cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu 2% mai puţin faţă de ceea ce Executivul îşi propusese pentru această perioadă de timp. „Veniturile colectate de ANAF faţă de programul raportat de Ministerul de Finanţe sunt cu 1,1 miliarde de lei mai puţin. Asta înseamnă 98% din planul de realizare”, a afirmat Stan.

Citeste si  Mihaela Mitroi și Victor Ponta – invitații Săptămânii Financiare, ediția 15 iulie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here