“Succesul” Woerwag Pharma in Romania conform unei investigatii Cetateanul.net – zeci de milioane de euro impozite pe profit si dividende neplatite in Romania desi sediul fiscal, activitatea principala si resursele majore ca si vanzarea majora se face in Romania

1
5766

,,Succesul” Woerwag Pharma in Romania conform unei investigatii Cetateanul.net – zeci de milioane de euro impozite pe profit si dividende neplatite in Romania desi sediul fiscal, activitatea principala si resursele majore ca si vanzarea majora se face in Romania. ANAF inchide ochii la un caz scoala-Managerul Norina Gavan Alinta-zice ca de 23 de ani lucreaza pentru Woerwag in Romania dar Woerwag s-a hotarat sa respecte legea abia acum 3 ani. De ce nu respecta legea unele multinationale pharma cand fac aici profituri uriase?

În timp ce contribuabilii de rând, simpli cetățeni sau mici companii, sunt hăituiți  de Fisc pentru câteva sute de lei, „rechinii” multinaționali de pe piața farmaceutică nu plătesc niciun leu impozit pentru profiturile uriașe pe care le fac în România! Deși legea îi obligă să plătească impozit pe profit dacă au în România sedii permanente și structuri naționale logistice, de marketing și de promovare a produselor, multe mari companii nu plătesc aceste impozite.

Cu toate că folosesc aceste rețele, companiile fac vânzări către rețelele din România direct din țările de origine, ca și cum ar fi simple tranzacții intracomunitare. ANAF știe problema, o recunoaște neoficial, dar închide ochii de mai bine de zece de ani de zile la această practică!

Astăzi, prezentăm cazul Wörwag GmbH & Co. KG Germania, producător și „exportator” în România al produselor de top Magnerot, Lagosa, Zinkit și altele.

Întrebările adresate Worwag Germania și Worwag Cluj-Napoca au rămas fără răspuns.

„Metoda” exportului direct

Compania farmaceutică germană Wörwag este prezentă în Romania de mai bine de 20 de ani. Chiar anul trecut au avut petrecerea jubiliară. De la momentul în care și-a stabilit sediul în România și până astăzi, compania a făcut profituri de multe zeci de milioane de euro din vânzările în România. La bugetul de stat nu a ajuns însă niciun leu din impozitul pe profit.

În România, portofoliul de produse de zeci de milioane al Wörwag Pharma cuprinde, în principal, medicamente utilizate în tratamentul afecțiunilor asociate diabetului, cum este neuropatia diabetică, precum și în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare și neurologice. Niciun leu din profitul făcut din medicamentele vândute direct din Germania către lanțurile farmaceutice din România nu a ajuns însă la bugetul de stat!

Un contabil de rând ar spune că nici nu ar trebui să plătească impozit pe profit, deoarece este vorba de tranzacții intracomunitare (în interiorul Uniunii Europene). Situația este însă cu totul alta, ne-au dezvăluit specialiști din ANAF, nemulțumiți de situație. Ei spun că, potrivit legii, firmele „Big Pharma” trebuie impozitate pentru profiturile uriașe realizate din vânzările de medicamente în România, atât timp cât acestea nu fac un simplu act de vânzare, ci și o activitate complexă de promovare a vânzărilor (agenți de vânzări, prezentări de produse, publicitate în presa scrisă, online și TV etc).

„O persoană impozabilă care are sediul activității economice în afara României se consideră  este stabilită în România și în consecință trebuie să plătească aici impozit pe profit dacă are un sediu permanent în România, respectiv dacă dispune în România de suficiente resurse tehnice şi umane care concură la efectuarea regulată de livrări de bunuri impozabile”, spun specialiștii ANAF. Codul Fiscal prevede că persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România sunt obligate la plata impozitului pe profit (art. 13, alin 1, lit. b).

De ce nu ține treaba cu „exportul direct”. Infrastructură economică uriașă în România

Or, în toți acești ani, Wörwag Germania a îndeplinit toate condițiile unui sediu permanent, așa cum este prevăzut de Codul Fiscal al României, susțin cei de la ANAF: reprezentanță în România, agenți de promovare a vânzărilor care au împânzit țara, country manager, plus bugete uriașe de publicitate pentru televiziuni și presa scrisă, după cum vom proba în continuare.

În condițiile de mai sus, impozitul pe profit ce trebuia plătit pentru afacerile din România poate fi estimat, pentru toți acești ani, la zeci de milioane de euro, ne-au spus surse confidențiale din ANAF, atât pentru cazul Wörwag cât și în situația altor mari companii farmaceutice străine care operează în România.

Wörwag
ANAF doarme în cizme pe banii contribuabililor

Norina Gâvan a fost primul angajat al companiei germane, în urmă cu mai bine de 23 de ani: „Mi-am trimis CV-ul și scrisoarea de intenție la un anunț de reprezentant medical și … în noiembrie 1997 am fost primul angajat al companiei germane Wörwag Pharma în România”.

În scurt timp, a ajuns country manager (manager de țară) și a dezvoltat în România infrastructura unei afaceri de mare amploare: reprezentanță, mașini, reprezentanți medicali, șefi de zonă, directori financiari, tot tacâmul. Dar nu a plătit niciun leu impozit pentru profitul realizat de Wörwag în România.

Rețeaua Wörwag din România: logistică, reprezentanți medicali, controlori vânzări, specialiști resurse umane

O simplă căutare pe rețeaua Linkedin demonstrează activitatea economică din România a firmei germane Wörwag Pharma GmbH & Co. KG, care a folosit o rețea impresionantă de specialiști în distribuție și marketing.

Iată doar câteva exemple relevante:

Reprezentant medical Wörwag Pharma GmbH & Co. KG în România – Elena Rusu,perioadaiulie 2007 – iunie 2015, a promovat portofoliul companiei in teritoriul arondat: Iași, Botoșani. Sarcinile sale vizau și organizarea de prezentări, mese rotunde, participarea la congrese.

Reprezentant medical la Worwag Pharma în România – Mihaela Petre, zona București, perioada octombrie 2014 – prezent, pentru domeniileneurologie, diabet, reumatologie și recuperare, medicină fizică și balneoclimatologie.A promovat produsele companiei conform strategiei departamentului de marketing, a planificat și realizat planul de vânzări, a organizat regulat mese rotunde și prezentări personale în zona alocată, a ținut legătura cu medicii din portofoliu.

Director regional de vânzări Wörwag R&D GmbH – Mihai Ștefănescu a gestionat echipa de reprezentanți medicali ai companiei germane din zona de sud a României, având ca obiective realizarea țintei de vânzări.

Controlor de vânzări Worwag Pharma – Monica Petruț a organizat o urmărire permanentă a tuturor activităților de vânzări și a monitorizat progresele realizate pentru atingerea obiectivelor bugetare.

Reprezentant medical de vânzări Worwag Pharma – Roxana Ciobotea, zona Dolj, perioada februarie 2017 – prezent, a promovat medicamentele către medici în conformitate cu strategia companiei, a cercetat medicamentele concurenței și a performanțelor pieței farma.

Manager de zonă Wörwag Pharma GmbH & Co. KG – Andrei Negulescu, în perioada ianuarie 2012 – februarie 2016 a coordonat o echipă de 14 angajați, a promovat portofoliul de produse în București și județul Prahova.

Manager de asigurare a calității Woerwag Pharma GmbH & Co. KG – Mădălina Toghia, perioada august 2009 – prezent, oferă asistență și suport științific pentru dezvoltarea proiectelor medicale, de marketing, de reglementare și lansări de medicamente, dispozitive medicale, cosmetice și suplimente alimentare, pregătește și susține cursuri de training pentru echipa de business, vânzări și marketing, dezvoltă și gestionează relația cu asociațiile profesionale și organizațiile de pacienți pe teme științifice și medicale.

Reprezentant medical senior Worwag Pharma – Ioana Bordianu, perioada 2009 – 2013, zona București, a implementat strategia de marketing în zona desemnată pentru produsele farmaceutice. Responsabilități: promovarea mărcilor companiei, activități promoționale, proiecte de micro-marketing și programe de observațiemenținerea relației strânse cu clienții, distribuitorii-cheieși medicii din spitalele din zona desemnată, pregătire reprezentanți vânzări.

Specialist în resurse umane Worwag Pharma GmbH & Co.KG în România – Laura Pavel, perioada ianuarie 1999 – prezent, zona Cluj-Napoca.

Responsabil logistică Worwag Pharma GmbH & Co.KG în România – Sorin Panțel, din aprilie 2007. „Sorin este acea persoană din umbră, care contabilizează și administrează toate materialele de promovare, de la simplele agrafe de hârtie personalizate și până la cărți și materiale de specialitate. Sorin este persoana care lunar se asigură că reprezentanții medicali nu pornesc ”la război fără gloanțe”, ci pornesc în vizitele la medici dotați cu materialele de promovare potrivite”, este descris acesta pe pagina de Facebook a companiei.

Și după ce a făcut firmă în România, Worwag Germania a continuat „tranzacțiile intracomunitare”

Worwag
Conducerea Worwag Germania, compania care deține controlul SRL-ului din Cluj-Napoca

În decembrie 2017, Wörwag și-a făcut firmă la Cluj-Napoca – Wörwag Pharma România SRL, din care concernul german deține 99%,  așa cum trebuia să facă legal încă de mulți ani înainte. Normal și legal ar fi sau ar fi fost, spun specialiștii, ca medicamentele importate în România să treacă prin firma înființată la Cluj-Napoca sau printr-una similară, spun specialiștii ANAF. Medicamentele din Germania ar ajunge aici la „prețuri de transfer” (cost de producție plus un mic adaos) de unde acestea ar fi vândute la prețuri substanțial mai mari (prețurile de piață) către lanțurile farmaceutice sau distribuitori. Astfel, profitul realizat în România ar fi impozitat, legal, în țara noastră.

Dar cifra de afaceri raportată de firma românească este minusculă, comparabil cu vânzările Wörwag în România. Potrivit datelor oficiale de pe pagina Ministerului Finanțelor, SRL-ul românesc a avut o cifră de afaceri de doar 2,7 milioane de euro (12 milioane de lei) în 2019, la doi ani de la înființare. Puțin, foarte puțin comparativ cu vânzările grupului în România. Surse din piață spun că cifra de afaceri a companiei germane în România este undeva la 40 de milioane de euro în România, țara noastră fiind oficial a treia piață ca volum de vâzări a companiei „big-pharma” din Germania

Interesant este și faptul că cea mai mare parte a banilor încasați de SRL-ul românesc se duce pe publicitatea produselor Wörwag la TV (peste 2 milioane de euro pentru promovarea produselor de top Magnerot și Lagosa), dar și în presa scrisă – 75% din cifra de afaceri cunoscută oficial. Orice specialist în economie recomandă un buget de publicitate de cel mult 15%!

Tot în 2019, Wörwag România SRL a raportat 11 salariați, în condițiile în care pe pagina oficială a companiei figurează mai mult de 60 de angajați. Ziarul Cetățeanul i-am întrebat, oficial, pe cei de la SRL-ul Wörwag din Cluj-Napoca (la aceeași adresă unde figurează și reprezentanța companiei germane), care a fost valoarea mărfurilor exportate direct din Germania în România, care fost valoarea taxei de claw back plătită la CNAS în toți acești ani, cum se explică diferența dintre numărul de salariați declarați și echipa prezentată pe site-ul oficial și încă alte câteva întrebări. SRL-ul nu a răspuns nici după mai mult de o lună. Aceleași întrebări le-am adresat și firmei-mamă din Germania, tot fără răspuns. Am cerut un punct de vedere și de la ANAF, dar nu am primit încă un răspuns.

Vom reveni. Citeste mai mult investigatia realizata de Catalin Antohe pe Cetateanul.net

1 COMMENT

  1. Acestia sunt doar trepadusii din industria pharma. ganditi-va la big pharma, cei care vor sa ne bage vaccinul pe gat, cate reguli incalca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here