Studiu PwC: Majoritatea producătorilor auto care și-au bazat strategiile pe o schimbare revoluționară a mașinilor, dezamăgiți de câștiguri

0
369

București, septembrie 2019 Industria auto a investit miliarde de euro în cercetarea și dezvoltarea de automobile conectate, autonome, partajate și electrice (Connected, Autonomous, Shared, Electric), dar câștigurile generate de acestea au fost dezamăgitoare, reiese din studiul PwC global Automotive trends 2019. În acest context, companiile din domeniu ar trebui să găsească echilibrul între bugetul alocat inovației și stabilitatea financiară, până când direcția de dezvoltare va deveni clară.

”Mașinile conectate sunt deja omniprezente, mașinile electrice câștigă în popularitate, dar vehiculele autonome și cele partajate sunt în continuare un pariu futurist. Majoritatea producătorilor care și-au bazat strategiile pe o schimbare revoluționară și au investit miliarde de dolari în ultimii zece ani au fost dezamăgiți de câștiguri, chiar și atunci când așteptările lor erau conservatoare. Pentru următorii zece ani, este imposibil de prezis ce tipuri de vehicule vor domina piața. De aceea, companiile nu trebuie să renunțe la strategiile pe termen lung pentru CASE, ci să le tempereze cu realism pe termen scurt, mai ales că presiunile vin în prezent din necesitatea automatizării și robotizării proceselor”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul Serviciilor pentru Industria de Automotive, PwC România.

Principalele concluzii ale studiului

În următorii zece ani producătorii auto vor fi obligați să-și diminueze costurile deoarece cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea, precum și cele cu fuziunile și achizițiile realizate pentru proiectarea de tipuri complet noi de automobile le reduc drastic profiturile potențiale. Prin urmare, rolul roboticii și al automatizărilor în fabrici va crește exponențial.

Presiunea pe reducerea costurilor și automatizare va conduce cel mai probabil la înjumătățirea forței de muncă din industria auto mondială până în 2030. De asemenea, este preconizată și o consolidare suplimentară la nivelul industriei, numărul producătorilor auto de la nivel global fiind estimat să se reducă la jumătate, de la peste 20 în prezent.

Citeste si  Impactul crizei COVID-19 în industria auto. Scenarii privind evoluția din acest an

PwC a realizat trei scenarii pentru evoluția industriei auto până în 2023, în care valoarea pieței va atinge aceeași valoare de 2,6 trilioane dolari, de la 2,2 trilioane dolari în 2018, doar că marjele de câștig sunt diferite.

În primul scenariu, dezvoltarea vehiculelor electrice (EV) este accelerată iar marjele se situează la 4-4,4%. În scenariul al doilea, producătorii auto ar întârzia investițiile și ar reduce la jumătate producția de vehicule electrice, marjele s-ar situa la 5,1–5,5%. În scenariul al treilea, care prezintă un viitor cu condiții dificile de piață și investiții mari, marjele s-ar situa la 3-3,4%.

Alte concluzii ale raportului:

  • Strategiile de succes înseamnă: un portofoliu mai specializat, orientare spre produsele profitabile, un management financiar mai riguros și mai multă disponibilitate de a colabora cu alte companii, în special în inovația CASE.
  • Urmare a automatizării și robotizării, companiile vor trebui să își schimbe politicile de recrutare.
  • Cererea pentru ingineri software va crește cu până la 90%, iar cea de de ingineri de date cu 80%.
  • Timpul necesar între cercetare și dezvoltare și producție ar putea scădea de la trei – cinci ani astăzi până la doi ani, pentru a ține pasul cu schimbările tehnologice și de design.
  • Fabricile auto ale viitorului se vor încadra în două categorii: Prima categorie va fi „plug and play”, extrem de automatizată, care va produce volume mari de mașini cu variații minime între modele, destinate segmentului de preț mic. A doua categorie va produce vehicule personalizate, premium din toate categoriile; clasice, electrice, autonome, etc.
  • Investițiile în inovație și lansări vor continua să crească cu aproximativ 59% până în 2023, cu cea mai rapidă creștere de departe în automobile electrice și autonome.
  • Dezvoltarea vehiculelor CASE va fi profitabilă mai mult pentru companiile care produc senzori, baterii, software de propulsie și programe de infotainment și conectivitate.
  • Termenul până când mașinile autonome vor circula în număr mare pe șosele a devenit dificil de
Citeste si  Crestere in sectorul auto de 38,3% in luna iunie fata de mai si explozia cifrei de afaceri din jocurile de noroc in iunie

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajută oamenii și organizațiile să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentă în 158 de țări cu mai mult de 250.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

© 2019 PwC. Toate drepturile rezervate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here