Suntem campioni la suprafața cultivată cu porumb și florea soarelui

0
3002
cultura porumb si floarea soarelui
Aproape o treime din populația ocupată a României lucrează în agricultură și asigură 5-6% din produsul intern brut, în timp ce țările dezvoltate au 3-4% din populație ocupată care lucrează în agricultură și generează 6-7% din PIB, a declarat președintele Institutului Național de Statistică  Tudorel Andrei, la conferința Pria Agriculture.
„În agricultură, indiferent că vorbim de ferme, de gospodării, lucrează între 27-28% din populația ocupată a România. Această cifră foarte mare nu asigură decât 5-6% din PIB. Cifrele sunt puțin diferite în raport cu alte țări europene chiar și cu țări care sunt în jurul nostru. Țările dezvoltate au în jur de 6-7% din PIB în agricultură, iar populația ocupată e de 3-4%. Diferența dintre populația ocupată și ponderea agriculturii în PIB nu este mai mare de 3-4 procente. Există un potențial foarte mare de dezvoltare a producției agricole în perioada următoare”, a afirmat Tudorel Andrei.
3,6 milioane de exploatații agricole

Potrivit acestuia, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu porumb și floarea soarelui. „Un alt lucru este numărul mare de exploatații agricole, indiferent că vorbim de ferme sau de gospodării individuale. La nivelul României sunt 3,6 milioane de exploatații agricole și reprezintă 30% din exploatațiile agricole la nivelul UE. Pare o cifră foarte mare, dar și Franța a trecut prin aceeași experiență. În anii 1950 aveau același număr de exploatații agricole, în jur de 4 milioane, iar prin măsurile luate în decursul anilor s-a ajuns la 600.000. România deține o pondere foarte mare la producția de porumb, adică suprafețe agricole destinate porumbului și floarea soarelui. Aici ocupăm locul întâi și deținem 25% din suprafața agricolă la nivel european destinată acestor culturi. Aceasta arată un potențial cel puțin pentru această zonă”, a mai afirmat oficialul INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here